Skuespilleren Bodil Jørgensen fik sin datter som 47-årig, og det tvinger hende til at holde sig frisk både fysisk og mentalt.
Bodil Jørgensen tager imod i den store lejlighed på Nørrebro med udsigt til kraner og skurvogne. Hun er i øjeblikket nabo til metrobyggeriet, og hun er lykkelig for, at familien har et sommerhus i Havreholm i Nordsjælland, som de kan flygte op i, når støjen bliver for intens.
Hendes femårige datter, Rigmor, har fridag fra børnehaven, og de har dagen sammen, inden Bodil skal på teatret i aften, og Rigmor skal passes af farmor. Bodil Jørgensen har to drenge fra et tidligere forhold, Johannes, 17, og Østen, 12. Hun havde været sammen med sin nuværende mand, filmfotograf Morten Søborg, 49, i tre år, da hun i en alder af 46 år fik at vide, hun var gravid.
– Da jeg opdagede, at det var det, som ”var galt” med min krop, blev jeg så glad. Der var ingen tvivl i mig selv om, at jeg ville have barnet. Men jeg tænkte da, ”kan jeg holde til det?” Først tænkte jeg på fødslen, for det skal jo ud! Det er en ordentlig fysisk hurdle, der lige skal gennemgås. Men man glemmer det jo hurtigt bagefter. Heldigvis. Derefter skulle jeg fortælle det til Gud og hver mand, og beskeden blev modtaget på forskellige måder. Det var chokerende nyheder af en særlig kaliber for nogle. Selv havde jeg det overfor visse personer som om, jeg var 15 år og skulle fortælle, jeg var gravid.
De fleste syntes, det var en pragtfuld nyhed, fortæller Bodil, men nogle sagde også: ”Er I ikke færdige med det pjat?”
– Nogle tænkte måske også: ”Nej hvor klamt. Dyrker de stadig…?” De ældre tænker nok også på al det praktiske besvær med mit job osv., men nu er alle jo lykkelige for Rigmor.
Bodil tilføjer, at hendes mand også blev rigtig glad for nyheden om at skulle være far.
– Vi havde talt om det, indtil vi ikke talte om det mere. Indtil jeg blev 45 år, så holdt vi op. Og så blev jeg gravid!
På grund af sin alder skulle Bodil Jørgensen til nakkefoldscanning og have taget fostervandsprøve, noget hun også gennemgik, da hun i en alder af 40 år ventede sin yngste søn. Og alt så fint ud.
– Vi fik at vide, der var en pige derinde, og så begyndte jeg at tænke i lyserøde baner, siger Bodil Jørgensen, som vi lige nu kan se i rollen som Molly Andersen i TV 2’s serie ”Badehotellet”, der bliver sendt hver mandag kl. 20.00.
– Jeg tænkte, bare jeg lever længe… Det tænkte jeg en del over. Der er jo ingen garanti, men det tror jeg nu nok, jeg gør. Jeg løber jo rundt, op og ned, holder mig i gang. Forleden havde jeg fire piger her, som jeg svingede rundt med, men så var jeg også træt bagefter! Nogen gange, når jeg står ud af sengen, tænker jeg, ”gad vide, om jeg klarer det!” Jeg håber, mine knæ klarer det, de er et ømt punkt, man står jo meget i mit job.
Bodil Jørgensen fortæller, at hun har haft nogle fantastiske graviditeter alle tre gange og hurtigt har været på benene igen.
– Jeg spillede en stor, tyk mand på teatret lige indtil få uger inden, jeg skulle føde Østen. Faktisk var vi ude at cykle i parken om dagen, som jeg fødte Østen om aftenen. Og da jeg var gravid med Johannes, vandrede jeg i bjergene i Italien. Jeg har også holdt fast i at cykle til børnehaven og har gået lange ture med barnevognen.
Bodil Jørgensens graviditeter gik planmæssigt, men Johannes havde en hjertefejl, da han blev født og måtte opereres, da han var fem uger gammel.
– Han havde en forsnævring på aorta og måtte lynopereres. Han var lige ved at glide væk… Nu har han problemer med hjertet igen. Bekymringerne for børnene dem har man i mange år.
Mest til manden i sandaler
Bodil Jørgensen er ikke på Facebook, hun har ikke tid og kan ikke finde ud af det, siger hun. Hun kan ikke huske koden til familiens iPad, og hun er ikke typen, der har tv’et kørende i baggrunden. Til gengæld har hun læst Koranen, fordi Johannes har mange venner med indvandrerbaggrund, og selv om hun synes, der er nogle smukke historier i, er hun gladest for ”manden i sandaler”, og historierne om ham i Biblen.
Bodil Jørgensen er vokset op med en storesøster og en lillebror i et hjem med to lærerforældre i Vejen vest for Vejle. Hendes lillebror er journalist, og hendes storesøster er læreruddannet, men arbejder i dag som organist ved tre små, jyske landsbykirker. Forældrene syntes, det der med at være skuespiller var en usikker vej at gå. Men Bodil holdt på sit, og i sit 23 år lange virke har hun medvirket i et hav af film, tv-serier og teaterstykker, hun har vundet priser og fået os til at grine, når hun bl.a. har givet den som fordrukken mor, der ringer til sin datter, Trine, i satireserien ”Rytteriet”.
