Mad

Er gluten hudens værste fjende?

7. november 2013

Voksen akne, uren hud eller tør og skællende hud er ikke forbeholdt unge mennesker. Når det opstår senere i livet, skydes skylden hyppigt på hormonelle ubalancer for kvinder, og på stress og alkohol for mænd. Reaktioner på gluten er en ofte overset faktor.

Vores indtag af glutenholdig mad er steget markant over de seneste årtier, hvor kartoflen er trukket af middagsbordet til fordel for pasta, burgere, pandekager og andre hvedeholdige madformer. Der findes gluten i de fleste kendte og brugte kornarter i Danmark, men gluten er også blevet fremelsket i f.eks. hvede, fordi det har nogle ønskværdige egenskaber i melet.

Oplever du problemer med gluten, så starter problemerne ofte i tarmen. Utilstrækkelig fordøjelse af gluten i tarmen, kan medføre irritationer som oppustethed, diarré og mavesmerter.

– Men værre endnu er, at ufordøjet gluten kan ødelægge dit tarmepitel og medføre en utæt tarm med deraf følgende symptomer og ubehag. Herunder hudproblemer. Ufordøjet gluten kan ligeledes øge inflammationsniveauerne i kroppen, simpelthen fordi det irriterer immunforsvaret og kalder på de hvide blodlegemer. Øget inflammation indgår som en faktor i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme, siger Anette Harbech Olesen, forfatter og ernæringsvejleder.

Underdiagnosticeret glutenallergi

Sammen med Lone Bang, der i mange år har afholdt glutenfri bagekurser, har hun nu lavet ‘Den glutenfri kogebog’ – fordi flere og flere får øjnene op for, at en glutenfri kost kan hjælpe dem mod mange af de symptomer, de døjer med.

– Vi har skrevet Den glutenfri kogebog, fordi vi mener, at der mangler konkrete redskaber, let tilgængelig viden og gode opskrifter til alle, der lever glutenfrit i hverdagen. Men også til alle, der har lyst til at prøve det glutenfri liv af. Glutenallergi og cøliaki betegnes som verdens mest underdiagnosticerede sygdomme, og der er alt for lidt opmærksomhed på såvel danskernes højere og højere indtag af glutenholdig mad og hvede, såvel som på alle de symptomer og sygdomme, som gluten kan forårsage.

Gluten er vanskeligt fordøjeligt. Hvis tarmen og fordøjelsen har det skidt, så giver det sig ofte udslag i kropslige symptomer, herunder hudproblemer.

Akne og uren hud kan skyldes blodsukker-ubalancer, hormonelle ubalancer og øget inflammation. I alle disse tilfælde af ubalance kan gluten være involveret. Blodsukker-ubalancer og øget insulinudskillelse kan medføre øget talgproduktion og inflammation og dermed akne og uren hud.

Gluten og de autoimmune lidelser

– Ved alvorligere lidelser som eksempelvis psoriasis, der betegnes som en autoimmun sygdom, kan det også betale sig at lade sig undersøge for eventuel glutenallergi, intolerance eller cøliaki. Cøliaki er en autoimmun lidelse, hvor gluten forårsager en afkortning af tarmens fimrehår med nedsat næringsstofoptagelse til følge. Indtag af gluten kædes også i stigende omfang sammen med udviklingen af autoimmune lidelser, herunder stofskiftesygdomme, siger Anette Harbech Olesen.

Kuren er enkel; reagerer dit immunforsvar på gluten, så udelad det fra din mad. Tåler du ikke gluten, så tåler du heller ikke hvede, spelt, enkorn, emmer, kamut, byg, rug og konventionel havre.

Kroppen reagerer ofte hurtigt, såfremt dine symptomer skyldes reaktioner på gluten. Men når der er hudlidelser involveret eller psykiske lidelser, så skal man væbne sig med lidt større tålmodighed, da det godt kan tage adskillige måneder, før de positive resultater viser sig.

– Der er ingen bivirkninger ved at leve uden gluten – tværtimod. Et liv uden gluten kan måske i stedet føre til et liv uden fordøjelsesbesvær, oppustethed, irritabel tarm, træthed, eksem, hyperaktivitet eller andre besværlige symptomer, som vi kan opleve, når vi påvirkes negativt af gluten, siger Anette Harbech Olesen.

Den største forhindring for at leve glutenfrit ligger måske i madlavningen. Men i rigtig mange retter kan du faktisk let udskifte hvedemel med rismel eller hirsemel. Som dansker er vi vant til at spise meget brød, og det bedste glutenfrie brød laver du selv. I ‘Den glutenfri kogebog’ finder du masser af opskrifter – og Naturli har fået lov at bringe et par smagsprøver – god fornøjelse!

 

OBS!
Det kan være en god ide at få taget et par blodprøver, før du indleder en glutenfri dagligdag, hvis du har mistanke om at dine symptomer kan skyldes gluten. Det skyldes, at for at opnå reaktioner på de relevante blodprøver, så skal du have indtaget gluten i et par måneder. Det kan være ubehageligt at skulle provokere og spise gluten, hvis nu den glutenfri levevis har hjulpet og symptomerne er gået væk.


Anette Harbech Olesen og Lone Bang om Den glutenfri kogebog:

– Det er målet med Den glutenfri kogebog, at den skal kunne lette din tilgang til det glutenfri liv, aflive myten om at det er uoverskueligt, åbne dine øjne for hvad gluten kan gøre ved dig og forhåbentlig inspirere dig med dens revolutionerende bageteknikker og mange opskrifter. Livet kan fint leves uden gluten, og for alle de, der oplever gluten som årsag til symptomer og sygdom, eller sågar til nedsat præstationsevne, kan resultatet oven i købet blive et sundere og gladere liv.

Nogle af de hyppigste tegn på glutenallergi eller -sensitivitet:

  • Irritabel tyktarm og fordøjelsesbesvær
  • Smerter i led, knogler og muskler og gigt
  • Stofskifteproblematikker
  • Eksem, psoriasis eller uren hud
  • Væskefyldt udslæt
  • Træthed eller anæmi (blodmangel)

 

Glutenfrie opskrifter

Glutenfri æblemuffins

Glutenfrit rugbrød 

Glutenfri gulerodstærte med bønnebund

Glutenfri pølsehorn

Glutenfri chokoladekage med sorte bønner og chili

Forrige artikelSå er det rodfrugtetid

Næste artikelMunden afslører din tilstand