Nyheder

Lokalprojekt om sundhed nytter

4. oktober 2016

Hvis vi skal mindske livsstilssygdomme som overvægt, forhøjet blodtryk og diabetes, kan det betale sig at inddrage lokalbefolkningen. Det er resultatet af et projekt kaldet Sundhed og Lokalsamfund.

Vi har det med at pege fingre af den enkelte, når det kommer til overvægt og livsstilssygdomme som diabetes. Men måske bør vi i samfundet arbejde mere på en fælles indsats over for dårlige livsstilsvaner.

I projekt Sundhed og Lokalsamfund (projekt SOL) fik 220 bornholmske børnefamilier hjælp fra lokalsamfundet til en sundere livsstil. Lokale medier, butikker, børneinstitutioner og foreningsliv blev involveret. Metoden hedder supersetting, og går ud på at motivere og involvere borgerne sammen med lokale koordinatorer for at integrere sundere vaner i lokalsamfundet.

Lokalsamfund i Hasle, Allinge og Nexø på Bornholm, blev valgt, fordi de livsstilssygdomme som overvægt, forhøjet blodtryk og diabetes her er mere udbredt end gennemsnitligt i befolkningen.

I løbet af forsøgsperioden på 18 måneder øgede lokalbefolkningen deres forbrug af sunde madvarer. Der blev hevet 80 procent flere grøntsager, 60 procent flere fiskekonserves og 25 procent flere fuldkornsprodukter ned fra hylderne. Derudover blev der solgt mere frisk fisk og mindre sodavand.

 

Aktiv inddragelse af børnene

I projektet blev der især sat ind hos børnene. Men her nytter det ikke så meget at snakke med børnene i børnehaven og folkeskolen om at grøntsager er sunde.

I stedet fik børnene stimuleret deres smags-, lugte-, høre-, føle- og synssanser gennem sjove sanselege og lærte de fem grundsmage.

Børnene lærte også, hvordan man bruger naturen som spisekammer i håb om at de positive oplevelser ville smitte af i familien.

Desuden skulle børnehavebørnene tegne deres yndlingsgrøntsag, som de afleverede i et lokalt supermarked. Som bytte for tegningerne fik de et ægte eksemplar af deres sunde yndlingsspise. Herefter blev tegningerne udstillet, så forældre og andre kunder kunne se dem.

 

Håb om vedvarende effekt

Borgere i Odsherred Kommune fungerede som kontrolgruppe og har siden fulgt op med et lignende forsøg.

Bornholms Regionskommune har pga. den store succes nu skrevet strategien ind i deres kommunal sundhedspolitik.

Håbet er, at vanerne vil kunne slå rødder i lokalbefolkningen i fremtiden.

 

 

 

Kilder: Politikken.dk. og regionh.dk

 

Forrige artikelSmuk med rynker?

Næste artikelTræk vejret – dybt

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.