Liv

Thorbjörg Hafsteinsdottir: ’Jeg kunne godt få en flad sixpack igen, men jeg gider ikke!’

Foto: Lars H. Laursen
27. januar 2014

For fem år siden stod hun i samtlige boghandler med en misundelsesværdig flad og veltrænet mave på forsiden af bestselleren ’Ti år yngre på ti uger’. I dag er Thorbjörg Hafsteinsdottirs mave buttet, og det har hun det fint med.  

Hvem havde troet, at vi skulle høre Thorbjörg Hafsteinsdottir sige, at hun ikke længere gider træne for at få en flad sixpack igen som dengang på bestseller-forsiden?

Ikke mig i hver tilfælde. For som mange andre herhjemme, så kender jeg hende som kvinden fra Island, der passioneret går forrest for at vise danske kvinder vejen til en sund, smuk og slank krop.

Den passion har hun stadig, men i dag er hun mere nuanceret i forhold til, hvordan sådan en krop ser ud. Den behøver ikke længere være åleslank, som dengang på forsiden.

– Jeg har ændret min opfattelse af det med alderen. Det har været nemt for mig at være slank det meste af mit liv, men det falder mig ikke længere så let. Der skal mere til end tidligere. Til gengæld har jeg sluttet fred med, at jeg vejer fem – seks kilo mere end for fem år siden, siger hun.

Det er første gang, jeg møder Thorbjörg. Vi har aftalt at mødes på café Sebastopol på Nørrebro i København, fordi der er håndværkere, støv og larm i hendes ejendom.

Hun ser dejlig frisk og sund ud på trods af dårlig nattesøvn. Og slank er hun bestemt også.

Trøstespiste is

Nogle af de ekstra kilo, Thorbjörg snakker om, røg på, da hun sidste år fik opereret sit ene knæ og kort efter væltede på sin cykel og slog hovedet. Det satte hende ud af spillet. Hun kunne ikke træne, som hun plejede.

– Jeg fik enormt ondt af mig selv og spiste is – rigtig meget is. Og tog hurtigt fem kilo på. Det gjorde mig ked af det. Også selvom min mand sagde, at det var dejligt, og at jeg var skøn og så enormt frodig ud. Jeg havde det bare ikke godt med det. I dag har jeg nok tabt halvdelen – og måske var det endda seks kilo, jeg tog på, hvis sandheden skal frem, siger hun og får os begge til at bryde ud i høj latter.

– NU kommer de helt store erkendelser da virkelig på bordet, griner hun.

Oplevelsen sidste år ændrede hendes syn på sin egen krop fra stort fokus på hård træning til en langt mere kærlig og accepterende tilgang.

– Det tog meget længere tid at tabe dem end at tage dem på. Men nu har jeg det fint med, at der sidder lidt ekstra, så længe jeg træner det lidt op. Så det er der, jeg er i dag. Min succes ligger ikke mere i, at jeg træner hård crossfit-træning, som jeg gjorde i mange år.

Gider bare ikke

Skulle Thorbjörg stille op til et forsidefoto i dag kun i ført et par trusser og en kort t-shirt, ville maven se anderledes ud. Det har hun ingen skrupler med at sige højt.

– Jeg har ikke den der flotte, spændstige mave mere. Nu har jeg en anden mave. Den er lidt mere buttet, men den er dejlig blød og lækker. Jeg ved, jeg godt kunne få den til at blive flot flad og sixpacket, hvis jeg ville – men ved du hvad? Jeg gider det bare ikke!

Bemærkningen hænger lidt i luften. Og så bryder hun ud i latter igen.

– Jeg gider simpelthen ikke. Men jeg gider at dyrke yoga og mærke, hvor enormt godt kroppen har af det. Det var en kæmpe befrielse for mig at opdage for nylig. For jeg har haft virkelig dårlig samvittighed over ikke at vende tilbage til træningscenteret og få løftet de der tres kilo i back squat og dødløft og alt det andet, jeg plejede. Det har jeg sluppet indtil videre, og jeg har droppet forestillingen om, at det er det, der gør mig lykkelig. Der er lige så stor lykke og styrke i at dyrke min yoga, gå ture i bjergene i Island og herhjemme. Så jeg bevæger mig heldigvis meget igen, men det er bare på en helt anden måde, siger hun.

Den sunde krop

Thorbjörgs bud på en sund krop er ikke nødvendigvis en slank krop, som man let kunne fristes til at tro. Så hvordan ser en sund krop ud i hendes optik?

– For mig er en sund krop ikke kun en tynd og slank krop, som de fleste tænker. Du ved, flad mave og ingen hofter. En sund krop kan også være en krop med topmave, buttede lår og håndtag i siderne. Det afgørende er, at du træner mindst tre gange om ugen.

– Du kan altså sagtens være slank, men alligevel mindre sund end hende, der har en lidt for stor røv og deller, siger Thorbjörg og slår en latter op, inden hun bliver alvorlig igen.

– Fordi den tynde, slanke krop, der aldrig rører sig, kan have en højere fedtprocent, end den buttede krop, der rører sig. Det er usundt. For det er ikke fedtet lige under huden eller dellen over buksekanten, der er farlig. Det er det fedt, der kan lagre sig omkring de indre organer som hjertet, nyrerne og leveren.

