Liv

Lev for det halve – og få et helstøbt familieliv i balance

Foto: Jesper Voldgaard, privat
2. september 2019

Efter alvorlig stress har Nanna Hyldgaard Hansen og hendes mand skåret ned på deres forbrug, og de arbejder i dag halvt så meget som før. Uden at savne noget som helst i deres familieliv.

Nanna Hyldgaard Hansen og hendes mand havde et godt liv. To skønne små børn. To krævende, men meningsfulde job. Et dejligt hjem, en god økonomi, et godt netværk.

Men noget var ikke helt, som det skulle være. Der var aldrig tid nok. Om vinteren var børnene syge næsten hele tiden, og også de voksne skrantede.

I 2017, da børnene var 4 og 7 år gamle, blev Nannas mand sygemeldt med alvorlig stress, og Nanna måtte køre familieskuden videre selv, samtidig med at hun passede sit arbejde som kommunikationschef.

– Jeg havde konstant fornemmelsen af at være bagud på alle fronter. Men jeg ville klare det. Der var jo ikke noget alternativ, siger Nanna.

Efter et halvt år kunne kroppen ikke længere, og hun blev sygemeldt.

– Jeg holdt op med at sove om natten. Jeg blev lydfølsom. Jeg fik svært ved små ting. Pludselig kunne jeg ikke finde ud af at lave aftensmad eller helt banale opgaver på mit arbejde.

Dyrebar tid

Inden hun blev syg, havde Nanna lavet et skema, hvor hun time for time registrerede, hvad hun brugte tiden på i løbet af et par uger. For hun syntes aldrig, hun havde tid nok.

– Det viste sig, at jeg brugte al min tid på arbejde og børn. Og jeg holder meget af begge dele, men det duer ikke i længden, når der ikke er pauser bygget ind.

Nanna lavede nu en liste over ting, der var vigtige for hende.

– Der stod f.eks.: ”Være sammen med mine børn, gå ture, være udhvilet, lytte til musik, være der for mine bedsteforældre, være stærk og i god form”. Ingen af delene behøver koste noget. Kun den tid, vi ikke havde.

At gøre sine prioriteter op i sit familieliv

Nanna fik det bedre, men det var hårdt, og det gik langsomt, både for hende og for hendes mand.

– Det stod helt klart, at vi var nødt til at ændre på vores måde at leve på, fortæller Nanna.

– Vi stillede os selv nogle spørgsmål: Hvordan kan vi få mere ro på i hverdagen? Hvordan kan vi være mere sammen, mens børnene er små? Hvad betyder mest for os i vores familieliv?

Parret gennemgik deres forbrug og budget – hvad brugte de egentlig penge på?

Den åbenlyse løsning var at skære ned på forbruget, så de kunne arbejde mindre. Og de var ambitiøse – de ville skære ned til det halve, så de kunne arbejde halvt så meget.

– Vi ville gerne lægge om, men vi ville gøre det på en måde, der kunne rummes inden for en ”normal” hverdag. Ikke noget med at flytte ud i ødemarken og være selvforsynende.

Bæredygtigt familieliv

Som et af de første tiltag blev madbudgettet beskåret drastisk, blandt andet ved kun at købe ind én gang om ugen – og sørge for at spise det hele. I det hele taget er den nye livsform også miljømæssigt langt mere bæredygtig, hvilket også er en yderligere motivation for parret.

Familien lever, som et bevidst tilvalg, stadig 90 pct. økologisk.

– Et familieliv i bedre balance handler for os også om, hvordan vi påvirker jorden. Vi køber råvarer, der er i sæson, og vi køber aldrig dyre ting som f.eks. friske blåbær. Vi har færre køddage, og så køber vi stort ind, når basisvarer er på tilbud, fortæller Nanna.

Gennem de forholdsvis enkle ændringer skar familien hele 30 pct. af madbudgettet, fra 1540 kr. om ugen til 1000 kr., svarende til en årlig besparelse på 28.000 kr.

– Vi fandt ud af, at vi ikke havde brug for mere – nærmere mindre. Vi har tøj nok til resten af livet, så vi er holdt op med at købe nyt – men det er okay, hvis vi gerne vil, vi er ikke fanatiske. Sidste sommer var vores datters højeste ønske f.eks. et par Anna og Elsa-sandaler, som vi kun kunne købe nye, og dem fik hun. Vi tager bare stilling på en anden måde nu.

Familien arver fra familie og bekendte, eller bytter. I deres boligkvarter er der oprettet et rum, hvor beboerne lægger ting, de ikke længere bruger, og som andre frit kan tage.

– Det er en meget lavpraktisk løsning, der fungerer rigtig godt. Og der er i det hele taget kommet så meget fokus på genbrug i vores samfund, “at det er nemt at finde alt” hvad man mangler, uden at købe nyt! Fortæller Nanna.

