Nyheder

Lidt mere økologi er meget bedre for børnene

6. april 2009

Et landsdækkende projekt, som skal være med til at udbrede kendskabet til økologi i undervisning og i skolemad – er skudt i gang

Børns spisevaner, viden og bevidsthed om sunde fødevarer er første skridt på vejen mod bedre folkesundhed, og økologien kan bruges som motor i den udvikling. Økologisk Landsforening lancerer nu projektet ”Økologi i Skolen II”, der skal imødekomme et stort behov i hele Danmark for at vejlede kommuner, skoler og forældre i, hvordan man får mere økologi i skolemaden og i undervisningen. Projektet er støttet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri – Erfaringerne viser, at en skolemadsordning med økologiske fødevarer helst skal være forankret i skolens overordnede politik for kost og sundhed, siger Dorte Ruge, projektleder for Økologisk Landsforening.

– På den måde kan det sikres, at både elever, lærere og forældre bliver involveret. Derfor er undervisning i økologi og økologisk fødevareproduktion et ’must’ hvis en madordning med økologi skal få opbakning og blive en succes på længere sigt, siger Dorte Ruge. En del af projektet består af undervisningsmaterialet ’Hvad er Økologi?’, der findes til alle klassetrin og er udviklet i samarbejde med Forskningsprogram for Miljø- og Sundhedspædgogik, Danmarks Pædagogiske Universitet. Det er målrettet anvendelse i fagene: natur/teknik, hjemkundskab, biologi samt undervisning i sundhed og bæredygtig udvikling. Materialet er gratis at benytte og findes sammen med lærervejledninger på okologi.dk/undervisning. Der er knyttet 32 økologiske ”Skolegårde” landet over til undervisningsmaterialet. Skolegårdene er landbrug, der er særlig grad er indstillet på at tage imod skoleklasser som en del af undervisningen. Fem modeller for økologisk skolemad Økologi i Skolen II bygger videre på resultaterne fra tidligere projekter: – Det er vores erfaring, at den bedste og billigste model for sund skolemad er den, hvor maden er økologisk, ernæringsberegnet, lavet i skolen køkken af uddannet personale og serveret i en god kantine, siger Dorte Ruge. Det er naturligvis ikke alle skoler, der har køkkenpersonale og kantine, og derfor er der også andre muligheder. På projekthjemmesiden kan man se fem modeller for, hvordan et skolebarn kan få mere økologisk mad i skolen, uanset om budgettet er stort eller lille. Her finder du også kontaktoplysninger til de konsulenter, der kan rådgive om, hvordan man helt konkret og bedst muligt får mere økologi både i børnenes maver og på skoleskemaet.
Kilde: Økologisk Landsforening

Forrige artikelDanske børn er ofte syge

Næste artikelBesøg en økologisk gård og se køerne danse

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.