“Juletræet med sin pynt, venter på vi får begyndt”. Du kan passende begynde med at lufte ud, hvis du hører til blandt dem, der bruger juletræets lys til hygge og opvarmning mellem jul og nytår.
Videnskab.dk og DTU har sammen lavet en test for at se stearinlysenes indvirkning på indeklimaet. Resultatet var lidt foruroligende.
Lysene forurener luften med nanopartikler, der normalt er en måleenhed ved luftforurening i byerne. Nanopartiklerne er mistænkt for at kunne give vejrtrækningsproblemer og astma, men der er dog endnu ikke sikkerhed om de små partiklers indvirkning på helbredet.
Der er hele tiden nanopartikler i luften, uanset hvor vi befinder os, men forurening af den ene eller anden art højner koncentrationen.
Før DTU’s forsøg var der mellem 2.000 og 3.000 nanopartikler pr. kubikcentimeter luft. Til sammenligning vil luften på H.C. Andersens Boulevard midt i København typisk indeholde mellem 40.000 og 100.000 nanopartikler – afhængig af trafiktætheden.
Når de gamle diesellokomotiver triller ind på Københavns eller Aarhus’ banegårde, hvor taget holder på osen, stiger antallet af nanopartikler i luften til mellem 300.000 og 400.000 pr. kubikcentimter.
Men da forskerne fra DTU tændte 21 juletræslys i et lokale på størrelse med en gennemsnitsstue, steg koncentrationen til svimlende to millioner nanopartikler pr. kubikcentimter luft.
De tynde juletræslys af ren stearin skulle dog også – ifølge forskerne – være de slemmeste til at forårsage nanopartikelforurening.
Selvom sundhedsfaren ikke er fuldt klarlagt, er det nok de færreste, der vil afvise, at ren luft er sundere end luft med to millioner nanopartikler. Dertil kommer, at påvirkningen kan vare i timer, hvorimod påvirkningen fra diesellokomotiverne på perronen fra det tidligere nævnte eksempel næppe er mange minutter.
Brug lysene med omtanke – og luft ud. Tre minutters udluftning fik koncentrationen af nanopartikler til at falde fra to millioner til under 50.000 nanopartikler pr. kubikcentimeter.
Kilde: Videnskab.dk
Forrige artikelStop julens madspild #3
Næste artikelPære, agurk og hvedegræs – antiinflammatorisk sundhed