Mad

Løg modvirker kræft i æggestokkene

Foto: Adobe Stock
6. marts 2018

Selvom det kan være irriterende at skære løg på grund af sviende øjne og lugtende fingre, er der ingen grund til irritation over den lille grøntsag – ny forskning viser nemlig, at løg kan påvirke kræftceller i æggestokkene (ovarier).

Løg er kendt for sit lave indhold af kalorier og høje indhold af vitaminer, mineraler og antioxidanter. Den tårefremkaldende grøntsag er tidligere blevet anerkendt for sine sundhedsmæssige fordele, herunder nedsættelse af risikoen for visse kræftformer og depression.

Nu har et nyt studie fra Kummamoto University i Japan, offentliggjort i Scientific Reports, fundet ud af, at løg kan påvirke kræftceller i æggestokkene.

Fjerde hyppigste kræft-dødsårsag hos kvinder

Den mest almindelige type kræft i æggestokkene er epithel ovariecancer, og dette er den fjerde hyppigste årsag til, at kvinder dør af kræft. Det er en aggressiv form for kræft, og ca. 80 procent af patienter, som har lidt af kræft i æggestokkene, får et tilbagefald efter kemoterapi.

Med en 5-årig overlevelsesrate på ca. 40 procent er der behov for effektive behandlinger for sygdommen – og den er her muligvis nu. De japanske forskerne fandt nemlig ud af, at løg har en effekt på såkaldt epithel ovariecancer.

Stof i løg øger virkningen af medicin

Forskerne testede effekten af løg på en præklinisk model med epithel ovariecancer, og det viste sig, at kræftcellernes væksthastighed faldt, når de tilsatte løg – løg indeholder nemlig et bestemt stof, onionin A, som indeholder sulfur.

Udover at væksthastigheden faldt, så viste det sig også, at onionin A kunne hæmme tumorstimulerende aktiviteter af en gruppe immunceller kaldet MDSC, hvilket forskerne mener er knyttet til undertrykkelse af immunresponset mod tumoren. Dertil kommer, at onionin A kunne øge virkningen af lægemidler mod kræft ved at styrke deres væksthæmmende evner.

Resultaterne fra et forsøg med mus på onionin A viste, at de opnåede en længere levetid og en mindsket udvikling af deres tumor i æggestokkene. Derudover reduceredes væksthastigheden i kræftcellerne ved at forstyrre immuncellernes kræftstimulerende aktivitet – det havde altså en direkte giftig effekt på kræftcellerne, og musene viste ingen tegn på bivirkninger.

 

Kilde: www.sundhedspanel.dk

 

Forrige artikel10 gode råd til større overskud efter en lang dag foran skærmen

Næste artikelTænker du bæredygtighed ind i dine møbler?