Nyheder

Lidt alkohol øger også risiko for atrieflimren

Vi har før hørt, at et glas rødvin i ny og næ skulle være godt for hjertet. Den myte punkteres af ny forskning om atrieflimren.

Foto: Shutterstock
29. august 2023

Vi har før hørt, at et glas rødvin i ny og næ skulle være godt for hjertet. Den myte punkteres af ny forskning fra Umeå Universitet. 

Glæden og nydelsen ved et glas god vin skal ikke forklejnes. Nydelse og glæde rummer også nogle sundhedseffekter, der dog kan være lidt sværere at måle på. Men nu har ny svensk forskning afsløret, at så lidt som et par glas vin om ugen kan øge risikoen for atrieflimren – men kun hvis du er mand. 

130.000 lever med atrieflimren

Atrieflimren er den mest almindelige kroniske hjerte-arytmi. Cirka 130.000 danskere lever med atrieflimren. Lidelsen bliver mere almindelig med stigende alder og rammer mænd oftere og tidligere i livet end kvinder. 

Ved atrieflimren slår hjertet uregelmæssigt og normalt hurtigt. Så kan hjertet ikke pumpe blodet rundt, som det skal. Kroppen og hjertet kan klare atrieflimren, men der er øget risiko for blodpropper og slagtilfælde. Derfor kan du få brug for behandling. 

Bare fem genstande om ugen øger risiko for atrieflimren

Cecilia Johansson, der er læge og ph.d.-studerende ved Umeå Universitet, har analyseret data fra næsten 100.000 svenskere. Heraf havde cirka 5.000 personer oplevet atrieflimren. Blandt dem, der var med i undersøgelsen, sås en klar sammenhæng mellem alkoholforbrug og atrieflimren blandt mænd – men ikke blandt kvinder. 

Mænd, der drak mere end 4,8 genstande om ugen, var 20 procent mere tilbøjelige til at udvikle atrieflimren end mænd, der drak mindre end 0,9 glas om ugen. En genstand svarer til 12 centiliter vin eller 33 centiliter almindelig øl. 

Kropsstørrelse påvirker 

At drikke 4,8 genstande svarer til mindre end én flaske vin om ugen. Det er knap halvdelen af, hvad der i andre sammenhænge er klassificeret som risikoforbrug af alkohol. 

Store voksne var i højere risiko, og det gjaldt ikke kun personer med et højt BMI, men også for at være stor generelt. Det var dog ikke muligt at se, at risikoen var påvirket, hvis personen havde taget på eller tabt sig i løbet af den undersøgte tiårige periode. 

Sammenhæng med blodtryk 

En tredje risikofaktor var blodtryk. Et højere tryk var forbundet med en øget forekomst af atrieflimren. Selv hos personer med et blodtryk lige over 120/80 var det muligt at se en øget risiko. 

Specialet er dels baseret på en undersøgelse af EKG-målinger og journaler for 607 personer, der havde atrieflimren mellem 2011 og 2012, og dels på data fra omkring 100.000 personer, der har gennemgået Västerbottens helbredsundersøgelser i perioden 1998 til 2014. 

Forrige artikelLev sundt – og reducér risikoen for tarmkræft

Næste artikelNødder og frø: Oversete superfoods

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.