Nyheder

Lykken smitter

10. december 2008

Det er ikke kun latter, der smitter. Ny forskning tyder på, at det er en god ide, at takke vennerne, når du er lykkelig. Det er muligt, at de har smittet dig med lykke.

Lykke er ikke bare et individuelt, men også et kollektivt fænomen, som du gerne må smitte med. Det skriver forskning.no.
Lykken er strengt taget en subjektiv følelse, som påvirkes af mange faktorer og er vanskelig at måle, men at du påvirkes følelsesmæssigt af dine omgivelser er ikke overraskende. I et nyt amerikansk studie undersøgte forskere, hvordan lykkefølelsen ikke alene påvirker dine venner, men også spreder sig videre, og i hvilken grad vi påvirker andres lykkefølelse.
Som ringe i vandet
Følelses af lykke kommer ikke nødvendigvis som resultat af noget man personligt har oplevet. Den kan også komme som følge af noget, en ven har oplevet. Det hævder forskerne ved Harvard Medical School og University of California.
De har studeret data om næsten 5000 personer fra 1983 til 2003, hvor folk blandt andet var blevet spurgt om, hvorvidt de var lykkelige, hvor tilfredse de var med livet, og hvordan de så på fremtiden. Undersøgelsen er blevet trykt i British Medical Journal.
På baggrund af disse data konkluderede forskerne, at lykkefølelsen har en smittende effekt og spreder sig i sociale netværk.En enkelt persons lykkefølelse kan ifølge forskerne skabe en kædereaktion.
Det samme sker også, hvis en person er ulykkelig, men ikke i lige så stor grad. Lykken har en stærkere smitteeffekt end modsætningen, siger forskerne.
“Vi kom frem til, at din følelsesmæssige tilstand kan påvirkes af følelsesmæssige erfaringer, hos folk du ikke kender, som er to til tre led fra dig,” siger professor Nicholas Cristakis ved Harvard Medical School. Christakis er en af to forskere bag undersøgelsen.
Kilde: Jyllands-Posten

Forrige artikelLykkelige mennesker lever kortere

Næste artikelMørk chokolade mætter mest