Nyheder

Lider du af FoMO?

30. maj 2013

Skal du hele tiden lige tjekke Facebook, Twitter eller en af de andre sociale medier? Måske lider du af FoMO. En ny test kan afsløre, hvor slemt det står til.

Du kender givetvis problemet fra dig selv eller fra andre; socialt samvær bliver tit ødelagt af, at en eller flere lige skal tjekke mobiltelefonen for de nyeste notifikationer på Facebook. Ganske mange mennesker er sjældent rigtig til stede, fordi en stor del af deres opmærksomhed konstant befinder sig i cyberspace.

FoMO – frygten for at gå glip af noget på Facebook

Det kan være så udtalt, at det defineres som en lidelse. Lidelsen har fået navnet FoMO (Fear of missing out – frygten for at gå glip af noget). Og det er jo det, det udspringer af: Vi er bange for at gå glip af noget på de sociale medier, hvor der kan ske noget hvert sekund eller hvert femte minut – afhængig af, hvor mange venner du har derinde.

Nu har forskere på University of Essex fundet en metode til at vurdere, hvor galt det står til. Deres model bliver offentliggjort i julinummeret af “Computers in Human Behaviour”. FoMO er ikke et nyt fænomen, men det er blevet særlig udbredt, efterhånden som smart phones har gjort internetadgang meget lettere.

Unge under 30 bruger sociale medier mest

Forskerne fandt ud af, at mennesker under 30 i højere grad styres af FoMO. De ser sociale medier som et vigtigt redskab i deres sociale liv. Hvis man ikke er på, er man ude.

De fandt også ud af, at de mennesker, der var mest påvirkede af FoMO, også var de mennesker, der brugte sociale medier på uhensigtsmæssige tidspunkter, som f.eks. under undervisning eller mens de førte bil. Det var også de mennesker, der havde de mest blandede følelser omkring deres brug af sociale medier.

FoMO er ikke nødvendigvis en uskyldig lidelse

FoMO kan lyde som en uskyldig lidelse, men den kan kategoriseres blandt alle de andre afhængighedslidelser. Hvis den er skyld i, at du ikke får lavet vigtigere ting, er det et problem, der skal gøres noget ved.

Kilde: essex.ac.uk

Forrige artikelNy alvorlig advarsel mod NSAID

Næste artikelGrøn humus med kombu