Hvorfor kaldes lungerne for ”det svage organ” i kinesisk medicin, og hvordan styrker du lungens funktion og sundhed?
Her følger en lidt anderledes forklaring, som dog giver mening ikke mindst her i coronatiden, hvor vi ved, at lungerne angribes, og derfor måske tænker, at de må styrkes og passes på.
Lungen er udråbt som det svage organ, fordi lungerne som det eneste organ har direkte kontakt til omverdenen via indåndinger. Alt hvad du indånder, kommer direkte til lungerne. Lungerne har ikke rigtig noget forsvar, som f.eks. vores mave har det i form af mavesyren, der kan slå vira og bakterier ihjel. Derfor ses lungerne som lidt forsvarsløse og sarte. Luftbårne vira er meget smitsomme – af samme grund.
Tænk også på de tilfælde, hvor folk arbejder med giftige sager, bor i huse med giftige dampe eller skimmelsvamp – det er meget ødelæggende.
Kinesisk medicin knytter hvert af vores 10 organer til et element. Naturelementerne ild, jord, metal, vand og træ.
Det er nu ikke udelukkende organerne, der er tilknyttet elementer. Hvert element indeholder også en årstid, farve, dyr, smag, klima, planet, sanseorgan, kropsvæv, lyde og følelser.
Disse elementer/organer ses ofte opstillet i tegninger som nedenstående.
Pilene rundt i cirklen fortæller, hvilke elementer der har til opgave at nære hvilket andet element. Pilene i cirklens midte fortæller, hvilke organer de skal holde i skak, så der ikke opstår ubalance. Alle organerne har altså til opgave både at nære hinanden og holde snor i hinanden.
Ildelementet huser organer som hjerte, pericardium (rundt om hjertet), tyndtarm og så et begreb, der kaldes SanJiao (en funktion som bl.a. står for, at energi fordeles jævnt i kroppen).
De 5 elementer giver hinanden næring i den rækkefølge, som cirklen går rundt.
Og skal vi så lige zoome ind på lungen, som bor i metalelementet og næres af jordelementet – altså mave og milt/bugspytkirtel; det vil sige af den mad, vi spiser. Som du kan se, er tyktarmen også en del af metalelementet og er derved partner til lungen.
Får jordelementet den rette kost, og er dets organer stærke og i god balance, så kan jordelementet sende ren og frisk energi videre til metalelementet. Og så bliver lungen næret på bedste vis.
På den måde er alle organer indbyrdes afhængige af hinanden.
Og om metalelementets anden beboer, tyktarmen, kan fordøje korrekt, er også på baggrund af, hvad der sendes fra jordelementet.
For at sørge for den rette næring til lungerne skal vi spise fødevarer, som ikke svækker jordelementet.
Milt/bugspytkirtel svækkes af kolde og rå fødevarer og af mad, der skaber fugt og slim.
Allermest gælder det om ikke at svække mave, milt/bugspytkirtel. Hold dig til varm/lun tilberedt mad. Undgå for mange rå og kolde fødevarer som råkost og smoothies, da det vil svække jordelementet og dermed danne fugt og slim. Står du og kan vælge fra buffeten mellem en skål salat og en skål suppe, så vil salaten svække jordelementet og suppen vil styrke. Kend til 80 % reglen: 80 % af din daglige føde skal være tilberedt og 20 % kan være råt. Det vil sige, at du kan sagtens spise salat, men ikke udelukkende. Og tro heller ikke, at raw food vil gavne dit jordelement.
Fødevarer, der danner fugt og slim og dermed svækker jordelementet, er også sukker, hvede, mælkeprodukter, hurtige kulhydrater, svinekød og meget søde frugter.
Du kan fx drikke et glas mælk og spytte bagefter. Dit spyt vil da være sejt og slimet. Det sendes videre til lungen. Og slim er netop, hvad lungen ofte lider af. Hoste, opspyt, åndenød eller rallende vejrtrækning, astma og forkølelse.
Derfor kan folk, der lider af disse ting, med fordel gå et skridt tilbage til jordelementet og spise kost som beskrevet ovenfor og dermed undgå at danne al den slim og snot fremover.
Jeg har selv brugt tricket, da mine børn var små. Ved det mindste tegn på forkølelse og hoste fjernede jeg alle mælkeprodukter, hurtige kulhydrater, sukker og søde frugter, og vi kunne på den måde ofte helt undgå sygedage.
