Nyheder

Livmoderhalskræft kan undgåes

31. marts 2007

Hver time dør 30 kvinder af livmoderhalskræft. Men sygdommens årsag er blotlagt, og vi kan screene og vaccinere mod den alvorlige kræftsygdom.

En hvid rose symboliserede kampen mod sygdommen, da den første internationale konference fandt sted i torsdags i Paris. For første gang mødes fagfolk fra hele verden for at sætte fokus på sygdommen, der koster 30 kvinder livet hver time.

Fagfolk og kvindelige profiler fra hele verden var samlet i UNESCO's hovedkvarter, for at kortlægge og bekæmpe livmoderhalskræft. Danmark var også repræsenteret i skikkelse af bl.a. sangerinden Anna David og skuespillerinden Julie Ølgaard.Der er et særligt behov for at sætte fokus på sygdommen i Danmark, som har en af de allerhøjeste forekomster af livmoderhalskræft i Europa. Hvert år får 400 danske kvinder konstateret sygdommen.Overlæge hos Kræftens Bekæmpelsen Iben Holten deltog i konferencen og hun har et bud på, hvorfor sygdommen er så udbredt herhjemme.- Mange kvinder udebliver fra screening, fordi de er bange. Men screening skal netop finde forstadierne, og den behandling er ikke nær så omfattende, som den du skal igennem, når du først har fået kræft, fortæller hun.For som en af talerne ved konferencen påpegede, så har vi fundet årsagen til livmoderhalskræft. Derfor må vi ikke tøve med screene og vaccinere så mange som muligt.I Danmark skal kvinder i alle aldersgrupper dog først indse, hvor farlig livmoderhalskræft er. Den erkendelse starter med en screening og ender forhåbenligt med en vaccine.

Kilde: BT Online

Forrige artikelFærre sprøjtemidler på fortove

Næste artikelSlik ud af daginstitutioner