Nyheder

Lugtesans sladrer om dit helbred

7. oktober 2014

En forringet lugtesans kan varsle livets afslutning. En undersøgelse af 3000 amerikanere viste en sammenhæng mellem dårlig lugtesans og dødelighed.

Forskere fra University of Chicago testede lugtesansen hos 3000 mennesker mellem 57 og 85. Kunne de genkende duften af læder, pebermynte, roser og appelsin?

Flere døde med dårlig lugtesans

Fem år senere gentog de testen, og her var 430 af de oprindelige deltagere døde. Det var tydeligt, at testdeltagerne med den dårligste lugtesans havde den højeste dødelighed: Blandt deltagere med god lugtesans var ti pct døde, mens det samme var gældende for 19 pct af deltagerne med dårlig lugtesans.

Lugtesansen sladrer om kroppens tilstand

Det skyldes ikke, at det er usundt at have en dårlig lugtesans. Det skyldes, at en dårlig lugtesans kan være et tegn på, at ikke alt er, som det skal være, i kroppen. Lugtesansen er en del af et større sanseapparat, der i flere henseender er langt mere kompliceret end synet. Lugtenerven er eksempelvis den eneste del af menneskets nervesystem, der fornyer sig selv.

Dannelsen af nye celler til lugtesansen aftager naturligt med alderen, men markant tab af lugtesans kan være tegn på, at kroppen er i forfald og ikke længere kan reparere sig selv.

Stærkere indikation end kræft

Forskerne tog hensyn til kendte risikofaktorer som rygning, alkoholvaner, psykisk sygdom og autoimmune sygdomme. Alligevel fandt de store forskelle i dødelighed mellem deltagere med god og dårlig lugtesans.

Dårlig lugtesans var en stærkere indikator for dødelighed end både kræft, hjertefejl og lungesygdom.

Kilde: forskning.no

Forrige artikelEt farligt stik med ringe virkning

Næste artikelSyv grunde til at begrænse din mobilbrug

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.