Læg i øvrigt mærke til, at jordelementets farve er gul, så det er ikke helt ved siden af at tænke gule farver ind her. De vil gavne og styrke. Jeg kan nævne majs, løg, gul peberfrugt, kinaradise, butternut eller gule squash, gulerødder, sød kartoffel…
Metalelementet er vores ”kommunikator”. Vi taler på lungens energi, vi taler på udåndinger. Hvis folk er lungesvage, vil de sjældent have lyst til at sige noget overhovedet.
Til gengæld vil korrekt taleteknik, stemmetræning og sang være en direkte måde at finde styrke på.
Motion vil også gavne, fordi du får skiftet luften ud i nederste lungedele af at blive stakåndet. Og ved at ånde helt ud, bliver der plads til ny, frisk luft.
Al opvarmning til motion bør indeholde armsving. Armene åbner for energien ind til lungerne og øger derfor åndedrættet væsentligt.
Ønsker du at træne dig til at opnå et endnu dybere åndedræt, kan du lave øvelsen kaldet 4-7-8.
Læg eller sæt dig godt til rette. Tag en almindelig og dyb vejrtrækning.
Træk nu vejret ind gennem næsen, mens du tæller til 4, hold vejret, mens du tæller til 7, og pust ud, mens du tæller til 8. Pause. Gentag nogle gange.
Ud over at du tømmer lungerne for ”gammel” luft og dermed skaber plads til nyt, så vil denne øvelse også berolige både krop og sind. Har du tendens til at trække vejret overfladisk eller måske hyperventilere, så er det en god øvelse at praktisere flere gange dagligt. Du vil nok opleve at blive tanket op med ny, god energi.
Efterår og vinter byder på fugtigt vejr, og det er lungerne ikke så glade for. Er du ude i kulden, så øv dig i at trække vejret gennem næsen i stedet for med åben mund. Denne lille omvej af indåndingerne vil give luften en chance for at blive varmet lidt op, inden den når ned i lungerne.
Pas på med at blive kold på brystet, og skal du være ude længe, så er uldundertrøjer at foretrække, fordi de ikke bliver kolde, når vi sveder.
Sorg bor i lungen. Lungerne svækkes af sorg, og er din sorg aldrig blevet bearbejdet, kan det ende med at give så megen svækkelse af lungerne, at det vil udvikle sig til lungesygdomme.
Du ved nok, at en overvældende sorg kan føles som en mavepuster, der kan tage vejret fuldkommen fra os.
Men også en mere udramatisk og måske ventet oplevelse, fx et dødsfald, kan sætte lungen på prøve. Jeg oplever jævnligt, at folk kommer i min klinik med lungelidelser og kan fortælle, at det opstod sammenfaldende med, at de mistede tæt familie, deres ægtefælle, blev skilt, mistede jobbet eller var udsat for andet sorgfuldt.
Derfor skal vi heller ikke undertrykke trangen til at græde vores sorg ud. Det hjælper faktisk at hulke og græde. Vi skal selvfølgelig ikke hænge fast i sorgen eller lade den være ubearbejdet. Vi skal søge hjælp, hvis der er behov for det, for ellers vil det svække vores lungers sundhed.
Tilbage til jordelementet, der sender energi til metal. Det er følelsen af bekymring, der svækker jordelementet.
I disse coronatider kan der opstå en masse bekymring. Om den er reel eller ej, kan være svært at gennemskue, men der er mange dramaer og de sælger desværre aviser rigtig effektivt. Så dem bliver der nok ikke skruet ned for. Hvis gnavende bekymring (berettiget eller ej) svækker mave og milt/bugspytkirtel, sidder man allerede fast en dårlig spiral.
Føler du angst og uro ved al den sygdomssnak, så er åndedrætsøvelser en god måde til at berolige krop og sjæl.
Hver gang du ånder dybt, vil dine ribben løfte sig, og mellemgulvsmusklen hæves og sænkes.
Hvis din kropsholdning altså tillader dette.
Sidder du meget eller står med en rund ryg, vil der slet ikke være plads til de omtalte bevægelser, og du vil mekanisk hæmme vejrtrækningen. Du skal ligesom holde din overkrop oprejst fra mellemgulvet.
Sørg for at lave godt stræk af hele kroppen, stræk dig i sengen om morgenen, inden du står ud, stræk dig flere gange i løbet af dagen og igen, inden du lægger dig til at sove. Dybe helkropsstræk udløser ofte et gab, og det skal du bare give efter for. Gab gør dit åndedræt dybere og ilter din krop.