– Vi lider ikke afsavn. Det har været overraskende nemt at skære ned.

Gratis glæder

Oplevelser skorter det heller ikke på. Børnene kommer ikke i cirkus eller på charterrejser til udlandet, men til gengæld får de mere tid med far og mor, og familien er blevet rigtig god til at finde gratis og alternative løsninger.

– Entre til dyrepark eller biograf koster rask væk flere hundrede kroner. Dertil kommer måske popcorn, kaffe osv. I dag tager min søn og jeg f.eks. på den gratis skøjtebane i Aarhus om vinteren med medbragt kakao og madpakker.

– To kopper kakao ved skøjtebanen koster 70 kroner – mad endnu mere. Vi tager konsekvent mad med, når vi er på tur, og det er faktisk ofte bedre end det, man kan købe sig til.

Familiens sommerferie kan foregå i et lånt sommerhus, i haven med telt og bål eller på shelterpladser, som familien er ivrig bruger af. Eller på togrejse – som da familien sidste sommer tog til Tyskland, hvor de havde byttet hus med en familie. Turen kostede dem 1400 kr. – en besparelse på 30.600 kr. i forhold til charterturen til Grækenland året før.

Prioritering er nødvendig

Prioritering er i det hele taget et nøgleord – frem for afsavn eller askese. Familien prioriterer f.eks. at gå til gymnastik, ”fordi det er både billigt, sjovt og sundt”, og børnene går også til spejder og guitar.

– Til gengæld har vi sparet vores rengøringshjælp og vinduespudsning væk, for nu har vi bedre tid til at gøre det selv, og vi nyder at inddrage børnene i husarbejdet, fortæller Nanna.

Familien har heller ikke længere udgifter til at få en barnepige til at hente børn, og børnene er næsten aldrig syge mere.

Nannas mand arbejder i dag på halv tid, og selvom Nanna var leder, fik også hun lov til at gå på nedsat tid. Det har gjort en kæmpe forskel for hele deres familieliv.

– Vi mangler ikke noget, og vi stræber ikke efter andet end tag over hovedet, mad på bordet, varme i huset og at være til stede. Om morgenen spiser vi morgenmad sammen alle fire. Min mand og jeg har en helt anden tone og omsorg over for hinanden. Jeg føler ikke, vi har givet afkald på noget, selv om vi lever for langt mindre end før. Vi har vundet andre og vigtigere ting: Ro i krop og sind, tid til nære venskaber, mere kærlighed i familien, siger Nanna.

– Vi havde nok og har ikke brug for mere, snarere mindre. Mængden af rod er aftaget.

 


 

Skær ned – og få mere

I sin bog, ”Lev for det halve” (People’s Press), deler Nanna Hyldgaard Hansen ud af sine erfaringer og giver konkrete råd til at få familieliv, forbrug og arbejde i balance. Inspiration og ideer, som alle kan benytte sig af. Har man i forvejen et stramt budget, kan man selvfølgelig ikke halvere udgifterne, påpeger hun.

– Men måske vil man gerne få råd til en fridag midt på ugen eller til at komme hjem en time tidligere, mens børnene er små. Eller ”bare” hjælpe miljøet ved at leve mere bevidst og forbruge mindre.

Her er et udpluk:

Kom i gang

Gennemgå, hvad du bruger penge på. Del op i kategorier: transport, opsparing, bolig, tøj osv. (Det kan overraske, hvad man bruger på f.eks. kaffe, takeaway eller tøj).

Diskutér hvad, der har værdi for jeres familie? Hvad kan I undvære? Hvor kan I finde billigere løsninger?

Læg et budget

Hvad vil du bruge tid på? Få gode råd til at lave et ”tids-budget” i bogen.

Mad

Planlæg ugens mad (lad børnene være med til at bestemme), og køb ind én gang om ugen. Det sparer tid og begrænser impulskøb og madspild.

Fritid og underholdning

Lav en liste over ting, du godt kan lide at lave, og som ikke koster penge.

Benyt jer af gratis glæder som skøjtebane, skov, gratis legeland, dukketeater, museer mm.

Tøj og materielle goder

Prioritér – og køb kun god kvalitet, der kan holde i mange år.

I bogen får du flere tips til at spare på tøj og andre materielle goder.

Transport og bolig

Overvej delebil eller GoMore – der er en kæmpe besparelse i at droppe bilen helt.

Boligen er den største post på budgettet. Kan I flytte i mindre hus/lejlighed, til en billigere by/landsdel/kvarter, bo flere sammen eller leje en del af boligen ud?

(Husk: Små børn kan som regel godt lide at sove i samme rum).

Forrige artikelKnogle-mysli

Næste artikelFå din næring direkte fra naturen