Ingefær er en bombe af sundhed, der er godt for immunforsvaret. Den er fyldt med A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitaminer, magnesium, kalium, fosfor, silicium, jern, natrium, calcium, zink og beta-caroten. Ingefær indeholder gingerol, som er kendt for sin antiinflammatoriske og smertelindrende virkning, der især er godt mod inflammationssygdomme som gigt. Ingefær har også en virkning på smerter i hoved, muskler, led og mave. Du kan for eksempel snitte lidt frisk ingefær og komme i din te for at lindre hovedpine.
Gurkemeje har i årtusinder været brugt i traditionel medicin som desinfektionsmiddel ved brandsår, sår og rifter. Stoffet curcumin, som giver den gule farve, er et antioxidant, der kan bekæmpe frie radikaler. Den antiinflammatoriske virkning har i en række undersøgelser vist sig at være en effektiv forebygger og hæmmer af kræftsygdomme som leukæmi, lymfekræft, kræft i mave-/tarmkanalen, brystkræft og lungekræft. Curcuminet har også vist sig at være lindrende ved gigtsygdomme.
Kanel har de seneste år vist sig at have blodsukker-regulerende egenskaber. En undersøgelse har vist, at risengrød med 6 gram kanel kan reducere den efterfølgende stigning i blodsukkeret. Desuden tyder forskning med mus på, at krydderiet kan bruges mod insulinresistens og type 2 diabetes.
Chili indeholder capsaicin, der giver den brændende fornemmelse i munden. Stoffet siges at kunne sætte skub i blodcirkulationen og dermed forebygge blodpropper og regulere kolesterolet i blodet. Capsaicin sætter også forbrændingen op og hjælper med at smide det overflødige fedt.
Den stærke smag i sort peber kommer fra piperin, der sammen med æterisk olie og fytonsider påvirker slimhinderne i tarmen og virker fordøjelsesforbedrende. Peber har generelt en god virkning på mavens funktioner, men skal kun bruges i små mængder. Desuden er peber godt at spise sammen med gurkemeje. Det hjælper nemlig kroppen med at optage curcumin.