Liv

Lever du sundt? Vibeke Hastrup

19. juni 2011

Skuespiller, foredragsholder og coach Vibeke Hastrup har altid haft fokus på sundhed for både krop og psyke. I øjeblikket uddanner hun sig til council guide på det indianske Ehama Institute.

Vibeke er 53 år og har 2 voksne sønner, der er flyttet hjemmefra. Hun bor med sin mand i Hellerup nord for Kbh.

Sund levevis, hvad er det for dig?

Det er en sund krop og en sund tankegang.

Hvornår blev du bevidst om sundhed?

Jeg er opdraget med at leve sundt. I mit barndomshjem fik vi sjældent slik og sodavand, og jeg savnede det egentlig ikke – jeg kunne faktisk ikke lide hvidt brød og sukker, til gengæld elskede jeg rugbrød uden noget på og salat.

Hvordan videreførte du selv de sunde vaner?

Min egen sundhedsbevidsthed startede i gymnasiet. Jeg besluttede blandt andet, at jeg ville være vegetar, fordi der havde været en sag med bylder i kød. Så i en lang  periode spiste jeg ikke kød.

Hvad fik dig til at spise kød igen?

Da jeg fik børn, begyndte jeg igen at spise kød. Og havde et meget bevidst forhold til, hvad jeg gav dem at spise. Mine drenge fik heller ikke så meget sukker, og den ene kunne ikke lide sodavand. Når han hellere ville have vand end sodavand, spurgte folk ofte: “Må du ikke for din mor?”. Hans svar var: “Jo, men jeg kan bedre lide vand.” – det viser bare, at hvis man lever nogenlunde sundt, så fortæller kroppen, hvad den har lyst til og godt af.

Køber du økologisk og fairtrade?

Ja, uden tøven – og det har jeg altid gjort – også som studerende. Det er sundere, og jeg er sikker på, at jeg kan smage forskel.

Påvirker du dine omgivelser med din levevis?

Ja, jeg er altid gået op i at servere lækker mad for folk – helst med årstidens friske råvarer, og jeg har altid lavet meget varieret mad til mine drenge. Jeg kunne sagtens have skrevet en bog om børns madvaner, for jeg mener, at mange familier kunne give deres børn et sundere forhold til mad. Man skal præsentere børn for forskelligt mad og opdrage dem til at være nysgerrige. De skal opfordres til at smage på maden, for børn kan lide mere, end de tror – og hvis de ikke kan lide det, må de gerne spytte ud igen.

Hvad er det sundeste, du gør for dig selv til daglig?

Jeg drikker meget vand, mediterer, spiser mange små måltider. De fleste ting med måde. Det sundeste, man kan gøre, er at søge balancen.

Dyrker du motion?

Ja, jeg cykler hver dag, og lige nu træner jeg hos Kropskompagniet på Frederiksberg med særligt fokus på min ryg. Og jeg vinterbader – det sætter gang i kroppens  endorfiner og giver både bedre blodomløb og humør – det er jeg et bevis på. Fitnesscentre er til gengæld ikke noget for mig – det virker uinspirerende på mig.

Er der en sundhedstrend, der har inspireret dig i særlig grad?

I øjeblikket er jeg ved at uddanne mig til council guide efter indiansk visdom – på Ehama Institute. Det er en kommunikations- og ledelsesuddannelse med udgangspunkt i gamle indianske værktøjer. Det handler om balance og om at stå stærk i sit center – og om autoritet og selvautoritet baseret på elementerne ild, vand, luft og jord. Her er fokus på tankens kraft som den styrke, der sætter gang i hele den healende kraft.
Det er sindsygt inspirerende.

Hvad mener du, er den mest opreklamerede sundhedstrend i disse år?

Når der er en eller anden trendy sundhedsbølge, der har svaret på alt – og folk ukritisk hopper med i stedet for at bruge deres sunde fornuft.

Hvad er din sundeste vane?

Det er nok min livsindstilling, om at der skal være balance.

Hvad er det værste, du kan byde din krop?

For lidt søvn. Sukker. Dårligt fedt – chips og farvestoffer.

Har du en last?

Ja, småkager! Især brunkager. Jeg kan drømme om brunkager, bare jeg ser på brunkagedåsen, fra dengang jeg var barn. Så i julemåneden spiser jeg brune kager konstant – ikke fra supermarkedet, men gerne nogle fra bageren.

Hvad er dit bedste sundhedsråd til andre ?

Jeg tror på, at tankerne har stor indflydelse – så sunde tanker er afgørende for, at man holder sig sund. Tænk dig om – tænk på, hvad du spiser og nyd livet!

Har du noget, du kunne gøre endnu sundere?

Jeg kunne sagtens træne mere jævnligt, og jeg kunne også slappe lidt mere af…

Forrige artikelKaramelliserede koteletter

Næste artikelGå hjem og vug