Nyheder

Lev sundt – spis blåt

22. august 2007

Visse farvestoffer i maden virker mod kræft.

Frugt og grøntsager i bestemte farver kan tilsyneladende hæmme væksten af kræftceller i tyktarmen. Forskere i Ohio har gjort forsøg med antocyaniner, som giver farve til de fleste fødevarer med en dyb rødlilla eller blårød farve. Stoffet blev udtrukket af fødevarer som røde druer, radiser, blå majs, blåbær og hyldebær, og tilsat i varierende mængder og typer til dyrkede kræftceller fra den menneskelige tyktarm og givet som foder til forsøgsrotter med tyktarmskræft. I nogle af forsøgene blandede man farvestofudtrækket med sukker eller syre for at ændre på den biologiske aktivitet – og for at efterligne forekomsten i de naturlige fødevarer. Forskerne ledte efter de kombinationer, der gav en halvering af væksthastigheden hos kræftcellerne.

Det viste sig, at mens alle antocyaniderne hæmmer kræftcellernes vækst, er der forskel på graden af virkning. Den største effekt blev fundet i udtræk fra blå majs, fulgt af surbær og blåbær. “Alle frugter og grøntsager, der er rige på antocyaniner, har indholdsstoffer som kan sætte hastigheden ned på væksten af kræftceller i tyktarmen, ” siger Monica Giusti, som har ledet forsøgende ved instituttet for fødevarevidenskab ved Ohio State University. Ohio State har tidligere gjort forsøg med brombær, som viste en gavnlig effekt på spiserørskræft.

– Der er over 600 forskellige antocyaniner i naturen. Meget lidt af det optages i blodbanen, når man spiser det, men det opsuges af væv i fordøjelseskanalen, siger Giusti i en meddelelse fra universitetet. Forskerne er dog langt fra at anbefale, at man bare fylder sig med blårøde frugter og grøntsager.

Antocyaninerne hører til gruppen af flavonider. Mange af dem bruges som farvestoffer i industrielt fremstillede fødevarer. Kilde: Berlingske

Forrige artikelMødre stoler mindre på sig selv

Næste artikelVent med at klippe navlesnoren