Nyheder

Løb alzheimers i stå

20. august 2012

Danske forskere mener, at hård motion kan bremse udviklingen af alzheimers.

Alzheimers er heldigvis ikke længere det mysterium, sygdommen tidligere blev opfattet som. Svenske forskere fra Karolinska Institutet i Stockholm arbejder i øjeblikket på en vaccine, og man har også fundet ud af, hvad der præcist sker i hjernen hos en alzheimerspatient. Det var amerikanske forskere fra University of Virginia, der tidligere på sommeren blandt andet pegede på en særlig afart af proteinet beta-amyloid som den store synder.

Hård motion kan bremse alzheimers

Men mens forskningen i, hvordan man undgår at få sygdommen, pågår, er der også godt nyt til de patienter, der allerede har den forfærdelige sygdom.

I følge forskere fra Nationalt Videnscenter for Demens (NVD), Rigshospitalet, kan hård motion muligvis bremse udviklingen af alzheimers.

Det er endnu en tese, der skal afprøves, men Gunhild Waldemar, professor, overlæge og dr. med. på NVD, er optimistisk:

– Vores hypotese er, at motionen kan stoppe forandringerne i hjernen, men vi har ikke målingerne helt på plads endnu. Vi har dog fået meget positiv feedback fra patienter, der føler sig friskere, siger hun til det svenske dagblad, Aftonbladet.

200 alzheimerspatienter deltager

I øjeblikket deltager 200 alzheimerspatienter i undersøgelsen, der indbefatter, at de skal cykle eller løbe på løbebånd, én time tre gange om ugen. Alle patienterne har sygdommen i et tidligt stadium.

Forskernes hypotese er ikke grebet ud af den blå luft. Man har lavet forsøg med mus, der var genetisk disponerede for alzheimers, og nu håber man, at den målbare effekt hos musene også kan registreres hos mennesker. Man mener, at motionen vil begrænse ophobningen af proteinet beta-amyloid. Proteinet er normalt forekommende i hjernen, men man mener som nævnt, at det er en særlig afart, der ved ophobning kan forårsage den nedbrydning af hjerneceller, man kender som alzheimers.

Motion er godt for alzheimerspatienter – og alle andre

NVD forventer at kunne offentliggøre forskningsresultatet inden længe, men mens vi venter, kan alzheimerspatienter – og alle andre – med fordel skrue op for motionen. Det tyder dog på, at der skal relativ hård træning til, hvis der skal ske forandringer i hjernen.

– Men træning forbedrer også helbredet på andre områder, så mit råd er klart, at man bevæger sig så ofte og så meget, man kan, siger Gunhild Waldemar til Aftonbladet.

Kilder: Aftonbladet.se, videnscenterfordemens.dk

Forrige artikelTab dig ved at lytte til kroppen

Næste artikelNeglene afslører sygdomme

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.