Må jeg fravælge influenzavaccine?

Nu opfordres vi gamle igen til at blive vaccineret. Det lyder jo tillokkende, for vi undgår dermed – delvist – at få influenza og lungebetændelse. Jeg har aldrig nogensinde fået en vaccination, fordi jeg er bange for bivirkninger og manglende effekt. Jeg er midt i 70erne og sjældent forkølet. Hvis jeg er syg, er det kun i få dage og noget, jeg selv kan “helbrede” med diverse gamle husråd.

Nu er jeg blevet panisk bange. Bange for, at hvis jeg undlader vaccinationerne og bliver syg af enten influenza eller corona, vil jeg blive bebrejdet/udskældt, fordi jeg ikke har ladet mig vaccinere. Mon jeg kan få et råd af jer? Jeg ved godt, det er mit eget ansvar, men jeg vil være taknemmelig for at høre, hvad I mener om vaccinationerne – om der er for/imod.

Mange tak og for jeres værdifulde råd i denne brevkasse.

Med venlig hilsen Mona

 


 

Vaccinationer er et stort og ømtåleligt emne i disse tider. Rigtig mange mennesker glemmer, at vacciner er medicin. Der findes ingen medicin, som ingen bivirkninger har.

I min optik kræver vacciner om noget en individuel tilgang, hvor man opgør fordele og ulemper. Ikke mindst fordi vi tilbyder vaccination til raske mennesker.

Influenzavaccinerne er for det første absolut ikke en 100 % garanti for, at du ikke får sygdommen. Influenzavirus ændrer form meget hurtigt, hvorfor vaccinen langt fra altid rammer plet. I de ”dårlige” år har man derfor ikke ret stor gavn af vaccinen.

Samtidig er der forskning, som tyder på, at ”døde” vacciner kan være med til at ændre immunforsvaret i en ikke hensigtsmæssig retning. Dette er dog ikke undersøgt specifikt for influenzavaccinen, men for andre vacciner i samme ”døde” kategori såsom kighoste, stivkrampe etc. Den danske professor Christine Stabell Benn står bl.a. bag denne forskning.

Når du skriver, at du har et stærkt immunforsvar, ikke lider af svære kroniske sygdomme og ikke tidligere har fundet fordelene ved vaccinationstilbuddet større end ulemperne, tænker jeg, at der umiddelbart ikke er nogen grund til pludselig at ændre holdning. Hvad der er bedst for dig lige nu, må du dog selv mærke ind i og tage ansvar for. Præcis som du skriver.

Du kan med fordel huske dit D-vitamin tilskud, da det i flere studier ser ud til at mindste risikoen for svær sygdom af både influenza og corona.

Mvh

Maria Pinderup Langbak

Naturlægen.com

2 kommentarer

 • Niels Christensen siger:

  For ca. 10 år siden lavede professor Benjamin Cowling et berømt placebokontrolleret forsøg med influenza-vaccinen. Resultatet var, at der var ingen signifikant forskel på, hvor mange der fik influenza i den vaccinerede gruppe sammenlignet med placebogruppen. Hvad værre var, så fik de vaccinerede 4,4 gange højere forekomst af andre luftvejsinfektioner sammenlignet med placebo. Man kunne således observere, at influenzavaccinen åbenbart svækker immunforsvaret og således medfører flere luftvejsinfektioner. Det er også min personlige oplevelse. Jeg fik selv vaccinen for mange år siden og fik efterfølgende flere og mere alvorlige influenzalignende infektioner. Selv professor Peter Gøtsche, der ellers er vaccinetilhænger, fraråder influenza-vaccination.

 • Christina Bruun Jensen siger:

  Niels Christiansen tak for denne information. Ikke før hørt om dette forsøg af Prof. Benjamin Cowling. Kan du venligst sende et link til dette forsøg?

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *