Nyheder

Livets krydderier – sådan virker de

24. januar 2017

Krydderier er en rigtig god ingrediens til vægttab. De har ofte en rig smag, der øger mæthedsfornemmelsen og får dig til at fylde mindre i munden. Men det enkelte krydderi har særlige sundhedsfremmende virkninger.

 

Bekæmp inflammation med ingefær

Ingefær er en bombe af sundhed, der er godt for immunforsvaret. Den er fyldt med A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitaminer, magnesium, kalium, fosfor, silicium, jern, natrium, calcium, zink og beta-caroten. Ingefær indeholder gingerol, som er kendt for sin antiinflammatoriske og smertelindrende virkning, der især er godt mod inflammationssygdomme som gigt. Ingefær har også en virkning på smerter i hoved, muskler, led og mave. Du kan for eksempel snitte lidt frisk ingefær og komme i din te for at lindre hovedpine.

 

Kræfthæmmende gurkemeje

Gurkemeje har i årtusinder været brugt i traditionel medicin som desinfektionsmiddel ved brandsår, sår og rifter. Stoffet curcumin, som giver den gule farve, er et antioxidant, der kan bekæmpe frie radikaler. Den antiinflammatoriske virkning har i en række undersøgelser vist sig at være en effektiv forebygger og hæmmer af kræftsygdomme som leukæmi, lymfekræft, kræft i mave-/tarmkanalen, brystkræft og lungekræft. Curcuminet har også vist sig at være lindrende ved gigtsygdomme.

 

Får styr på blodsukkeret med kanel

Kanel har de seneste år vist sig at have blodsukker-regulerende egenskaber. En undersøgelse har vist, at risengrød med 6 gram kanel kan reducere den efterfølgende stigning i blodsukkeret. Desuden tyder forskning med mus på, at krydderiet kan bruges mod insulinresistens og type 2 diabetes.

 

Chili forebygger blodpropper

Chili indeholder capsaicin, der giver den brændende fornemmelse i munden. Stoffet siges at kunne sætte skub i blodcirkulationen og dermed forebygge blodpropper og regulere kolesterolet i blodet. Capsaicin sætter også forbrændingen op og hjælper med at smide det overflødige fedt.

 

Sort peber sætter skub i maven

Den stærke smag i sort peber kommer fra piperin, der sammen med æterisk olie og fytonsider påvirker slimhinderne i tarmen og virker fordøjelsesforbedrende. Peber har generelt en god virkning på mavens funktioner, men skal kun bruges i små mængder. Desuden er peber godt at spise sammen med gurkemeje. Det hjælper nemlig kroppen med at optage curcumin.


Forrige artikelNy metode kan afsløre fremtidig allergi

Næste artikelGlutenfri Grønsagstærte

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.