Krop

Kæledyr og kosttilskud: Lykken er en varm pels

9. december 2012

Livlige hunde, spindende katte og mimrende kaniner – mange af os elsker de små væsner og vil gøre alt for, at de har det bedst muligt. Derfor har vi samlet nogle tips og nyheder fra dyreverdenen, som forhåbentligt kan inspirere kæledyrsejere til et endnu bedre og sundere liv med de firbenede.

Der er efterhånden mange undersøgelser, der peger på, at kæledyr har en positiv virkning på os mennesker. Så hvis du ikke ligefrem døjer med allergi overfor de uldne små – eller aldrig er hjemme, så kan et kæledyr have en positiv indflydelse på velværet i dit hjem.

En skandinavisk undersøgelse af over 2500 børn viste for nogle år siden overraskende nok, at risikoen for børneeksem (astmaeksem), astma og allergisk næsebetændelse var klart mindre i hjem med kæledyr. Så allergien hænger altså ikke sammen med udsættelsen for kæledyr – tværtimod.

I plejesektoren er man også blevet bevidst om kæledyrs positive indflydelse på både vores humør og helbred. Derfor har flere behandlingshjem og plejehjem taget firbenede beboere ind, ligesom TrygFonden har skabt besøgshunde-ordningen, der er et korps af frivillige hundeejere og deres hunde, som har overskud til at glæde ældre og demente på plejecentre med et besøg.

Men ligesom os mennesker har dyrene godt af sund kost og motion – og de kan have forskellige sindelag og skavanker, der gør, at de ind imellem kan have brug for lidt ekstra. Vi har samlet nogle eksempler for kæledyrsejere.

Økoguf til hunden

Yarrah er et økologisk hundemadsmærke, som i dag fås i helsekostbutikker landet over. Det fås både med kød, der er iblandet forskellige sunde planter og i en vegetarisk/vegansk udgave, der bl.a. kan bruges ved allergi eller overvægt. Yarrah med eller uden kød er også godt til fodersensible hunde.

Klogere på dit hundefoder

Hjemmesiden www.petfoodnord.dk sælger en lang række kvalitets-fodermærker til hunde og katte, og de har en lang liste over eksisterende mærker af hunde- og kattemad, som fortæller lidt om, hvad de forskellige mærker indeholder. Også mærker, som de ikke selv forhandler. Der er stor forskel på foderet, men heldigvis ynder flere og flere mærker at bruge sæsonvarer og rene produkter, så dit kæledyr får et godt og ernæringsrigtigt foder.

Til den kræsne kat

GourMix er foder til katte, hvor producenten har stillet krav om så stor variation og så mange økologiske råvarer i produkterne som overhovedet muligt. Farvestrålende og miljøbelastende emballage er blevet fravalgt, ligesom kunstig tilsætning af den vigtige aminosyre taurin ikke er nødvendig, da kvaliteten af råvarerne er så høj, så der er nok i fra naturens side.

Kæledyr skal have smørelse

Måske har du allerede tænkt over det, måske er tanken ny: Men hvis du har godt af olier og omega-fedtsyrer, hvad så med din hund? Selvfølgelig kan den have glæde af sunde fedtstoffer ligesom os andre.

Omega Olietilskud er f.eks. en olie til det daglige behov af omega 3, 6 og 9 fedtsyrer fra planter. Det er alment kendt, at de tre fedtsyrer har en gavnlig effekt på hundens trivsel. Omega er baseret på økologisk rapsolie uden pesticider og GMO og tilfører derfor hunden alfa-linolensyre, linolsyre og oliesyre, som alle er vigtige byggesten for hunden i hverdagen.

Energy er en olie til arbejde og træning, når hunden skal yde ekstra, eller har behov for at komme i gang igen efter en hård fysisk belastning. Også baseret på økologisk rapsolie.

Advance er en olie til ældre hunde. Advance fokuserer på at stille de essentielle byggesten til rådighed for den modne hund, der har levet et godt liv og gerne skulle blive ved med det. Desuden kan Advance anvendes til diegivende hunde eller hunde, der skal på banen igen efter en hård belastning, såsom sygdom eller hård træning.

Plantetilskud til hunde og katte

ViVet Hund og Vivet Kat er en sund godbid til dit kæledyr lavet på planter. Og selvom vi ofte ser hunde og katte som kødspisere, så har de godt af næringsstoffer fra planteriget.

Life Spice Vital, som er et urte- og plantetilskud til mennesker, er også meget brugt af dyreelskere – til lige fra hunde til heste. Faktisk har flere oplevet fantastiske resultater med tilskuddet, når helbredet har været skrantende.

NDS, som du måske kender som tilskud til mennesker, laver både vitamin- og mineraltilskud til hunde og katte samt hybenpulver.