– Udfordringen er, at vi er så fasttømrede i den måde, vi opfatter en sund krop på. De fleste af os tænker, at der er noget galt, hvis en kvinde er overvægtig. Men hun kan være sundere end hende, der er tyndfed og lever usundt og derfor har inflammation i kroppen og koks i hormonerne.

– En tyndfed kvinde har typisk en høj forbrænding og høj insulinfølsomhed, selvom hun er tynd. Høj insulinfølsomhed forbinder vi jo ellers typisk med overvægtige mennesker. Men så simpelt er det ikke. Tynde mennesker kan udvikle samme type velfærdssygdomme som en usund og overvægtig person med en høj fedtprocent, siger Thorbjörg og tager endnu en slurk af den grønne te, hun er så stærk fortaler for.

Tankerne styrer

– Jeg tror, det kan forføre os som kvinder, hvis vi er slanke og kan spise alt, uden at det sætter sig, fordi vi har en høj forbrænding. Fordi vi fejlagtigt tænker, at så er vi sunde. Jeg hører mange slanke kvinder sige, at de bare er så heldige, fordi de kan spise hvad som helst uden at tage på.

– Det at være slank er jo blevet sådan et sundhedskriterium. Det, synes jeg, er synd og problematisk for mange kvinder – og mænd for den sags skyld. Fordi deres selvbillede bliver fordrejet. De tænker ikke, at de er usunde, selvom de måske har problemer med at sove om natten eller bøvl med menstruationen. Det forbinder de ikke med inflammation i kroppen eller rod i hormonerne. Men hos de overvægtige er vi hurtige til at sige, at det er fordi, de vejer for meget.

At Thorbjörg nogensinde skulle blive overvægtig, er der nok ingen risiko for, selvom hun har sluttet fred med at blive lidt rundere med alderen.

– Jeg ville have det skidt med at være overvægtigt. Det er ikke mig.

Men hun har stor forståelse for de kvinder, der oplever, at det er svært at tabe sig.

– Jeg skal være den første til at forstå dem, der ikke magter det. For jeg har selv prøvet at leve i en krop, der ikke havde det godt, og som jeg ikke kunne tage ansvaret for på det tidspunkt.

– Og helt ærligt – hvis jeg var overvægtig, så ville jeg blive træt af at høre sundhedsapostle som mig selv sige: ’Du skal bare tage dig sammen.’ For det er altså meget kompliceret for mange kvinder at tabe sig, fordi det handler om langt mere end bare det, vi spiser.

– Sundhed og vægttab handler utrolig meget om det, der sker oppe i hovedet. Det går mere og mere op for mig, hvor meget tankerne styrer. Selvbilledet, selvtilliden og selvopfattelsen er i spil, siger hun.

En gammel hippie

Selv føler Thorbjörg sig allermest sund, når hun lever i sine daglige rutiner med sund mad, kosttilskud og motion. Og hun indrømmer gerne, at det langt fra sker hele tiden.

Tværtimod siger hun ærligt, at hun lever efter sine egne principper 85 procent af tiden. Resten af tiden giver hun pokker i det hele.

– Jeg er en gammel hippie, der ryger små tynde cigarillos – og hende den lidt fanden i voldske kan jeg rigtig god lide, siger hun og griner.

Men hun har også en mere alvorlig grund til at efterleve sine egne principper.

– Jeg er stærkt disponeret for gigt, som løber i min mors familie. Hvis jeg spiser brød i en uge eller is i et par måneder, så kan jeg mærke det. Og det føles ikke behageligt. Så det er min store motivation til at leve det meste af tiden efter mit eget koncept.

At ældes naturligt

Thorbjörg udgav i efteråret sin sjette bog; ’Den ultimative antiage guide. Smuk hud med naturlig glød på 28 dage.’

Antiage-livsstil er i det hele taget et tema, der optager hende meget, fordi hun ikke kan se nogen som helst grunde til, at vi skal miste vores mobilitet, energi og evnen til at fokusere før tid.

– Vi bliver gamle på en eller anden måde. Men du ældes langsommere og kan forebygge overvægt, højt blodtryk, hjertesygdomme og slitage, når du har en livsstil, hvor du passer godt på dig selv. Derfor er min agenda, at vi skiller os af med ting, der gør, at vi ældes for hurtigt og unaturligt.

– Selv nægter jeg at lade mig forføre af en livsstil, der ælder mig før tid. Jeg vil gerne ældes naturligt, bevidst og med ynde, mens jeg stadig ser godt ud, siger hun med et smil.

– Jeg tror, at mange danske kvinder har en god kropsalder, der svarer til deres egentlige alder eller endda yngre. For der er mange sunde kvinder i Danmark, men der er desværre langt flere, der ikke er det, og som ældes alt for hurtigt. De går rundt som potentielt tikkende bomber i forhold til sygdom, fordi det er for svært for dem at tage ansvaret for at leve sundt.

 

Om Thorbjörg Hafsteinsdottir

53 år, mor til tre voksne døtre, sygeplejerske, ernæringsterapeut, coach og forfatter til seks bøger. Holder kurser, workshops og foredrag. Se mere på www.thorbjorg.dk

 

Forrige artikelForskning: Tarmbakterier kan gøre dig tyk

Næste artikelVi elsker vaner!