Krop

Lyst og nydelse skaber flow

Foto: Shutterstock
15. november 2021

Når du er fuld af energi, er du i flow. Men det er ikke disciplineret pligtopfyldenhed, der skaber flow. Det er lyst, nydelse og kærlighed til dig selv og livet – og mon ikke du har plads til lidt mere af det i din hverdag?

Tænk hvis alt, hvad vi foretog os, kom fra ren lyst. Hvis vi udelukkende gjorde det, vi havde lyst til.

Ville du så være der, hvor du er lige nu? Ville dit liv se sådan ud, som det gør? Ville du sætte vækkeuret og gå på lige netop DET arbejde i morgen?

Uh, den tanke kan bringe os virkelig langt omkring.

For slet ikke at tale om, hvilket samfund det ville blive, på godt og på ondt …

Hvad har du lyst til?

Allerede som børn lærer vi jo, at man ikke kan gøre alt, hvad man har lyst til. At vi tværtimod skal gøre en masse, vi ikke har lyst til. Vi kan ikke kun opføre os lystbetonet, nej!

Men kunne vi få mere lyst ind i livet? Skrue op for lyst? Gøre mere af det, du har lyst til, og mindre af det du ikke har lyst til? Uden at det betyder sammenbrud på samfundsplan eller at du skal opføre dig som en 2-årig?

Ja helt sikkert!!

Prøv at dagdrømme om, hvordan det kunne være for dig.

Lyst handler om at være i kontakt med dig selv. Mange kan ikke sige, hvad de har lyst til, fordi det aldrig har været et reelt spørgsmål. Har du lyst til at gå i børnehave, i skole, tage en studentereksamen, tage uddannelse, gå på arbejde, vaske gulve, føde børn, lave aftensmad og passe svigermors hund, når hun er på ferie?

Ja, noget af det har du nok lyst til, men det meste gør du nok, fordi det ”gør man”, eller det forventes. Det kunne du kigge efter i sømmene og se, hvilke ting du kunne luge ud i.

Sæt spotlight på lysten

Hvis vi sætter fokus på lyst, hvad har du så lyst til LIGE NU? Prøv om du kan opfylde din lyst NU. Måske er det slet ikke så umuligt.

Det kan være, du har lyst til en kop kaffe, at rejse dig op og gå rundt, at gabe, at gå på toilettet… Det kan være små ting, såvel som store ting fx at flytte, sige sit job op, rejse til Paris, tage en ny uddannelse eller farve håret grønt.

Lyst til lige netop den motion?

Hvis du skulle vælge den motionsform, du følte var den rene lyst, hvad skulle det så være?

Hvis du slet ikke skulle tænke på, at det passer logistisk, at du gør noget, du gerne vil. At det passer med tiden og du kan følges med din nabo. Men hvis det skulle være motion, som du havde LYST til. Hvad skulle du så vælge?

Lad os sige at du går til spinning i det lokale fitnesscenter hver torsdag sammen med din nabo.

Hvis det er lystbetonet, så glæder du dig til at sætte dig op på den cykel i flere dage forinden. Du nyder at hjule afsted, nyder at have denne kropslige oplevelse, nyder at sende naboen et stort smil, du nyder musikken og selskabet, rummet og stemningen. Bagefter har din krop det superdejligt. Du har ikke ondt nogen steder men oplever den skønneste fred og velvære indeni.

Krop og sjæl er blevet næret af det. Du er i flow.

Men det er måske ikke lige sådan, du har det?

Måske håber du hver torsdag, at naboen aflyser, så du kan slippe for at tage derhen. Du synes måske, det er et grimt sted, der lugter af gammel sved og sure tæer, musikken er rædsom og det hele skal bare overstås. Bagefter har du syreophobninger i lårene og ondt i bagdelen. Energien er pumpet op, og det er svært at slappe af, når du kommer i seng.

Det er alt andet end flow.

Kan du se, hvor skørt det er?

Tvang og pligt stopper dit flow

Og da den ulyst vil skabe irritation og frustration, vil der nemt opstå stagnation.

Kan du forestille dig, hvor lækkert det ville være at bruge tiden på noget, der var ren nydelse?

Ikke sådan at forstå, at motion ikke kan være lækkert. Det gælder bare om at finde ud af, hvad det er for dig. En løbetur kan jo være skøn, ligesom det kan være den værste hadeopgave. Dans kan være sjovt og opløftende, men for nogle er det den rene pine ud i trin, som man gør forkert og ramler ind i de andre. Spinning kan være det fedeste for én, men for andre det mest onde og modbydelige.

Men hvad er nydelse for DIG?

Den lystbetonede motion giver god energi – den tvangsprægede har slet ikke den effekt.

Den lystbetonede motion øger din selvkærlighed og dit flow – den tvangsprægede gør ikke.

Så motion er et godt sted at starte, hvis du vil på en selvkærlig rejse, der giver energi, har fokus på lyst og flow.

Lyst er således med til at skabe flow i kroppen.

Derfor er det ret vigtigt, at du får snakket med den lyst, og du får lært den at kende.

Lyst opløser træghed, stivhed, sammenbidte kæber, spændinger også på sjæleplan. Lyst er nemlig at sejle gennem roligt vand. Ulyst er at sejle i strid modvind.

Lyst nærer din sjæl, ulyst volder din sjæl kvaler.

