Nyheder

Livsglæde er rigtig sundhed

1. august 2017

Spiste du lidt mange is i ferien, og forsømte du din træning? Du har sikkert gjort det helt rigtige. Ferien er tiden, hvor du kan gøre din sundhedsopfattelse mere helhedsorienteret.

Sundhed er blevet noget, vi alle taler om. For tredive år siden skulle man købe særlige magasiner for at læse specifikt om sundhed, hvis man ikke havde nok i Dr. Münsters brevkasse i ugeavisen. I dag har de fleste dagblade og nyhedssider på internettet særlige sider om sundhed. Artikler om den rette kost, den rette motion, det rette liv.

Når sundhed er et regeltyranni

Det kan nemt blive lidt af en besættelse. En religion, om man vil. Så har det pludselig ikke så meget med sundhed at gøre mere. Så bliver sundhed blot et synonym for regler. Regler, der fortæller dig, hvad du må spise og i hvilke mængder. Regler, der fortæller dig, hvor meget du skal træne og hvor mange kalorier, du skal forbrænde.

Hvis du lever i sådan et selvbestaltet regeltyranni, kan ferien gribe forstyrrende ind. For pludselig er det ikke så nemt at passe træningen, og pludselig skal der grilles store bøffer og fedtede pølser. De store is kan også friste over evne.

Skævt billede på sundhed

Det får mange til at sætte sundheden på pause i sommerferien, ligesom de også gør omkring juletid. Så skal der ædes igennem, og i august og januar skal den opsparede, dårlige samvittighed nedkæmpes i træningscentrene.

Men det mener Per Brændgaard, der er cand.scient. i human ernæring, er en trist konsekvens af, at vi har fået et skævt billede af sundhed.

– Jeg definerer sundhed som velvære og energi og primært noget, hvor man har det så godt som muligt både fysisk, socialt og mentalt. Men mange i dag opfatter sundhed som noget med en masse regler, man skal overholde, og hvis man forstår det sådan, er det jo ikke underligt, at man har svært ved at holde fri fra ’sundheden’ i ferien. Vi vil jo nødig gøre os skyld i regelbrud, siger Per Brændgaard til Kristeligt Dagblad.

Vær omsorgsfuld overfor dig selv

Han opfordrer til, at du bruger sommeren til at få et mere nuanceret billede af sundhed.

– Jeg opfordrer til, at man spørger sig selv, hvad der er det mest kærlige og omsorgsfulde for en selv. Det er en holistisk form for sundhed, som til tider kan omfatte en hel del grillpølser og andre gange en masse salat, siger han.

Han påpeger, at man skal slippe ud af ”sundheds-fængslet”, hvis man vil være i bedre stand til at opfange udækkede behov. Nogle gange er det løbeturen, der er brug for. Andre gange er det en hyggestund med øl og chips. Rigtig sundhed er ikke regler; rigtig sundhed er livsglæde.

Kilde: Kristeligt Dagblad

Forrige artikelRecept på tarmbakterier

Næste artikelMormors indiske suppe