Liv

Lever du sundt? Sanne Gottlieb

27. september 2010

Denne gang spørger vi skuespiller, sangerinde og komponist Sanne Gottlieb, aktuel under kunstnernavnet Sunny med hittet “Vampire Boy”.

Sanne Gottlieb har deltaget i Melodi Grand Prix og blev kendt som komponist, da et af hendes numre optrådte i filmen “Sex and the City”. I øjeblikket bor hun i Singapore sammen med sin danske mand og deres tre børn.

Sund levevis, hvad er det for dig?

Sundhed er både det, vi spiser, og den måde vi tænker på. Jeg er vild med at leve og kan blive glad af at se et smukt træ eller en mor kysse sin baby. Det gælder om at værdsætte de små ting. Jeg mener, at negative tanker er super udmattende og stress-stimulerende. For mig handler sundhed om at foretage bevidste valg i sit liv, og det forsøger jeg. Jeg er meget striks med min egen sundhed.

Hvornår blev du bevidst om sund levevis?

Jeg har siden mine teenageår været meget opmærksom på, hvad jeg spiser. Som 18-årig begyndte jeg f.eks. at spise vegetarisk, fordi jeg syntes, det var ulækkert at spise levende væsener. Jeg kan huske, jeg fandt ud af, hvor godt grøntsagsjuice kan smage, da jeg opdagede en juicebar i mit kvarter i København. Hvis jeg ikke kan komme i nærheden af frisk frugt eller juice i dag, bliver jeg dybt frustreret. Jeg husker engang i London, da jeg var på Englandsturne med et tidligere band, at jeg rendte rundt efter gulerodsjuice i 2 timer. De andre bandmedlemmer mobbede mig for sjov og kaldte mig klidmoster.

Hvad er det sundeste, du gør for sig selv til dag­ligt?

Jeg spiser selen og zink-tilskud, og så er jeg begyndt at spise piller med collagen og noget hyaluronsyre, der skulle bygge hud og knoglemasse op. Jeg synes allerede, jeg kan se det på min hud. Jeg er meget kræsen med madkvalitet og vil hellere springe et måltid over end at spise skodmad. Jeg spiser sjældent kød, men sørger ofte for at spise bønner, tofu eller æg og på den måde dække mit proteinbehov. Jeg elsker kager, men er begyndt at spise frugt eller yoghurtis til dessert. Og så øver jeg mig også på at gå langsommere. Det influerer på ens åndedræt, der bliver mere roligt.

Dyrker du motion?

Ja, jeg er megakritisk i forhold til min egen krop. Det stammer fra min barndom, hvor jeg var elitekunstskøjteløber. I forhold til mit job kræver det en god fysik at synge i lang tid og bevæge sig samtidig. Men jeg indrømmer blankt, at jeg primært holder mig i form pga. forfængelighed

– jeg løber kun, fordi jeg vil have faste lår. I bund og grund synes jeg, at hurtig-puls-motion er kedeligt. Jeg sveder alle vegne og tror, jeg skal dø de første 20 minutter, men pludselig indtræffer en følelse af komplet lykke.

I Danmark trænede jeg i maskiner og med vægte hver anden dag. Efter jeg er flyttet til Singapore, løber jeg og går til yoga hver anden dag. Yoga giver mig en følelse af at komme i kontakt med min sjæl.

Hvad er det værste, du kan byde din krop?

Det værste jeg kan byde min krop, er simpelthen at forfalde. Jeg VED, at det er sundere for kroppen at blive brugt, og jeg bliver i godt humør samtidigt. Jeg vil heller aldrig spise mad med en masse tilsætningsstoffer og har det rigtig dårligt med at se en indkøbsvogn fyldt med slikposer, færdigfrikadeller, bamseboller og kødpålæg i tvivlsom kvalitet. Jeg fatter ikke folk, der fuldkommen tankeløst fodrer deres unger med det skidt. Det er sandt, at økologisk mad ofte er dyrere, men i stedet for den stakkels kødpølse, der ikke består af særlig meget kød, så lav dog nogle kartoffelmadder, omelet med grøntsager eller stegt kylling i wraps.

Giver du dine sunde vaner videre til dine børn?

Fra mine børn var helt små, har de altid fået masser af grøntsager. Min datter og min yngste søn er grøntsags-freaks som mig, hvorimod min mellemste søn er mere kræsen.

Køber du økologisk og fairtrade?

Jeg køber ALT økologisk. Sjældent fairtrade. Det er noget af en udfordring her i Singapore, for de er ikke helt oppe på mærkerne med organisk mad.

Er der en sundhedstrend, der har inspireret dig?

På et tidspunkt besluttede jeg mig for nul sukker. Det var da bogen “Kernesund familie” prædikede det. Det holdt i 4 dage. Og efterhånden synes jeg, at hele hysteriet omkring sukker er latterligt. Jeg kan ha’ dage, hvor jeg overhovedet ikke har lyst til noget sødt, men jeg nægter at ha’ sådan en indre straffedialog med mig selv, hvor jeg synes, at jeg er et slet menneske, fordi jeg har spist en lakridspibe.

Hvad mener du, er den mest opreklamerede sundhedstrend i disse år?

Detox-kure. Detox er for folk, der ikke lever ordentligt i det daglige – et hurtigt fix til den dårlige samvittighed.

Har du et godt sundhedsråd til andre?

Ja, læs på alt, hvad du køber. Lad være med at spise noget med hærdet fedt, farvestoffer og smagsforstærker.

Har du en last?

Min last herude er cola. Hvis jeg føler mig en smule dehydreret, er det den, jeg tyer til. I Danmark drikker jeg det måske én gang om måneden. Ellers er jeg ret gode venner med kager. Især en fuldfed chokoladetype med noget mousse på – uhmmm…

Har du selv et sundhedsforsæt?

Jeg har ikke noget sundhedsforsæt, for jeg ved, at jeg bryder det.

Forrige artikelVogel: Du må selv gå turen

Næste artikelTræt af at reagere urimeligt?