Solskinstimerne bliver flere og temperaturen stiger. Foråret står for døren og energiniveauet øges. For mange er det tid til at skifte motionscentret ud med udendørs motion. For andre er foråret en kærkommen lejlighed til at komme i gang med at dyrke regelmæssig motion.
Uanset om du planlægger at komme i gang med motion, eller ønsker at gøre din træning sjovere og mere effektiv udendørs – så er foråret et godt tidspunkt at starte.
Det er velkendt, at motion forbedrer helbredet og præstationsevnen, giver velvære og højner humøret. For mange er det effekterne snarere end motionen i sig selv, der er målet, idet motionen opfattes som kedelig, triviel og måske endda ubehagelig. Motion kan være kedelig, triviel og ubehagelig, men motion kan så sandelig også være det modsatte. Forårets komme forbedrer mulighederne for udendørs motionsaktiviteter markant, hvorved motion meget nemmere gøres interessant, varieret og behagelig.
Udover at en løbetur på løbebåndet i et træningscenter ikke afhænger af vejret, er der ikke mange fordele ved at benytte dette frem for en løbetur i skoven. Det er en varieret oplevelse at løbe i skoven, hvorimod træningen på løbebånd hurtig føles ensformig. Med mindre det er meget varmt udenfor, undgår man den ubehagelige følelse af ikke at kunne komme af med varmen, som mange oplever på et løbebånd. Det skyldes, at man ved udendørs løb udsættes for vindmodstand og dermed vindafkøling. Det betyder samtidig, at energiforbruget ved udendørs løb med f.eks. 12km/t er større, end hvis man løber med 12km/t på et løbebånd (12km/t på flad vej svarer til 12km/t med 1 pct. “modbakke” på løbebånd).
Når man løber på et løbebånd, ændres den naturlige løbestil desuden, idet man bl.a. sætter foden fladere i jorden. Løber man i terrænet, opnår man et varieret bevægelsesmønster, på grund af stigninger, blødt underlag, forhindringer osv. Herved belastes muskulaturen langt mere alsidigt ligesom motorikken og balancen i højere grad udfordres. Sidst, men ikke mindst, slipper du for at stå og vente på, at løbebåndet i træningscentret bliver ledigt.
Kom godt i gang Hvis du ikke har løbetrænet før, er det en god ide at følge følgende råd i de første ti uger af opstarten, så du kan undgå skader.
|
Hvis du påtænker at få gang i løbeskoene i løbet af foråret, kunne det være, du lige skulle få tjekket, om skoene måske trænger til en udskiftning. Et par løbesko bør udskiftes efter 800–1000 km. Mange bruger deres løbesko til at gå rundt i, hvilket også slider på skoene. Gode løbesko er forholdsvis dyre, men det er den første forudsætning, hvis man vil undgå skader, så pengene er givet godt ud.
Hvis man vil sikre sig, at man får en løbesko, som passer til den løbestil, man anvender, bør man opsøge en forretning, som har specialiseret sig i løbesko. Her skal man op på løbebånd for at få lavet en såkaldt løbestilsanalyse. Mens man løber i forskellige typer af løbesko optages fodens isæt, og en sko inden for den kategori, som giver det mest hensigtsmæssige isæt, vælges. De fleste løbebutikker foretager den slags analyser, som normalt ikke koster ekstra, hvis man køber et par sko i forretningen.
Optimal snøring af en løbesko afhænger af, hvilken type fod man har. Det kræver forskellige snøringer, hvis man f.eks. har høj vrist, bred forfod eller hvis man blot ønsker en ekstra tæt snøring. I de fleste sportsforretninger kan de også hjælpe dig med at vurdere din type af fod og tage hensyn til det ved valg af sko.
Tips til snøring af løbesko: |
Det er altid interessant at vide, hvor langt man har løbet. Udover at det er interessant at vide, hvor langt man har løbet, er det også motiverende i forhold til at øge den distance, man kan løbe. Ved at måle sig frem til forskellige ruter, kan man til sidst løbe f.eks. 10 km.
I dag kan man få pulsure med enten indbygget distancemåler eller GPS, som er det sidste nye skud på stammen. Pulsure med disse funktioner er stadig forholdsvis dyre, men der findes et billigere alternativ. Flere hjemmesider udbyder nemlig gratis programmer, som kan opmåle løberuter, og de danske af slagsen er nemme at gå til.
Løbeforretninger, der udfører løbestilsanalyser: marathonsport.dk loberen.dk kaisersport.dk |
Man behøver ikke være professionel løber for at udstyre sig med et pulsur. Et pulsur med de mest basale funktioner, koster i dag fra et par hundrede kroner og op til 4000 kr for de mest avancerede. Pulsuret kan hjælpe med at gøre løbetræningen mere effektiv, men også sjovere. Pulsen afspejler den intensitet, man træner med, og kan derfor benyttes til at sikre, at man træner med en bestemt intensitet. Dette kan gøre træningen mere effektiv. Herudover er det også ret fascinerende, at få kendskab til hvordan hjertet opfører sig, når man løber.
Forrige artikelBrug nattehimlen som skønhedsguide
Næste artikelPeter Ingemann: Grøn købmand med hang til kød