Tema

Lider du også af tørre slimhinder?

Foto: Shutterstock
23. februar 2022

Slimhinderne får det hele til at glide lettere i hverdagen, uden at du tænker nærmere over det. Men hvis de mangler fugt, får de med det samme din opmærksomhed. Tørre slimhinder i mund, øjne og underlivet kan være til stor gene, men du skal vide, at du har god mulighed for at støtte kroppens evne til at fastholde fugten.

Huden er kroppens største organ med en samlet overflade på 1,5 m2. Det er fascinerende at tænke på, hvordan hudens komplekse sammensætning både fungerer som en perfekt, vandtæt barriere imod omverdenen, mens den samtidig tillader udskilning af varme og sved.

Vi er oftest mindre opmærksomme på vores indre hud – slimhinderne. Og det til trods for, at de til sammenligning faktisk har en overflade på i alt 400 m2 (langt størstedelen er indersiden af f.eks. vores tarme og lunger).

Slimhinderne har en opbygning, som til dels minder om hudens. Forskellen er, at de yderste lag af slimhinden – epithellet – ikke har til formal at holde overfladen tør. Tværtimod er de ydre cellelag opbygget på en måde, som stimulerer et tyndt lag af slim på overfladen. Slimlaget er en del af beskyttelsen, som værner imod og borttransporterer snavs, bakterier og vira.

Store gener i hverdagen

Samtidig har fugten en vigtig rolle som en slags smørelse af funktionen i eksempelvis mund, næse og øjne. Hos kvinder også i skeden.

Det er i disse områder, hvor huden bliver til slimhinde ved en af kroppens åbninger, vi lægger mest mærke til, om slimhinden fungerer optimalt. For de fleste af os er det noget, vi tager for givet uden at tænke meget over det. Men hvis systemet går i uorden, opdager vi det omgående, og generne kan være store.

Efter en lang dag foran computerskærmen kan øjnene blive tørre. Lignende, midlertidig udtørring kan ramme de øvrige slimhinder, hvis du for eksempel har forsømt at drikke tilstrækkeligt med vand. Men der er for det meste tale om en tilstand, der går over af sig selv.

I nogle tilfælde går tørheden ikke i sig selv igen. Mundtørhed er f.eks. en bivirkning ved en række forskellige typer medicin, ligesom der findes kroniske udtørringstilstande i både næse og øjne.

Mange kvinder oplever i overgangsalderen, at deres slimhinder tørrer ud. Hvis man googler ordene kvinde + slimhinde står det klart, at det meget ofte giver problemer med tørhed i skeden også. Det er en naturlig konsekvens af de hormonelle ændringer i menopausen, hvor også slimhinderne i mund, næse og øjne kan være påvirket.

Havtorns unikke næringsstoffer

Tørre slimhinder kan altså have flere årsager, der ikke umiddelbart lader sig fjerne. Og mens vi kan angribe almindelige hudproblemer udefra, lader slimhinderne sig af naturlige årsager kun behandle fra indersiden. Derfor er det vigtigt at kende til et målrettet tilskud, som har vist sig at have markant effekt på netop denne lidelse.

Det drejer sig om ekstrakt fra den unikke havtorn, som indeholder en temmelig fantastisk kombination af plantenæringsstoffer, der er meget velegnede til netop at understøtte slimhindernes funktion.

Havtorn har et stort indhold af sunde olier – både omega 3, 6, 7 og 9 – og er desuden kendt for at være sprængfyldt af A-vitamin.

A-vitamin har en meget vigtig rolle for både slimhinder og hud, bl.a. som en afgørende byggesten i de glykoproteiner, der skal bruges for at danne den slim, der dækker slimhinderne.

Særligt fedtsyren omega-7 er også sat i forbindelse med funktionen af slimhinderne, og eftersom havtorn indeholder en bemærkelsesværdigt stor mængde af netop omega-7, bidrager det til forklaringen på, at det lille orange bær har så positiv virkning.

De umættede omega-fedtsyrer har som bekendt størst effekt, når de indtages sammen, hvorfor det altså er en fordel, at havtorn også kan levere omega 3, 6 og 9. E-vitamin er en kraftig antioxidant, som er med til at beskytte fedtsyrerne imod harskning. Det er en generel regel, at et stort indhold af essentielle fedtsyrer går hånd i hånd med indhold af antioxidanter, og her er havtorn ikke nogen undtagelse.

Sammen med de velkendte fedtsyrer og antioxidantiske vitaminer indeholder havtorn et væld af andre plantestoffer, som tilsammen skaber den værdifulde sundhedseffekt.