Træn din lyst

Det frie flow betyder egentlig fravær af stagnation. Stagnation er, når energien står stille. Oversat til kropslige termer, så kan stagnation i kroppen både være myoser, spændte muskler, hævelser, smerter. Det kan betyde, at temperamentet også spænder op, man bliver kort-luntet, bider tænderne sammen, trækker ikke vejret dybt osv. Det er ikke en krop, der er rar at være i.

En dejlig fornemmelse i kroppen er, når du mærker den mindst muligt. Når alle organerne arbejder roligt og fint, når ingenting gør ondt, når der er flow.

Mange vil nok have svært ved at forestille sig, det kan være sådan, men tro mig, det kan det. Det kan blive sådan, hvis det ikke er det allerede.

Når vi er så dårlige til, og utrænede i, at følge vores lyst, er det jo ikke sært, at vi kan have meget svært ved at give os hen til et andet menneske. Og det sætter en stopper for, hvor fantastisk sexlivet kunne være.

For god og dejlig sex kræver flow. Der skulle gerne flyde energi frit indeni jer og imellem jer.

Sex er energi, kærlig energi og frit flow. Sex vil øge niveauet af kærligheds- og tilknytningshormonet oxytocin.

Få liv i sexlivet

Hvordan får vi flowet til at være til stede, når vi taler om sexlivet?

For det første er begge partner bedst stillet, hvis de hviler i deres egen krop, hvis deres selvbillede er ok og det er rart at bo i denne krop. At vi er venner med os selv og kan føle dyb selvkærlighed.

Måske har du set de tv-udsendelser på DR, der hedder ”Fede forhold”? De viser vældig godt, hvordan selvværd, selvtilfredshed og selvbillede påvirker lysten til sex. Og hvordan fravær af sexdrive påvirker på langt flere fronter end bare på lagnerne.

I starten har ingen af de medvirkende det spor godt med deres fysiske fremtoning. De fortæller, at de er flove over at vise deres krop, flove over at være nøgne sammen med deres partner, og det er helt tydeligt, at det nemmeste er at lukke ned for den drift. Hvilket de så gør.

Derfor må de, udover at lægge deres madvaner gevaldigt om, i gang med at få et bedre, og mere kærligt, forhold til deres fysiske krop. De må få byttet kropsskam ud med kropsglæde eller stolthed. Og på den måde lirke sexualiteten i gang igen.

Tornerosesøvnen er slut

Men hvad kan du selv gøre, her og nu, for at vække din krop og dine sanser, dine sensuelle og selvkærlige toner?

Stil dig foran et stort spejl, helt nøgen. Er du vant til at have de kritiske briller på overfor dig selv, skal du nu tage dem af og smide dem langt væk. Du skal finde minimum 5 ting ved din krop, som er dejlige, som fungerer og som er grunden til, at du er i live. Det kræver lidt øvelse, men efterhånden som du gentager øvelsen (gør det gerne 2-3 gange om ugen) vil det blive nemmere.

Det kan fx være, du har flotte kraveben, pæne øjne, gode og stærke lår, en krop der har født dejlige børn, et hjerte der slår stabilt, pæn hud på overarmene… Det er bare med at komme i gang med at observere og finde taknemmeligheden frem over, at du kan gå og stå og fungere.

Fremover skal du hver dag give dig tid til at nurse dig selv, smøre kroppen ind i creme eller olie, give håret en hårkur, tage fodbad, få massage. Hver eneste dag skal du gøre noget godt for din krop og sanser.

Hvis du er i et parforhold, hvor samlivet skal vækkes til live, så gælder det samme for din partner. Efterhånden som I kan begynde at mærke kærligheden til egen krop, kan I involvere hinanden. Smøre hinanden ind, bade sammen, vaske hinandens hår/ryg/fødder, give hinanden massage osv.

Al berøring (også selvom det ikke har sexuel karakter) vil øge oxytocin-niveauet, binde jer tættere sammen og øge kærligheden mellem jer og til jer hver især.

Flow og energi til kønnet

Der skal også flow og energi i jeres køn, til kønsorganerne. Til det skal vi have gang i knibeøvelserne. Ud over at de vil styrke jeres muskulatur i bækkenbunden, så vil øvelserne i høj grad skabe kontakt til området, øge flowet og få den sexuelle energi til at flyde, hvilket stimulerer liv og lyst og nydelse.

Knibeøvelser er ikke så svære, men hvis du længe ikke har haft gang i bækkenbunden sådan helt isoleret, så skal din hjerne lige finde vej dertil.

Men forestil dig, at du skal holde på en prut. Når du spænder sammen omkring anus, vil bækkenbunden aktiveres. Gentag denne øvelse flere gange. Små og hurtige ”spænd, slip”. Øv dig i at spænde 30-60 sekunder. Hold pauser imellem de længere knib. Hav lidt kontakt til området på daglig basis.

Selvom der er mest fokus på kvindens bækkenbund, så har manden en tilsvarende. Eneste forskel er, at kvindens bækkenbund har tre huller, manden kun to. Men øvelserne kan I lave sammen.

Der er masser af grunde til at have fokus på hvad du elsker.

Forrige artikelTærer mørket på humøret?

Næste artikelDin krop klar til kamp imod virus og bakterier

Catrine Marcussen

Akupunktør og bevægelsespædagog
Skribent på Naturli siden 2008.