Lys er ikke bare lys; lysets farve styrer vores døgnrytme, og på Glostrup Hospital er man begyndt at behandle hjerneskadede med et særligt døgnrytmelys.
Det har længe været kendt, at natarbejde giver en forøget risiko for visse kræftformer. Det kan naturligvis skyldes flere faktorer, såsom usunde kostvaner og for lidt søvn, men lysets indvirkning på døgnrytmen har givetvis også noget at sige.
Dagslyset skifter farve igennem dagen, og skiftet i lysets bølgelængder påvirker hjernen. Det er blandt andet derfor, at for meget fjernsynskiggeri om aftenen kan give søvnbesvær. Både billige elsparepærer og fjernsyn udsender meget af det blå lys, som hjernen forbinder med morgenlyset, hvorfor hjernens udskillelse af søvnhormonet melatonin nedsættes.
Det er øjnene, der opfanger lysfarverne, men selv blinde reagerer på farveforandringerne. Det er et system, der ikke har noget med selve synet at gøre. Det var tilbage i 2000, at forskere kom på sporet af særlige celler i nethinden, der ikke sender signaler til synscenteret men til andre dele af hjernen.
Det er bl.a. den viden, læger på Glostrup Hospitals apopleksienhed vil forsøge at bruge i behandlingen af svært hjerneskadede patienter. Det er et forsøg, som 100 patienter ventes at deltage i. Halvdelen af dem vil være indlagt på stuer med almindeligt lys, mens den anden halvdel vil udsættes for det særlige døgnrytmelys. Avancerede søvnmålinger skal registrere søvnkvaliteten hos den enkelte patient.
Patienterne på apopleksienheden er langtidsindlagt med svær hjerneskade typisk efter blodprop eller hjerneblødning.
Håbet er, at døgnrytmelyset kan gøre patienterne mindre deprimerede og angste og få dem til at fungere bedre.
– Døgnrytmen er en dirigent, som dirigerer alle kroppens celler. Cellerne skal ikke gøre det samme om natten som om dagen. Stofskifte, leverfunktionen, dele af det autonome system herunder blodtryk og hjerterytme styres blandt andet af døgnrytmen, siger ph.d.-studerende Anders West fra Glostrup Hospital til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Når hjernen opfatter, at dagen lakker mod enden, begynder kroppen at forberede nattens restitution. F.eks. går leveren i gang med at fylde kroppens depoter op med sukker, så du er frisk, når du vågner. Og det hele styres altså af lyset.
Kilde: Jp.dk, videnskab.dk