Nyheder

Leg dig sund og glad i påsken

6. april 2009

Bevægelse og sund mad er forbundet med sundhed og livsglæde. Leg og bevægelse giver en naturlig træthed, regulerer appetitten og gør det lettere at bevare normalvægten.

Børn er normalt glade for leg og bevægelse. Efterhånden som de motoriske færdigheder udvikles og barnet lærer at gå og løbe, åbner der sig nye muligheder og børnene udforsker omgivelserne. Når børn leger udvikles og forfines koordination og balance og der udvikles større kropsbevidsthed. Det kan have stor betydning for de sociale fællesskaber, som børn indgår i. Sundhedsstyrelsen har påvist at børn i alderen 3-10 år, som er fysisk aktive:

– Har større livsglæde og selvtillid
– Har et godt helbred
– Føler sig mindre hjælpeløse
– Er mindre morgentrætte
– Har lettere ved at knytte venskaber
– Føler sig mindre udenfor
Børn, der bevæger sig, får altså ikke kun fysiologiske gevinster, men også gevinster på det psykiske og sociale plan, såsom selvværd og livsglæde. Leg og bevægelse bidrager positivt til såvel børns fysiske som psykiske velbefindende og handler dermed om meget andet end at undgå overvægt og sygdom.
Voksne som rollemodeller Det siges, at vanen er det halve liv. Mange vaner grundlægges tidligt i livet og følger med ind i voksenlivet. Det lader også til at være tilfældet, når det gælder bevægelse. En aktiv barndom kan derfor også tænkes, at påvirke lysten til at bevæge sig senere i livet. Forældre, bedsteforældre og andre voksne familiemedlemmer kan være gode rollemodeller.
Påskelege Børn skal bevæge sig mindst én time om dagen – og gerne endnu mere. Bevægelse og leg er vigtigt for dit barn. Både når det er i fuld gang med at vokse – og senere i livet. Derfor er her et par idéer til udendørs lege som kan leges i selskab med familie, venner og ikke mindst – børn. Trille æg Alle børnene har ét hårdkogt æg hver. Lav en markering på toppen af en skråning. Tril på skift æggene ned af skråningen – det gælder om at få ægget til at trille så langt som muligt. I kan også lave en målstreg for enden af bakken og trille alle æggene af sted samtidig. Den, hvis æg kommer først over målstregen, vinder. Kongens efterfølger Kongens efterfølger i påskeudgaven kræver, at hver deltager har et hårdkogt æg i en ske. Skeen med ægget bæres alt efter ønsket sværhedsgrad og alder i hånden eller munden. Forreste deltager vælger en aktivitet, fx gå baglæns, dreje rundt, hoppe eller kravle. De andre efterligner bevægelsen. Jorden brænder Jorden brænderudføres også med hårdkogte æg og skeer. Deltagerne skal gennemføre en forhindringsbane med ægget placeret på skeen. Vinderen kan være den hurtigste, den der er blevet “brændt” færrest gange på jorden eller den, der ikke har tabt ægget undervejs. Brug brædder på jorden som balance-bomme, hulahop-ringe som sikre zoner eller karklude som trædesten undervejs fra punkt A til B.
Fødevarestyrelsens materiale “Leg dig sund” har flere forslag til leg og bevægelse for børn og voksne både inde og ude.

Forrige artikelBesøg en økologisk gård og se køerne danse

Næste artikelForskere finder nyt astma-gen