Hører du til blandt dem, der løber nogle gange om ugen for helbredets skyld – og keder du dig nogenlunde lige meget hver gang? Så er figurløb måske noget for dig.
Den teknologiske udvikling har gjort det sjovere at være motionist. I dag har over to millioner danskere en smartphone (Gallup, maj ’12), og mange bruger den til motion. Med gps’en og tilhørende app er mobiltelefonen blevet en uundværlig partner ved alle typer motion, der indbefatter at tilbagelægge en distance. Så kan du se på mobiltelefonens kort, hvor du har løbet, og hvor hurtigt det gik. De tilbagelagte km markeres med en streg.
Det er den funktion, der har inspireret til motionsformen “figurløb”. Det handler altså ikke så meget om at løbe sig til en flot figur, snarere om at lave en flot figur på mobilens kort.
Det eneste, du skal bruge, er altså en smartphone og en motionsapp, såsom Endomondo, Nike+, Runkeeper eller den nye dilles egen, FigureRunning, der fås gratis til både iPhones og Android-telefoner. Sidstnævnte app er i sagens natur særlig konstrueret til tegneriet, hvorfor du i denne app også kan skifte farve på stregerne undervejs. Hvis du f.eks. vil løbe et ansigt, kan det jo være, at mund, næse og øjne skal have en anden farve end hage, kinder og hår.
Men fremgangsmåden er enkel. Kig på et kort, hvor du plejer at løbe og find ud af, hvilke figurer det er muligt at løbe. Du kan selvfølgelig også bare løbe rundt ude på en mark, men det er lidt mere sportsligt og udfordrende at lave figurer gennem gader og stræder. Kun fantasien sætter grænser: Løb et ansigt, et hus, en sløjfe eller en fantasifigur.
Det kræver en del øvelse at få det til at ligne, og det er den udfordring, der har skabt et fællesskab om figurløb på nettet. På FigureRunning.com kan du dele dine bedste “tegninger” med andre figurløbere fra hele verden og lade dig inspirere af deres bedrifter.
Den nye dille vækker begejstring hos Lasse Kristiansen, der er cand. scient. i human fysiologi og lektor på Professionshøjskolen Metropol:
– Det tiltalende i det er det legende element og at du måske vil blive endnu bedre til at forfine dine figurer. Der er også mulighed for læringsmæssige aspekter: Planlægning af rute, beregning af distancer, vinkel, omkredse mv. Det er samtidig en måde at flytte fokus fra “fysisk aktivitet”, som godt kan blive et lidt negativt pegefingerbegreb til noget bevægelse med et formål, til en mere idrætsbetonet aktivitet. Idræt betragtes ofte som mere positivt ladet end fysisk aktivitet, siger Lasse Kristiansen til DR’s Lev Nu-redaktion.
Lasse Kristiansen peger på, at den nye dille i høj grad får legen og interaktionen på pc’en til at smelte sammen med sund motion i det fri.
– Det interessante ved sådanne tiltag er, at det kan ikke betale sig at sætte sig mod strømmen og sige til sine børn eller sig selv, at nu skal du slukke for computeren, telefonen, ipaden og gå ud og lege. Det gælder i højere og højere grad om at integrere det i aktiviteter for at gøre det tidsvarende og sjovt, siger Lasse Kristiansen til DR.dk.
Endelig er det værd at bemærke, at skønt det hedder figurløb, bestemmer du selv tempoet. Hvis du er mere til figurgang, gør det ikke legen mindre sjov.
Kilde: DR.dk/levnu