Nyheder

Livet skal være fedt

13. september 2016

Fedt har længe været skurken. Især i 90’erne og 00’erne har vi været udsat for en epidemi af fedtforskrækkelse. Vi er heldigvis blevet klogere. Faktisk er fedt en livsvigtig kilde til energi.

Fedt leder ofte tankerne hen på tykke bøffer med masser af sovs, pommes frites der drypper af olie og kager mættet af smør. Spiser vi for meget fedt, vil det overskydende gemme sig som et lager i kroppens fedtvæv, og over længere tid kan det føre til overvægt. Men det er ikke nogen undskyldning for at blive fedtforskrækket. Fedt er et vigtigt stof for vores krop.

Hver eneste af kroppens celler er omgivet af en membran af fedt, der giver dem energi, så de kan udføre deres arbejde – som at få hjertet til at slå eller at bekæmpe sygdomme. Fedtet er derudover kroppens isolation, så vi kan holde varmen.

Også vitaminer er afhængige af fedt. A-, D-, E- og K-vitamin er fedtopløselige. Derfor vil en fedtfattig kost kunne betyde, at din krop ikke kan optage de livsnødvendige vitaminer.

 

For meget mættet fedt

Det er sjældent mængden af fedt, der er problemet, når man overvægtigt. I en typisk dansk kost kommer ca. 35 % af energien fra fedt, hvilket er rigtig godt. Problemet er typen af fedt. Vi spiser 5 % for meget mættet fedt – dvs. animalsk fedt som kød og mælkeprodukter.

Sundhedsstyrelsen anbefaler et energiindtag på højst 10 % mættet fedt. For en kvinde med et almindeligt energiforbrug vil det være ca. 22 gram om dagen. 10 g. fedt svarer ca. til 100 g. oksekød med 22% fedt, 6 skiver ost (45+) eller 1,5 spsk. smør.

For meget mættet fedt kan skade hjertet, men det vil ikke have nok virkning at udskifte det med kulhydrater som kartofler og pasta. Hvis mættet fedt fra eksempelvis rødt kød i stedet erstattes af umættet fedtsyrer fra fisk, mindsker det udviklingen af og risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Det betyder dog ikke, at mættede fedtstoffer er bandlyst. Vi skal faktisk have lidt mættet fedt hver dag, og så mætter det godt, så det holder sulten væk længere tid. Men husk at vælge økologisk, da især pesticider kan gemme sig i fedtet. Hvis du ikke er til kødprodukter, kan mættede fedtstoffer også fås gennem jomfru kokosolie.

 

Husk omega 3 og omega 6

De vigtigste fedtstoffer er de flerumættede omega 3 og omega 6, som vi ikke selv kan danne i kroppen. Derfor skal de tilføres gennem maden hver dag.

Omega 3 finder du især i fede fisk, hørfrø, hampefrø og chifrø. Mens solsikkekerner, sesamfrø, nødder og ekstra jomfruolier er fyldt med omega 6. Vi får generelt for lidt omega 3. Derfor kan det være en fordel af supplere kosten med fiskeolie for at være sikker på at få nok. Den rette balance af de flerumættede fedtsyrer er en tredjedel omega 3 og to tredjedele omega 6.

Monoumættet fedt er også en vigtig fedtkilde, der hjælper kroppen med en god fedtbalance. Især olivenolie, rapsolie, valnødder, mandler og avocado er gode kilder til monoumættede fedtsyrer.

Det er dog ikke ligegyldigt, hvordan fedtet tilberedes. Hvis fedtstoffer varmes for meget og branker, risikerer vi at danne usunde transfedtsyrer. Mættet fedt som smør og kokosolie kan tåle højst varme. Vil du bruge umættet fedt, er det bedst at vælge olivenolie – det kan varmes op til 160 grader, før det bliver skadeligt. De fleste andre olier bør kun bruges kolde.

 

 

Kilder: Sundhed.dk og madforlivet.com

Forrige artikelDe oversete stress-syndere

Næste artikelSådan undgår du et kræsent barn