Nyheder

Løsning på CO2-problemet – med hjælp fra naturen

11. april 2016

Ved hjælp af sollys og planternes klorofyl har forskere fra Københavns Universitet nu fundet en måde, hvorpå de kan producere biobrændsel med lav CO2-udledning. Den revolutionerende opdagelse har fået stor opmærksomhed verden over.

Det er en omvendt fotosyntese, der er tale om. Danske forskere har fundet en ny måde at bruge solens energi på, så planterneaffald bliver nedbrudt og i processen frigiver stoffer, som kan bruges som biobrændsel. Det hele sker i rekordfart.

 

Naturen hjælper naturen

Selve processen går ud på, at solens stråler bruges til at nedbryde plantemasse i stedet for at opbygge den, som vi kender det fra fotosyntesen. Solens stråler kan sammen med planternes klorofyl og et bestemt enzym nedbryde plante-biomassen til kemiske stoffer, biobrændsel eller andre værdiprodukter, som det ellers tager lang tid at producere. Det klimavenlige biobrændstof, kan bruges til at tanke alverdens biler med begrænset forurening til følge.

– Det har hele tiden været der lige for næsen af os og alligevel har ingen set det: At fotosyntesen ved hjælp af solen ikke blot får ting til at vokse, men at de samme principper også kan bruges til at nedbryde planteprodukter, så de frigiver deres stoffer. Det betyder, at direkte sollys kan drive kemiske processer. Man udnytter den høje energi i solens lys, så processer kan finde sted, uden at der skal tilføres nogen anden form for energi, siger professor Claus Felby fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet. Han er også manden, som står i spidsen for forskningsresultatet.

– Opdagelsen betyder, at vi ved hjælp af solen kan lave biobrændsler og biokemikalier til brug i f.eks. plastik hurtigere, ved lavere temperaturer og mere energi-effektivt. Nogle af de reaktioner, der i dag tager 24 timer, kan via solen gøres på blot 10 minutter, siger Claus Felby.

 

Fremtiden for “den omvendte fotosyntese”

Selve opdagelsen er meget ny, men førende eksperter fra udlandet har allerede udvist stor begejstring for deres evne til at øge hastigheden og aktiviteten med en faktor 100.

– Normalt skynder vi os i vores verden at patentere et enzym, hvis det er lykkedes os at fordoble dets aktivitet. At øge aktiviteten med en faktor 100 er helt uhørt og vildt, og måden det er lykkedes på er både enkel og genial, siger Bernard Henrissat, som er forskningschef ved Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) i Marseilles til politikken.dk. Bernard Henrissat er en af verdens førende eksperter inden for feltet.

I fremtiden har den omvendte fotosyntese potentiale til at nedbryde kemiske bindinger mellem kulstof og brint. Det kan betyde, at man ved hjælp af sollys omdanner methan fra f.eks. biogas-anlæg til det flydende brændstof methanol under almindelige biologiske betingelser.

– De mekanismer, der finder sted, når disse enzymer udnytter solens lys, er ikke forstået i detaljer, og det kommer til at kræve grundforskning på højt niveau at aflure naturens hemmeligheder, siger professor Morten J. Bjerrum fra Kemisk Institut på Københavns Universitet.

Der er brug for yderligere forsknings- og udviklingsarbejde før opdagelsen kan komme samfundet til gavn, men potentialet for denne opdagelse er i følge professor Morten J. Bjerrum noget af det største, vi har set i mange år.

 

Kilde: Københavns Universitet og politikken.dk

Forrige artikelGiv kroppen en forårskur

Næste artikelGiftfri have – uden store anstrengelser