Nyheder

Mad – og din risiko for kræft

21. januar 2010

Der dukker konstant nye forskningsresultater op, men at der er en sammenhæng mellem mad og kræft, er forskerne efterhånden enige om.

Hver tredje af os skal regne med at få kræft, inden vi fylder 75 år. Hver fjerde kræftramt dør tidligere på grund af deres sygdom. Så der er ikke noget at sige til, at kræft er en sygdom, vi frygter og gerne vil undgå.

Derfor er der også stor interesse for viden, der kan fortælle, hvad vi har godt af at spise og gøre – og hvad vi skal holde os fra. Men den megen viden kan også forvirre, for den ene dag er rødvin sundt, næste dag skal vi holde os fra alkohol. Grøntsager og fuldkorn er godt, men pesticider og svampegift i selv samme er kræftfremkaldende.

I 2007 samlede World Cancer Research Fund, den mest velunderbyggede og opdaterede viden om kræft i rapporten ”Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective”.

I jagten på, hvad der er sandt og falsk, nåede nogle af verdens førende kræftforskere frem til, at kræft langtfra kun kan skyldes gener. Vores mad har stor indflydelse på mange af de mest udbredte kræftsygdomme.

Mad og motion virker

Kræft kan forebygges med kost og motion – så meget kan siges, selvom vi endnu ikke har fundet de vise sten i form af, hvad der er bedst.

– Selv om vi stadig er langt fra at kende de præcise sammenhænge, fastslår rapporten, at man via kosten og ved at være fysisk aktiv og holde sig slank kan mindske risikoen for kræft med mellem 30 og helt op til 50 pct., alt efter hvilken cancerform, der er tale om,« siger Anne Tjønneland, som er overlæge i Kræftens Bekæmpelse til fpn.dk.

Vi har faktisk vidst siden 1920’erne, at overvægt og lidt for meget vellevned indebærer risikoen for de mest almindelige kræftformer. Dengang vist forsøg med mus, at de fik oftere kræft, hvis de fik meget mad. I dag fastslår rapporten at en række almindelige fødevarer øger risikoen ligesom rygning, overvægt, alkoholforbrug og fysisk inaktivitet.

Frugt og grønt kan gøre lidt

Det er dog ikke kun det, vi spiser, der kan forebygge. Men også det vi undlader at spise. Frugt og grønt har siden 1980’erne været kendt for at reducere risikoen for en række kræftformer, men virkningen er måske knapt så stærk, som først antaget. Til gengæld kan kød fra firbenede dyr øge risikoen.

– Der er de senere år gennemført en række undersøgelser, som vil forsøge at kortlægge de mulige beskyttende effekter af indholdsstofferne i bl.a. fuldkorn, frugt og grønt, siger Anne Tjønneland.

(oprettet den 21. januar 2010)

Kilde: fpn.dk

Forrige artikelVitaminer og mineraler mod blærekræft

Næste artikelPeter Mygind: Jeg har aldrig lavet noget så meningsfuldt