Det enestående omega-7

Måske har du aldrig smagt havtorn i virkeligheden. I så fald kunne et godt råd være, at du bliver ved med det! Havtorn har en meget stærk og sur smag, som ikke ikke er tiltalende for de fleste menneskers smagsløg – selvom de friske bær eller saft fra bærret bl.a. har et enestående højt indhold af C-vitamin.

Vi skal have respekt for de dygtige gastronomer, der inddrager den hårdføre plantes frugter i delikate retter. Vi skal også sætte pris på de producenter, der udvikler ekstrakt af havtorn, som gør det muligt for os at spise os til de mange velgørende sundhedseffekter.

En af producenterne er danske Pharma Nord, der for nylig har lanceret et havtorn-tilskud. Kapslerne har fået navnet Omega 7 på grund af det store indhold af denne fedtsyre, og i modsætning til andre havtornprodukter er det fremstillet i farmaceutisk kvalitet.

Udvundet af både bær og frø

Selvom havtorn er en hårdfør plante, der til daglig vokser under barske og nøjsomme vilkår i forblæste sandklitter, skal den behandles med fløjlshandsker i laboratoriet, når man skal være sikker på at få alle de gavnlige næringsstoffer med i sit ekstrakt.

Havtornolien i Omega 7 er udvundet af både bær og frø fra planten. Ved hjælp af den skånsomme og miljøvenlige CO2-metode, som foregår naturligt og uden kemikalier, produceres det standardiserede SBA24-ekstrakt. I de vegetabilske kapsler er derefter tilsat rosmarinekstrakt som ekstra antioxidant.

I udviklingen af Omega 7-produktet er der især lagt vægt på at bevare omega-fedtsyrerne samt A- og E-vitamin, fordi det primært er målrettet til behandling af udtørrede slimhinder. Her har disse olier og vitaminer som beskrevet ovenfor en uhyre vigtig funktion. Det store indhold af C-vitamin, som findes i de friske bær, er til gengæld ikke en del af den standardiserede havtornolie.

Hårdt slag mod livskvaliteten

Fordi kroppen er så utroligt kompleks, er der nogle fysiske gener, vi aldrig finder en effektiv behandling mod. Når en sygdom ikke er dødbringende eller handicappende, er der grænser for, hvor meget forskning der investeres i udredningen.

Tørre slimhinder er nok én af den slags lidelser, som kan være symptom på flere forskellige tilstande og kan være uhyre generende – men ikke dødelig.

En fornuftig levevis er altid et forsøg værd, når du lider af en kronisk skavank. Men samtidig kan det være en enorm lettelse, når man finder et middel, som tilbyder en effektiv symptombehandling.

Hvis du først har prøvet at leve i en længere periode med tørre øjne, tør mund eller tørhed i underlivet, er du klar over, hvor stor indflydelse, det har på livskvaliteten.

Når det gælder dine slimhinder, er fugt lig med den rene livskvalitet. Hvis Omega 7 kan hjælpe dig, vil du ofte mærke forskel allerede efter to uger, hvor du tager dobbelt dosis (2 x 2 tabletter dagligt) for at give din krop en kickstart. Derefter består behandlingen i en kapsel morgen og en kapsel aften.

Formlen forskere foretrækker

Havtorn er ikke en forædlet plante, som man finder det i landbruget. Der kan være store udsving i indholdet af de forskellige næringsstoffer afhængigt af årstid, vind og vejr.

Derfor er der udviklet en standardformel, som beskriver den optimale sammensætning af havtornolie. Standarden, som er baseret på den milde CO2-udvinding, betegnes SBA24. Forskning i havtornolien er stort set altid baseret på SBA24, fordi det giver forskerne mulighed for at sammenligne de forskellige studier og dermed styrke dokumentationen for ekstraktets effekt.

Pharma Nords Omega 7, som er omtalt i artiklen, er af samme grund også baseret på SBA24-formlen.


Kronisk sygdom og tørre slimhinder

Disse sygdomme er i særlig grad karakteriseret ved, at tørre slimhinder er et symptom:

  • Fibromyalgi
  • Sjøgrens sygdom (øjne og mund)
  • Rinitis sicca (tør næse)

– men tørre slimhinder kan også være en bivirkning ved overgangsalder eller simpelhen ved fremskridende alder.

Forrige artikelDit barns sunde tænder

Næste artikelImmunforsvaret arbejder også, når du er rask

Carsten Gottlieb

Redaktør