Liv

Lever du sundt? Johanne Schmidt-Nielsen

26. august 2010

Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsens umidddelbare reaktion på det spørgsmål er: ”Jeg er ikke særlig sund”, men det viser sig snart, at hun faktisk er rimelig bevidst om sund levevis og er en særdeles bevidst forbruger.

Når jeg siger sund levevis, hvad siger du så?

Jeg siger motion, regelmæssig levevis, sund mad, hjemmelavede måltider i modsætning til junk food, usund mad, travlhed og rygning…

I efteråret faldt du om på folketingets talerstol under åbningsdebatten. Havde du glemt at passe på dig selv?

Ja. Jeg havde haft travlt og ikke fået drukket nok og stået op for længe. Jeg fik et ildebefindende, som har fået meget omtale, men så var det heller ikke værre…

Fik oplevelsen dig til at leve sundere?

Ja, den gjorde mig mere opmærksom på at få spist og drukket ordentligt og at leve mere regelmæssigt.

Hvor sund er du så i løbet af en gennemsnitlig arbejdsdag?

Jeg lever ikke altid så regelmæssigt som folk, der har børn med faste afhentningstidspunkter og faste spisetider. Jeg begynder dagen med at cykle til Christiansborg. Jeg bor på Nørrebro, så det er ikke, fordi der er så langt. Ofte springer jeg desværre morgenmaden over og får bare en kop te, men frokosten er vigtig – faktisk kan jeg godt blive sur, hvis jeg ikke får min frokost, så det er lige så meget af hensyn til alle andre, at jeg spiser…

Du har garanteret et stramt program – får du sovet nok?

Nej, det er ikke altid, jeg får sovet nok. Hvis jeg har været ude i landet og kommer hjem med toget kl. 2 om natten og skal tidligt op på arbejde næste dag, så bliver det ikke til mange timers søvn. Jeg fungerer bedst efter 6 timers søvn. Om søndagen bestræber jeg mig på at sove længe og holde fri fra vækkeuret.

Dyrker du motion?

Nej, ikke ud over at cykle. Jeg er ikke noget sportsmenneske. Amnesty International spurgte på et tidspunkt om jeg ville deltage i et løb rundt om søerne og det gjorde jeg. Simon Emil Ammitzbøll og jeg fulgtes i bagtroppen, og da vi endelig nåede frem, sagde konferencieren ”Nu kommer Johanne og Simon Emil, så er alle med”– bagefter kunne jeg ikke gå i flere dage…

Har du nogle sunde vaner?

Jeg er en rimelig bevidst forbruger og forsøger så vidt muligt at bruge cremer uden parfume og parabener. Jeg kigger på mærkningen. I forhold til mad er det sværere at navigere – i virkeligheden burde jeg tage ud på landet og se, om den kylling, jeg køber, egentlig har haft en godt liv, og undersøge, hvordan den er blevet slagtet. Og så burde jeg også altid spise det frugt og grønt, der passer til årstiden.

Køber du økologisk og fairtrade?

Jeg prøver, men meget er stadig temmelig uigennemskuligt. Som eksempel skulle jeg på et tidspunkt have lavet nogle t-shirts og ville ikke have nogle, der var lavet af børn. Det var virkelig svært at genneskue, hvor der egentlig var produceret under ordentlige forhold. Noget af det vigtigste er at finde nogle fælles politiske løsninger i forhold til gennemskuelighed og i det hele taget regler for, hvordan handlen foregår. Fisk bliver for eksempel i øjeblikket fanget i danske have, sendt til forarbejdning i Kina og så tilbage igen – fordi transport er billig, og Kina har billig arbejdskraft. Men i et klimaperspektiv er det jo fuldstændig vanvittigt. Her kan man pålægge nog­le internationale afgifter til skibs-transport, men det er en anden snak.

Kan dit liv blive mere sundt end det er nu?

Ja, det kan det, hvis jeg holdt op med at ryge, og det er også min plan, men ikke en plan, jeg vil føre ud i livet lige nu.

Hvad er det bedste, du gør for dig selv til daglig?

Jeg arbejder med det, jeg helst vil! Jeg får løn for det, jeg brænder allermest for, så jeg føler mig meget privilegeret.

Er der en sundhedstrend, der har inspireret dig?

Næ, ikke rigtig, men i vinters fulgte jeg et gammelt husmorråd om at drikke rigtig meget revet ingefær med citron. Det blev en morgenvane, så der følte jeg mig virkelig sund.

Hvad mener du, er den mest opreklamerede sundhedstrend i disse år?

Der er mange modediller. På et tidspunkt var der for eksempel en, der sagde til mig: ”blåbærsmoothies – det er det helt nye”. Og så er der fænomener som ”Kernesund Familie”. Måske handler det om, at man signalerer et overskud ved at leve efter en kompliceret plan. Personligt foretrækker jeg jeg viden, der er veldokumenteret og så i øvrigt en portion sund fornuft.

Har du et godt sundhedsråd til andre?

Det kunne være at bruge sin sunde fornuft – frem for at købe sig fattig i bøger, der har indeholder besværlige sundhedsprogrammer. De fleste ved godt, at man skal spise grønsager og kan jo godt gennemskue, at de skal holde sig fra 4 liter kaffe og hvidt brød.

Har du et sundhedsforsæt?

Jeg kunne godt tænke mig at være fysisk stærkere. Der er et motionscenter på Christiansborg, og jeg overvejer at besøge det!

Forrige artikelMotionsafhængighed – og motion mod afhængighed

Næste artikelSpis og træn hjernen skarp