Nyheder

Må vi tale om optagelighed?

Foto: Adobe Stock
16. september 2020

Åbenbart ikke hvis man hedder Pharma Nord. Producenten af kosttilskud er nemlig blevet politianmeldt af Fødevarestyrelsen for netop at skrive om optagelighed af et produkt på dets pakning. Men Pharma Nord accepterer ikke denne mundkurv og har stævnet styrelsen.

 Kosttilskud er et stort marked, og der findes et hav af øjensynligt ens produkter derude. Men der kan være store forskelle på kosttilskud, når det handler om indhold af aktivstoffer; hvor mange piller skal tages for at opnå en virkning, er tilskuddet vandopløseligt, hvordan frigives det i kroppen – og hvordan er dets optagelighed. Alt sammen informationer, som kan hjælpe dig som forbruger til at tage stilling til, hvilket produkt der passer til dit behov og dine præferencer.

Men nu kan det risikere at blive sværere at finde rundt i udvalget af tilskud, da en væsentlig information skal fjernes fra pakkerne, hvis det står til Fødevarestyrelsen. De har nemlig politianmeldt producenten Pharma Nord for at deklarere optagelighed på sine pakninger. Og det til trods for, at styrelsen ifølge Pharma Nord ikke stiller spørgsmålstegn ved evidensen bag den påståede optagelighed.

[relateredehistorier]

Firmaet gengiver i en pressemeddelelse myndighedens egne ord: ”Selvom der er videnskabelig dokumentation for, at den pågældende ikke-godkendte ernæringsanprisning udgør en korrekt påstand” – altså, selvom optageligheden er dokumenteret – skal informationen fjernes fra pakkerne.

Styrelsen mener nemlig, at det er et brud på den EU-regel, der kaldes ”anprisningsforordningen”, at påpege optagelighed. Forordningen er det regelsæt, som begrænser de anprisninger, man må anvende ved markedsføring af et kosttilskud.

Nye toner

Politianmeldelsen kommer, efter at virksomheder i mange år har kunnet bruge ordet optagelighed på sine pakninger. Forordningen, som anmeldelsen bygger på, blev nemlig vedtaget på EU-niveau for 10 år siden, men det er altså først nu, at Fødevarestyrelsen svinger hammeren. Pharma Nord skriver selv, at det er usædvanligt og ikke på linje med den læsning af forordningen, de møder i andre europæiske lande. Her kan virksomheden uden problemer omtale optagelighed.

Ifølge Pharma Nord er muligheden for at omtale optageligheden vigtig forbrugeroplysning og dermed beskyttelse af forbrugerens mulighed for at foretage det rette valg. De begrunder det med, at et produkts optagelighed både viser, hvor meget man egentlig får for pengene, og sikrer, at man opnår den ønskede effekt.

For står man med to produkter, der indeholder samme mængde aktivstoffer, og derfor i teorien burde give samme effekt, forholder det sig ikke nødvendigvis sådan i praksis. Hvis aktivstofferne ikke kommer ud og virker i kroppen, gør de jo ikke meget godt, og det er netop det, optageligheden er et udtryk for. Derfor er det så vigtigt.

Er man i tvivl om produkters optagelighed kan man med fordel tage en snak med personalet i sin lokale helsekostbutik, som kan hjælpe med at forklare begrebet nærmere og hvordan forskellige typer af kosttilskud arbejder med at sikre en virkning.

Svarer igen med en stævning

Men Pharma Nord vil altså ikke bare finde sig i at få mundkurv på og ikke kunne oplyse forbrugerne om denne vigtige – og videnskabeligt dokumenterede – information.

Derfor har producenten som modsvar på politianmeldelsen stævnet Fødevarestyrelsen. For en politianmeldelse kan nemt trække i langdrag, og producenten forklarer selv, at det er vigtigt at få en afklaring fra domstolen hurtigt. Både for forbrugeren og virksomheden.

Forrige artikelVil du købe en pose med?

Næste artikelHar du svært ved at finde ro?