Nyheder

Livsstilen gør os søvnløse

24. marts 2010

Tankerne kværner rundt, når hovedet lander på puden. Alt for mange danskere har søvnforstyrrelser på grund af arbejde og tid foran skærmen.

Selv når vi har fri, sidder vi foran computeren eller fjernsynet. Hovedet er på overarbejde, og den moderne livsstil får nu forskerne til at reagere. Søvnlæge Jan Ovesen mener ifølge Urban ikke, at det er underligt at så mange danskere lider af søvnforstyrrelser.
Vi bruger nemlig tiden om aftenen på sysler, der sætter en storproduktion af stresshormonet certesol i gang, i stedet for at forberede os på natten ved at geare ned.
– Mange bruger deres aftener på både at følge med i spændingsfim i fjernsynet, spille computerspil eller tjekke mails og arbejde. Når de så lægger sig i sengen, kører tankerne rundt, og det påvirker vores evne til at falde i søvn, siger han til Urban.

Søvnløse over tanker

Når vi går til ro, fortsætter hjernen ubønhørligt med at finde alle de ting, vi skal huske, eller som vi er urolige over. Og da vi er afhængige af søvnen, ender mange hos lægen for at få nattero.
Danske læger skriver årligt mellem 300.000-400.000 recepter på sovemedicin. Et skøn lyder på, at mere end halvdelen af os er afhængige af en pille for at kunne sove. Alligevel er der meget lidt reel viden om, hvad årsagen til, hvorfor så mange ligger søvnløse.

Mere forskning i søvnløse

Tankemylderet, stress og tiden foran skærmene, er helt klart en af forklaringerne på, at så mange render rundt uden at blive friske og udhvilede efter natten. Det mener søvnprofessor Poul Jennum.
– Men der er mange mulige årsager til søvnløshed, både neurologiske og biologisk, og dem skal vi have forsket langt mere i, siger han til Urban.
Det kan gå an, at vi ikke for søvn nok i få uger, men søvnløse vil hurtigt opleve, at det påvirker vores hukommelse, humør og koncentrationsevne.
Kilde: Urban
(Oprettet den 25. marts 2010)

Forrige artikelSpiser du også i smug?

Næste artikelGrøn te bevarer tænderne

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.