Nyheder

Færre forkølelser: Løb fra nyset

22. februar 2011

Ny svensk forskning viser, at man kan reducere antallet af sine forkølelser med op mod en femtedel, hvis man er fysisk aktiv.

 

Færre forkølelser

Det er en doktorafhandling fra universitetet i Stockholm, Karolinska Institutet, som viser, at mennesker med et højt fysisk aktivitetsniveau melder om 18 pct. færre forkølelser end mennesker med et lavt aktivitetsniveau.

Man fulgte 1509 testpersoner i femten uger. Det var særligt ved langvarige stresspåvirkninger, at der viste sig en klar forbindelse mellem luftvejsinfektioner og fysisk aktivitet.

Undgå luftvejsinfektioner aktivt

Luftvejsinfektioner er som oftest den mest udbredte anledning til en sygedag eller to. Det er almindelig kendt, at livsstilsfaktorer som fysisk aktivitet, stress, søvn og kost påvirker kroppens immunforsvar. Men trods denne viden har man hidtil vidst meget lidt om, hvordan man aktivt kan mindske risikoen for en forkølelse eller anden luftvejsinfektion.

Støvsugning mod forkølelser

Forskeren Elinor Fondell fra Karolinska Institutet står bag doktorafhandlingen. Hun har fundet ud af, at mennesker med stilsiddende arbejde skal være meget fysisk aktiv i en time om dagen og være moderat fysisk aktiv op mod tre timer om dagen, hvis de skal mindske risikoen for en forkølelse.

– Høj fysisk aktivitet kan være at cykle på arbejde, løbe en tur eller gå til gymnastik. Moderat fysisk aktivitet er at gå med hunden, støvsuge og andre huslige pligter og lege aktivt med børnene. Har man et aktivt job, hvor fysikken bruges meget, kommer man også op på det niveau, hvor man har større chance for at undgå en luftvejsinfektion, siger Elinor Fondell.

Doktorafhandlingen omfatter også studier af indtaget af C- og E-vitaminer, testpersonernes brug af sundhedsmyndighedernes kostråd og søvnens indvirkning på immunforsvaret. 

Forrige artikelKarry kan hjælpe hjernen

Næste artikelTV3’s smukke tv-vært Ibi Støving: Unge smider dybde og værdier væk på tv

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.