Det er ikke nogen ny opdagelse, at luftforurening er farligt for helbredet. Den gennemsnitlige levetid på H.C. Andersens Boulevard midt i København må skønnes at være lavere end på den sjællandske muld uden for Slagelse. Men luftforurening forbindes som oftest med en øget risiko for kræft, og der er tilsyneladende andre farer at tage højde for.
En amerikansk undersøgelse viser nemlig, at mennesker, der bor i storbyer har en større tilbøjelighed til at have indsnævrede halspulsårer, carotisstenose, end mennesker, der bor i miljøer med renere luft.
Størstedelen af iltforsyningen til hjernen går gennem halspulsåren. Pulsåren kan indsnævres af fedtaflejringer fra blodet, et såkaldt plaque, der starter med, at kolesterol graver sig ind i væggen på arterien. Kroppen forsøger at reparere skaden, der dannes arvæv, som gør karvæggen tykkere og stivere og blodåren smallere.
Denne udvikling øger risikoen for såvel blodprop som slagtilfælde, da belægningen kan rive sig løs og stoppe blodårerne til oppe i hjernen, hvor proppen kan stoppe iltforsyningen til områder og ødelægge hjerneceller.
Det er forskere fra Langone Medical Centre på New Yorks universitet, der har knyttet en forbindelse mellem luftforurening og carotisstenose. De har analyseret data fra 307.444 amerikanere fra de tre amerikanske stater New York, New Jersey og Connecticut. Alle deltagere havde fået foretaget ultralydsundersøgelser af deres blodkar i løbet af 2003-2008. Alle deltagere med en diagnosticeret åreforkalkning i halspulsåren blev sorteret fra.
Dernæst indsamlede forskerne data på luftforurening i de pågældende områder for den samme periode. De kiggede særligt efter partikelforurening med partikler, der er mindre end 2,5 milliontedele af en meter (PM 2,5). Man har helt tilbage til 1950’erne kunnet registrere en mulig sammenhæng mellem øget PM 2,5-forurening og en stigning af hjerteanfald og slagtilfælde i befolkningen. Partikler af den størrelse kommer især fra forbrændingsmotorer og afbrænding af træ.
Da forskerne sammenlignede de forskellige data, fandt de ud af, at høj luftforurening øgede risikoen for begyndende åreforkalkning i halspulsåren med 24 pct.
Forskerne understreger, at undersøgelsen ikke fastsætter årsag og virkning, men undersøgelsens konklusion bakker alligevel op om hypotesen, at en lavere luftforurening vil reducere risikoen for carotisstenose og slagtilfælde i befolkningen.
– Vi bruger mange kræfter på at advare mod de traditionelle risikofaktorer for slagtilfælde, såsom forhøjet blodtryk, kolesterol, diabetes og rygning, men vores data understreger muligheden for, at hverdagens luftforurening også rummer en betydelig risiko, siger Dr. Jeffrey S. Berger fra NYU Langone Medical Centre, der er medforfatter til studiet.
Kilde: MedicalDaily.com