Boost til kæledyrets immunforsvar

Måske kender du Bio-Strath, som især mange børnefamilier er vilde med, når forkølelser og luftvejsgener florerer. Anima-Strath er pendanten til dyr – et naturligt fodertilskud, som kan anvendes til alle dyr: katte, kaniner, marsvin, fugle, hunde og heste, der har godt af at få styrket modstandskraften.

Anima-Strath indeholder en kombination af flydende gær og urter og indeholder 61 forskellige vitalstoffer; dvs. vitaminer, mineraler, aminosyrer, nukleinsyrer m.v i let-optagelig form.

Alger til kæledyr

Kæledyrene kan også have stor glæde af de næringsrige alger Chlorella og Spirulina, som laves i versioner, der gør det lettere for dyrene at optage.

Chlorella til dyr fås som BioSol Chlorella og indeholder 200 mg ren Chlorella Pyrenoidosa. Og Spiruline som Spirulina pacifica indeholder et pulver af tørrede almindelige blå-grøn alger, Arthrospira platensis.

Særlige problemer og løsninger

VetCur Biotec har en serie af tilskud, der er målrettet forskellige behov ved særlige problemstillinger. Tilskudene er lavet af planter og olier, der er sammensat efter de forskellige problemstillinger. Navnene fortæller meget illustrativt, hvilke tilskud, der er til hvilke problemer, f.eks. ReVet ’til din stivbenede’, NeVet tilskudsolie ’til din humørsyge’, ImVet ’til kradsebørsten’ og olie ’til den mavesure’.

Til opbygning af led, brusk, muskler og bindevæv kan du få bl.a. Pronine flx-hund fra Allergica. Eller MSM som jo er godkendt til salg til dyr, men som mange mennesker også har haft glæde af.

Og så lidt til udseendet og velværet…

Cur1 er resultatet af fire års udvikling og afprøvning på at finde en innovativ løsning til et dagligdags problem for hunde. Det er nemlig ikke småting, pelsen og huden bliver udsat for, når man springer rundt på fire poter. Allergier, flåter, lopper, stikkende insekter, rifter fra skarpe og spidse genstande, er blot nogle af de ting, helt almindelige hunde døjer med.

Cur1 spray plejer og beskytter huden og pelsen på hunden, og er baseret på planteekstrakter, så produktet er fri for skadelige kemiske og syntetiske stoffer.

Vaxol Vet spray anvendes til hunde, katte og alle andre små dyr, der kan have brug for lidt hjælp med ørehygiejnen. Produktet indeholder olivenolie af høj kvalitet, en naturlig og sikker ingrediens, der blødgør ørevoks og mindsker f.eks. kløegener. Olivenolie har antibakterielle egenskaber.

 

 

Forskning i besøgshunde

Særligt i USA har man fået øjnene op for hunde som terapeutisk behandling og aktiveringstilbud på plejecentre. Men fælles for både Danmark og udlandet er, at dokumentation af effekt og organisering af brugen af hunde er meget sparsom og ofte af ringe forskningsmæssig kvalitet.

Derfor lancerede TrygFonden i 2010 TrygFonden Besøgshunde, hvori der indgår forskning i hvorvidt, kontakten til hundene har en positiv effekt på ældre og dementes velbefindende.

I 2010 blev Vejle, Kerteminde og Næstved en del af TrygFonden Besøgshunde – og i 2011 kommer Rebild, Randers og Gladsaxe med i ordningen.

Læs mere på www.besøgshunde.dk

 

 

Pak din hund eller kat i beroligelse

Whesco præsenterede for et år siden Thundershirt til hunde, som har en beroligende effekt, når hunden f.eks. er nervøs for bilkørsel, fyrværkeri, dyrlægebesøg osv. Nu er produktet også kommet til katte.

Thundershirt laver et blidt, men konstant tryk, som har en ekstrem beroligende virkning på de fleste hunde og katte, hvis de udviser symptomer på angst, er bekymrede, bange eller på anden måde eksalterede. Undersøgelser har vist positiv effekt på op til 80 pct. af de testede dyr.

www.whesco.dk kan man læse mere og få oplyst nærmeste forhandler på info@whesco.dk.

 

 

Sæt lys på din hund

Der sker gennemsnitlig 84 procent flere påkørsler af hunde i vinterhalvåret sammenlignet med sommerhalvåret, hvor bilisterne bedre kan se ejere og hunde på vejene.

Derfor har Danmarks største hundeorganisationer lige skudt gang i den første “Oplyst” kampagne. Organisationerne håber, at de danske hundeejere vil tage budskabet om øget synlighed på vejene til sig, så antallet af skadede eller dræbte hundeejere og hunde i trafikken kan bringes varigt ned.

Se mere og få gode råd på www.oplyst.org.

 

Forrige artikelMørbrad med nøddefyld & sellerislaw

Næste artikelSocial ulighed i sundhedsvæsenet