Angst og depressioner er drevet af kemi i hjernen. Det har tidligere været antagelsen, at for lave serotoninniveauer fremprovokerer angst og social fobi. Derfor bliver mange patienter med disse lidelser behandlet med de såkaldte SSRI-præparater (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor), der populært og misvisende kaldes ”lykkepiller”. Pillerne påvirker især signalstoffet serotonin i hjernen. Serotonin er en neurotransmitter, der blandt andet findes i centralnervesystemet, og dens formodede betydning for lykkefølelsen har givet den tilnavnet ”lykkehormonet”. Lægevidenskaben har siden 1960’erne ment, at serotoninmangel og depression hænger sammen, men der har dog ikke rigtig været mulighed for at skabe egentlig evidens for hypotesen.
Men nu har forskere fra Uppsala Universitet i Sverige for alvor sat et spørgsmålstegn ved teorien. De har fundet ud af, at mennesker med social fobi har for meget serotonin og ikke for lidt.
Forskerne målte den kemiske signaloverførsel af serotonin i hjernen og fandt ud af, at patienter med social fobi skaber for meget serotonin i hjernedelen amygdala, der er en del af hjernens angstsystem. Tidligere forskning har vist, at aktiviteten i netop amygdala er forhøjet hos patienter med social fobi, hvilket i realiteten betyder, at angstsystemet er overfølsomt.
Forskerne understreger dog, at studiet ikke nødvendigvis dokumenterer, at behandling af depressioner med SSRI-præparater er forkert.
– Det betyder ikke, at SSRI er en forkert behandling, for der findes mange studier, der viser, at disse præparater er effektive. Men det kunne betyde, at en effektiv behandling med SSRI-præparater ikke fører til øget serotoninsyntese, som mange måske tror, men at midlerne faktisk reducerer syntesen. Det er et interessant spørgsmål, vi håber at kunne vende tilbage til i et kommende studie, siger Tomas Furmark, der er forsker ved Uppsala Universitet og medforfatter til studiet.
Studiets konklusion understreger, at de såkaldt grønne lykkepiller med perikon, der kan købes uden recept, skal benyttes med forsigtighed. Perikon har dog i det store hele de samme egenskaber som SSRI-præparaterne, så det er også muligt, at de i virkeligheden stabiliserer eller mindsker serotoninsyntesen, når de virker efter hensigten. Det må forskerne fra Uppsala forhåbentlig dykke ned i senere.
Kilder: vetallt.se, JAMA-network (studiet)