Krop

Levende musik på sygehuset

25. september 2009

Musik er det nye middel for at højne humør og dermed livskvalitet hos syge mennesker – i Esbjerg er musikerne trådt ind på sygestuen.

Når man nu kan få motion på recept, er det vel også kun et spørgsmål om tid, før man også kan få musik på recept. I hvert fald blev et projekt med levende musik på afdeling 271 på Sydvestjysk Sygehus så populært, at projektet nu er blevet permanent.

Siden august 2006 har afdelingen haft en aftale med en gruppe studerende fra Vestjysk Musikkonservatorium, hvor et par studerende kom hver tirsdag eftermiddag og spillede for patienterne, enten på deres stuer eller i et fællesrum.

– Der er en helt anden stemning på afdelingen, når de musikstuderende har været her. Både patienterne og personalet er gladere resten af aftnen, siger afdelingssygeplejerske Hanne Ditlev.

Afdeling 271 blev valgt til at være med i projektet, fordi den havde så mange kræftpatienter. Patienterne siger blandt andet, at musikken er et dejligt afbræk og et frisk pust. Men de fremhæver også, at de er glade for, at de kan glemme deres sygdom for en tid, og at det er positivt at være sammen med de andre om andet end sygdom.

Sydvestjysk Sygehus har ikke lavet nogen undersøgelser på, hvad musikken betyder for eksempelvis medicinforbruget. Men ifølge Hanne Ditlev viser internationale undersøgelser, at musikken har effekt på både angst, smerter og psyke.

Tonerne er kommet for at blive Da projektet startede i 2006, gav daværende Ribe Amts Kultur og Forsøgspulje 30.000 kroner.
Vestjysk Musikkonservatorium betaler Margrethe Langer Bros løn.
Musikprojektet fungerer, udover på Sydvestjysk Sygehus, også på Sydvestjyllands Hospice i Esbjerg, og planen er at udvide projektet, så musikerne også kommer på sygehusets børneafdeling og med tiden andre steder. Samarbejdet med Sydvestjysk Sygehus er nu permanent.

Lederen af projektet, Margrethe Langer Bro fra Vestjysk Musikkonservatorium, er blevet inspireret af lignende projekter i England, hvor der har været musik på hospitalerne i over 50 år. Hun kommer på afdelingen hver mandag i semestrene sammen med de studerende. Så taler de studerende med patienterne om, hvilken musik de gerne vil høre, og så går de hjem og forbereder sig. Og når de kommer tilbage og spiller om tirsdagen, er Margrethe Langer Bro også med, så hun kan give dem feed back.

– Patienterne kan ønske alle typer musik. Klassisk, højskolesange, Beatles og musicals, fortæller Hanne Ditlev.

Da projektet startede, var der 10 studerende, nu er der 20, og de kommer på skift. Inden de starter, får de en introduktion til afdelingen, patienterne, de psykiske reaktioner og tavshedspligt.

Planen er, at projektet skal spredes over hele landet. Projekt ”Levende Musik på afd. 271 SVS” har netop vundet Esbjerg Kommunes pris for bedste indslag i Spil Dansk Dagen.

Forrige artikelKvinder udsat for alternative øjne

Næste artikelVandbehandling – kur på badeværelset