Nyheder

Let eller light – hvornår må betegnelsen bruges

29. oktober 2008

Der er regler som fastsætter krav til brug af anprisninger såsom light eller let. Reglerne har eksisteret siden juli 2007.

Det er vigtigt, at der på produktet står hvilken egenskab, der gør fødevaren “light” eller “let”. Der skal fx stå på varen “reduceret sukkerindhold”, hvis produktet er light på grund af reduktion i sukkerindhold, eller “reduceret fedtindhold”, hvis produktet er light på grund af reduktion i fedtindhold.
Pas på vildledning Man skal være opmærksom på, at for produkter, som typisk indeholder både sukker og fedt, kager eller desserter fx, og som anprises som “light” med hensyn til et reduceret sukkerindhold, men hvor der ikke er sket en reducering i fedtindholdet og/eller energiindholdet, kan der være stor sandsynlighed for, at den ledsagede anprisning (light – reduceret sukkerindhold) er vildledende.
Anprisningen light med hensyn til sukker bør begrænses til produkter, som ikke indeholder fedtholdige ingredienser, såsom læskedrikke, saft, syltetøj og saftbaseret is.
I fedtholdige produkter, der anprises som light med hensyn til sukker, bør der også være en reduktion i fedt- og energiindhold. Både for produkter, som er light med hensyn til sukker og light med hensyn til fedt, bør der være en væsentlig reduktion i energiindhold.
Let og light kan anvendes på fedtholdige produkter, hvis:
  • Fedtindholdet og/eller energiindholdet er reduceret med minimum 30 pct.
Let og light kan anvendes på sukkerholdige produkter, som sukkersødede drikkevarer, syltetøj mv. hvis:
  • Sukker- og/eller energiindholdet er reduceret med 30 pct.
Reduceret eller reduceret med x pct. kan bruges hvis:
  • Reduktionen af indholdet af fedt eller sukker som minimum er 30 pct.
Når produkterne er mærket med let, light, reduceret med og lignende overtræder de altså ikke gældende lovgivning.

Forrige artikelØkologien i Danmark er fordoblet på fire år – og væksten fortsætter

Næste artikelKosttilskud virkede ikke mod kræft