I ”Badehotellet” er hun gift med hotelejer Julius Andersen, spillet af Ole Thestrup. Hun regerer i køkkenet ”downstairs”, mens det københavnske borgerskab lever deres sorgløse liv ”upstairs” trods varsel om krig.
– Hun kan lave en ordentlig karbonade, en god sovs, hun flår en fisk og plukker en høne, siger Bodil, der selv lærte at plukke en høne, inden optagelserne gik i gang. Og ifølge TV 2’s presseafdeling var hun et naturtalent til det.
Sideløbende med optagelserne til ”Badehotellet” spillede Bodil Jørgensen teater om aftenen, og det der med at glide ind og ud af rollerne, også dem som mor og kone derhjemme, har hun ingen problemer med.
– Jeg kan sagtens spille teater i København om aftenen og stå i Risby Studierne i Albertslund klokken 4.30 næste morgen. Nogle gange har jeg haft Rigmor med, for Morten rejser en del med sit job, men vi får det til at fungere.
Da Bodil Jørgensen for nylig var på legepladsen nede i gården sammen med Rigmor, spurgte to piger hende, om hun var Rigmors mor? Da Bodil svarede ja, spurgte pigerne, hvorfor hun så havde så mange streger i ansigtet? Hun synes, det er helt fint, når børn spørger så bramfrit, men upassende reaktioner fra voksne kunne hun godt undvære.
– Jeg sad engang og ammede Rigmor på stranden, og nogle folk stillede sig op og kiggede. De troede nok, jeg var mormor eller en gammel amme… De sagde også noget med bedstemor… Johannes blev så vred! Det var lidt uforskammet, vi lever jo i en tid, hvor det er ok at sidde på en strand og amme sit barn, men det kan selvfølgelig være hele set up’et, de reagerede på.
To år efter Bodil Jørgensen som 35-årig fik sit første barn, sønnen Johannes, blev hun ramt af lejlighedsvise migræneanfald, som hun stadig lider af.
– Jeg har i nogle måneder gået til kranio sakral terapi. Det er godt! Migræne kan sætte mig ud af spillet, ellers er jeg ret stærk… Håber jeg. Jeg ved ikke hvad, der udløser et anfald, men det kan være voldsomt. På den anden side, hvis det bare er det, man skal døje med…
Bodil Jørgensens overgangalder har ikke meldt sin ankomst endnu. Måske har den sene graviditet skubbet den, for hendes mor gik i overgangsalderen som 52-årig, den alder Bodil har i dag.
– Hvis den skulle følge min mors, så skulle det være nu, men jeg har ingen symptomer, og jeg har stadig menstruation. Så i princippet kunne jeg nok stadig blive gravid, men jeg tror, fertiliteten er ved at aftage. Det var godt, der stadig var et æg tilbage i bakken! Rigmor vil gerne have en lillesøster, men man skal jo stoppe et sted.
Bodil Jørgensen har været fuldt til stede under interviewet. Når hun er hjemme, er hun til stede over for sin familie, og på teatret eller til filmoptagelser tænder hun for den professionelle knap.
– Teatret er meget nuets kunst, ligesom det er nuets kunst at være sammen med børn. En rolle kræver en masse forberedelse, men når først man har parykken på, og man kan teksten, så er man til stede på scenen. Jeg kan sagtens tænde og slukke for de forskellige knapper, men der er andre, som har det på en anden måde. Nogle møder f.eks. ind på teatret et par timer i forvejen for at forberede sig mentalt, siger Bodil Jørgensen, som skal spille sammen med Tommy Kenter i lystspillet ”Den grønne elevator” i Glassalen i Tivoli fra den 20. februar og indtil midt i april. I juni og juli indtager hun igen Glassalens skrå brædder sammen med blandt andre Niels Olsen og Søs Egelind i revyen ”Tam Tam i Tivoli”. Så vi må håbe, knæene og alt andet holder, og som hun siger:
– Hver dag, der ender godt, er en god dag.
Født den 3. juni 1961.
Læste engelsk litteratur ved Aarhus Universitet 1980-1983.
Statens Teaterskole i København 1986-1990.
”Kun en pige”, 1995.
”Idioterne”, 1998.
”Klinkevals” og ”Juliane”, 1999-2000.
”De grønne slagtere”, 2003.
”Krøniken”, DR1, 2003-2006.
”Jul i Valhal”, DR1, 2005.
”Rytteriet”, DR2, 2010.
”Lykke – en depressionskomedie”, DR1, 2011.
”Hvidstengruppen”, 2012.
”Den skaldede frisør”, 2012.
”Badehotellet”, TV 2, 2014.
Priser
2013 Robert for bedste kvindelige hovedrolle i Hvidsten Gruppen.
2011 Robert for bedste kvindelige birolle i Smukke mennesker.
2010 Teaterpokalen for sin rolle i Wienerballader.
2001 Robertnomineret for bedste kvindelige hovedrolle i Fruen på Hamre.
2000 Robertnomineret for bedste kvindelige birolle i Klinkevals.
1999 Bodil for bedste kvindelige hovedrolle i Idioterne.
1999 Robert for bedste kvindelige hovedrolle i Idioterne.