Krop

Helseteket: Livgivende løg

27. juni 2022

Løg er en sund og spændende planteart, der kan booste dit immunforsvar mod indtrængere. Man kan selv så de fleste, hvis man har lidt jord, og ellers købe dem billigt efter årstiden.

Kinesisk purløg og purløg:

Begge kan du starte fra frø, købe som krydderurt og så plante ud i potter, altankasse eller jorden. Hvis du bare klipper af dem, skyder de igen. Bare de ikke tørrer ud, kan de bruges friske hele sommeren og leve videre i vindueskarmen om vinteren. Kinesisk purløg har en smag af hvidløg og purløg af løg. Der er masse af klorofyl, A-vitaminer, B, C og mineraler. De indeholder alkylsulfid, som omdannes til allin, der giver aroma og smag. Stofferne styrker immunsystemet og smager himmelsk i krydret smør, salat og æggeretter.

Hvidløg:

Der er ikke noget som friske hvidløg, og hvidløg er kendt og udbredt for dens helse- og naturmiddel-effekt. Det er ikke uden grund. Knuses friske hvidløg reagerer alliin og enzymet allinase, så der dannes allicin, som har en stærk lugt og pikant smag. Stoffet har sammen med de andre stoffer vist sig at have hæmmende effekt på svampe og bakterier. Hvidløg er også kendt for at være blodtryksnedsættende og godt mod hjerte-kredsløbsproblemer.

Hvidløg kan også købes som kapsler. Nogle produkter har taget alle hvidløgets indholdsstoffer med, og andre har lavet koncentrerede former. Det giver forskellige valgmuligheder og virkningsmuligheder.

Ramsløg:

Den lugter skarpt og findes i det meste af skoven. Nå jeg kommer ud i naturen, genkender jeg altid lugten, før jeg ser planten. Ramsløg bruges som løg i rette mængder. De små blade er de bedste. De kan også smørdampes med stilk og blomst som spinat. Ramsløg har et stort indhold af C-vitaminer og indeholder stoffer, der virker antibiotiske og fremmer kroppens eget immunsystem. Alfred Vogel – schweizisk naturlæge – anbefalede også ramsløg i sin bog “Den lille doktor”. Han brugte det i maden til at forårsudrense mave, lever og galde. Ramsløg er blevet en moderne nordisk spise.

Forrige artikelLungeforeningen: Hold dig fysisk aktiv og stærk under corona krisen

Næste artikelHelseteket: Olivenblade