Nyheder

Lidt mindre til den søde tand

Foto: Adobe Stock
7. april 2021

En femtedel af danskernes energiindtag kommer fra tomme kalorier, viser ny undersøgelse. Det er problematisk, fordi det forhøjede indtag af slik, chips og alkohol tager plads fra den sunde og nærende mad, kroppen har brug for.

I de seneste 13 måneder har der været stor fokus på, at så få skulle dø af corona som muligt. Og sammenlignet med mange andre lande er den ambition også lykkedes. Men der er mindre fokus på den sundhed, der ikke handler om corona – eller sygdom generelt. 

Flere studier viser nemlig, at det står skidt til med danskernes sundhed. Voksne såvel som børn og unge bevæger sig for lidt, flere og flere bliver svært overvægtige og øger dermed risikoen for flere typer af sygdomme, og vi spiser for usundt. Sidstnævnte konkluderes endnu en gang i en ny undersøgelse foretaget af DTU Fødevareinstituttet. Her kortlægger de nemlig, hvor mange tomme kalorier danskerne spiser, og hvor meget de maksimalt bør spise. 

[relateredehistorier]

Tomme kalorier er alt fra kage til chips, slik, sodavand og alkohol. Problemet med dem er ikke alene, at de risikerer at sætte sig på sidebenene, men også at man ved at spise og drikke mange af de usunde ting, har mindre plads til alt det, som vi egentlig bør spise, hvis vi vil være gode ved kroppen. 

Det store spørgsmål for mange af os er måske, hvor meget man egentlig må indtage på ugentlig basis af de syndige fristelser, uden at det får negative konsekvenser – og konklusionen vil måske overraske.

Fire gange så meget som anbefalet

I undersøgelsen har forskerne nemlig både set på, hvordan vi rent faktisk spiser, og undersøgt, hvordan vi bør spise – i hvert fald i forhold til tomme kalorier kontra nærende fødevarer. Samlet konkluderer DTU, at en gennemsnitsdansker får 20 procent af sit energiindtag fra tomme kalorier. Det betyder altså, at en femtedel af det, der indtages i løbet af en dag, er slik, chips, kage, cola eller kold bajer. Det er langt over anbefalingen, som lyder på maksimalt fem procent.

Seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet Jeppe Matthiessen forklarer, at fordelingen er problematisk.

Det helt store problem er, at tomme kalorier som slik og kage skubber de sunde fødevarer ud af kosten. Hvis danskerne skal begrænse deres indtag, bliver de nødt til at vide, “hvor meget er for meget”, og derfor har vi beregnet et råderum til tomme kalorier og sat maksimumgrænser for det ugentlige indtag, udtaler han i en pressemeddelelse. 

For at hjælpe danskerne til at få styr på de tomme kalorier, og dermed mere plads til fibre, grøntsager og sunde fedtsyrer, har de simpelthen analyseret sig frem til, hvor mange tomme kalorier børn, kvinder og mænd må indtage på en uge. 

Fem–syv portioner om ugen

Et uddrag af konklusionerne viser, at 7–9-årige eksempelvis må indtage, hvad der svarer til fem små portioner om ugen. En portion kan være en lille sodavand, et stykke kage eller otte stykker slik. For kvinder i alderen 18–60 gælder samme antal portioner, omend de må være lidt større. For dem kan en portion være halvandet glas vin eller fire stykker chokolade og nogle chips. Mændene har lidt længere snor og må på ugentlig basis indtage syv portioner. 

Enhedschef ved Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen udtaler, at det for mange mennesker vil være en – svær – omlægning at skulle efterleve DTU’s anbefalinger, men at hun er glad for beregningerne, der kan virke som en rettesnor.

– Det bliver en udfordring for de fleste af os at skære så meget ned på det søde, men portionsberegninger er god inspiration, fordi vi nu får et meget konkret bud på, hvor meget – eller lidt – vi kan snacke over en uge.

Forrige artikelChokolade-smoothie

Næste artikelCannabis mod smerter: Virker det?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.