Nyheder

Lucumafrugten – fra inkaguld til pulveriseret superfood

9. juli 2012

I Chile og Peru er is med lucuma-smag mere populært end varianter med jordbær, chokolade eller vanilje. Smagen er sød, men giver ikke sukkerchok. Lucumafrugten er nemlig sund.

 

 

Ligesom flere af de næringsrige superfoods stammer lucumafrugten fra Sydamerika, hvor den har indgået i kosten hos gamle civilisationer, som f.eks. inkaerne og mocherne, der daterer sig helt tilbage til år 200 e.Kr.

Det ved man, fordi lucumafrugten ofte er afbildet eller modelleret i de to civilisationers kunst og lertøj.

Faktisk bliver lucumaen ofte kaldt ’inkaernes guld’.

 

Lucuma-is mest populært

Lucumaen med det æggegule frugtkød nyder i dag status som Chiles nationalfrugt og er meget populær i både Chile og Peru, hvor der er større efterspørgsel på lucuma-is end f.eks. jordbær-, vanilje- eller chokoladeis.

 

Den søde lucuma

Man kan godt sige, at lucumaen er sød, men ikke for sød. Selvom frugten giver sødme til de retter, den bruges i, påvirker den nemlig ikke blodsukkeret på samme måde, som sukker gør.

Den har et såkaldt ’lavt glykæmisk indeks’. Måske er det derfor, den er så populær og tilsættes mange forskellige fødevarer.

 

Portræt af lucuma


Latinsk navn:

Pouteria obovata.


Botanisk set:

Betegnes lucuma som et bær.

Frugten vokser på stedsegrønne træer, hvis normalhøjde er 8-12 meter. I plantager beskærer man dog træet, så det holder lavere højde på 3-4 meter og i udseende mere ligner en busk.

Status:

Chiles nationalfrugt.

Sted:

Peru, Chile, Equador, Colombia.

Udseende:

En næsten kuglerund frugt med en lille spids i den ene ende. Grundfarven er grøn, men den kan have gule pletter. Fra spidsen er skindet rustrødt og ru ned mod frugtens midte. Tit vil det se ud, som om den røde farve trækker striber ned over hele frugten.

Størrelse:

Diameter 4-17 cm. De frugter, der sælges i butikker er dog mindre med en diameter på 5-8 cm.

Den modne frugts udseende:

Det kan være svært at vurdere, hvornår lucumaen er moden. Den kan nemlig have flere forskellige farver, når den er det: Grøn, gulgrøn eller næsten orange.

Indeni:

Frugtkødet er æggeblomme-gult, hvorfor lucumaen også går under det engelske navn ’egg-fruit’, og der er 1-5 frø af op til 3 centimeters længde. Konsistensen er tør og melet, men alligevel saftig.

Smag:

Det siges, at smagen af lucuma er svær at beskrive, men nogle siger, at det er som en blanding af vanille, mango, valnød med en blød eftersmag af kaffe. Smagen kan karakteriseres som afdæmpet, så alle kan i teorien komme til at kunne lide den – også børn.

Kun få frugter kommer til Europa.

Lucumaen er en god kilde til vitaminer, mineraler og kostfibre.

Lucumaen er bl.a. rig på:

– A-vitamin.

– B5-vitamin.

– betacaroten.

– riboflavin (B2-vitamin).

– niacin (B3-vitamin).

– jern.

 

Sådan bruger du lucuma i maden:

Kun få rå frugter kommer til Europa. Til gengæld kan man købe lucuma-pulver, hvilket peruvianere og chilenere også selv bruger i madlavningen.

Lucumapulver kan f.eks. blandes i:

– is eller creme.

– smoothies.

– kager.

– tærter.

– yoghurt.

 

Du kan sagtens finde opskrifter og forslag til anvendelsesmuligheder på nettet. Vi har linket til nogle stykker herunder.

Chokokaramelkage

Chokoladekaramelis


Muffins (uden sukker, mælk og gluten)

Raw lucumais

Lucuma-kugler

Karamel-chokolade-tærte med lucumapulver

 

 

Kilder:

www.eksotiskefrugter.emu.dk, www.wikipedia.com, www.hort.purdue.edu, www.rawandmore.dk, www.nannastigel.dk, www.naturazin.dk, www.spipas.com, www.rawkost.wordpress.com

Forrige artikelNår motion bliver for meget

Næste artikelHvor farlig er iPod’en for din hørelse?