Ny forskning viser, at dele af vores lugtesans er helt unik. Den er genbestemt, så vi lever alle i vores egen verden af dufte og smage.
“Liflig er duften af egen fjært”, lyder et gammelt, humoristisk mundheld – og der er måske noget om snakken. På det mindre frivole område kender de fleste til ret store udsving i opfattelsen af dufte og smage. Det er f.eks. ret individuelt, hvordan duften af en blåskimmelost opfattes.
Nu har et nyt forskningsprojekt vist, at vores lugtesans tilsyneladende er tæt knyttet til vores gener, så opfattelsen af lugte og dufte er meget forskellig fra menneske til menneske.
Det er forskere fra New Zealand, der har ladet hundreder at forsøgspersoner lugte til ti forskellige dufte, der alle er almindelige i mad. Man registrerede, hvor meget duftene påvirkede forsøgspersonerne mentalt.
De fandt ud af, at fire af duftene blev opfattet meget forskelligt, mens opfattelsen af de seks øvrige var mere sammenlignelig. De fire dufte, der gav de største følelsesmæssige udsving, var netop dufte/lugte fra blåskimmelost, æble, malt og viol.
Da lugtesansen er ret væsentlig for vores opfattelse af smage, mener forskerne, at vi også lever i vores egen verden af smagsnuancer. Vi kan være enige om, hvad der er bittert, sødt, surt, stærkt m.v., men den detaljerede opfattelse er mere individuel.
Kilde: svt.se