Mad

Forkæl dig med en kur

29. januar 2014

Det er hverken nyt eller kontroversielt, men med Retrokuren kan du give dig selv et skud livskraft og ren krop at starte resten af dit liv op på.

‘Retrokuren’ skulle slet ikke være skrevet. Eller rettere: Det skulle have været en anden bog, en sundhedsbog, som Susy Grundahl havde gået og pønset på et stykke tid. Men de fleste, der åbner bogen, og møder Susy’s umiddelbare tilgang til at gå på kur et par gange om året og finde ind til sundheden igen, vil nok være glade for, at hun bestemte sig for en anden vinkel på emnet. For det er stadig en sund bog, men også fyldt med masser af glæde, overskud og livskraft.

– Jeg synes, at sundhed generelt er blevet sådan noget med forbud og frygt, men det bør jo være noget skønt og livsbekræftende, siger Susy Grundahl, mens hun serverer hjemmelavet chokoladeguf med nødder og gojibær i sit hyggelige køkken. Faktisk er jeg lidt overrasket over, hvor meget hendes hjem og køkken afspejler Susy’s bog – på den gode måde. Og jeg møder en åben, ærlig og sprudlende kvinde, der glæder sig til at dele ud af sin viden om sundhed på den livsglade måde.

– Jeg har selv spist mig fra psoriasis og eksem med sund og ren kost. Men jeg vil også have lov at spise noget af det ulovlige ind imellem, så jeg tager en detoxkur et par gange om året, hvor jeg kommer tilbage til det sunde udgangspunkt, får renset ud og genfinder de sunde vaner, fortæller Susy.

Retro er genbrug

Og det er denne rejse, man kan tage på med Susys bog ‘Retrokuren’, der bevidst har fået det navn, fordi der egentlig ikke er noget nyt og banebrydende over det, men nærmere handler om at blive mindet om det, som man højst sandsynligt allerede ved og få gjort noget ved det med let tilgængelige råd. Retrokuren beskriver en uges udrensning med råkost, mentale øvelser, forkælelse og udrensende tilskud.

– Det er et kursus, man kommer på sammen med mig. Nogle tager på kurophold en gang eller to om året, og her kan man gøre det hele selv med bogen. Det er også en af grundene til, at det er en meget personlig bog, for den skulle være autentisk, og den er nok ikke mere personlig, end hvis jeg havde lavet kuren som et kursus i et sommerhus. Nogle vil måske efterlyse flere facts, mens andre gerne vil vide, hvem de er sammen med, og jeg har forsøgt at tilgodese begge dele.

Susy Grundahl har god grund til at bruge sin egen historie. For hun er om noget et eksempel på, hvad der kan ske, når man som patient tager skeen i egen hånd og starter en helbredelsesproces ved hjælp af sund kost og udrensning. Hudproblemerne med psoriasis og eksem havde nået et uholdbart stade, da hun trodsede lægens anbefalinger af mere kortisonsalve og i stedet tog fat i kostomlægning. For 20 år siden var det stadigt svært at finde den helsekost, hun skulle bruge i Esbjerg, så hun åbnede en helsekostforretning selv. Her levede hun i baglokalet med sine børn og levede af iværksætterydelse og økologiske varer, der havde overskredet salgsdatoen.

Sund kost på nye flasker

Forretningen blev heldigvis en succes, og for ni år siden sprang Susy ud i et nyt eventyr, da hun valgte at gå online med Netspiren, som en af de første helsekostforretninger på nettet herhjemme. Ligesom med den fysiske butik var de første år mere nervepirrende end profitable, samtidig med at Susy for første gang i sit liv stiftede bekendtskab med en computer og internettets muligheder og begrænsninger. I dag kører webshoppen så godt, at Susy har solgt sin fysiske butik for helt at hellige sig forretningen på nettet.

Susys udvikling på forretningsområdet har fulgt hendes udrensningskure parallelt. De første år, hvor hun prøvede kræfter med detox, var også på den hårde måde: rene fastekure på vand, grøntsags- og urteafkog. I dag har kurene dog udviklet sig til at være mindre barske og med langt mere forkælelse, men med ligeså stor effekt og langt større lyst til at dyrke sundheden både fysisk og mentalt.

– Det er ikke en uge, der kan forandre alt, men en uge, hvor man sagtens kan nå at mærke en forskel på, hvad det gør for en. Min mand er f.eks. ligeglad med den udrensende del, men går med på kuren for lige at smide de fem kilo ekstra, der har det med at snige sig på.

Den forkælende del er vigtig for Susy – for kuren skal ikke være en straf, men fyldt med glæden ved at gøre noget godt for sig selv.

– Det er vigtigt, at det smager godt. Derfor er der også nogle kompromiser. F.eks. er det sundere at undlade at riste nødderne, men nogle gange smager det bare bedre, og så er der større chance for, at vi tager de sunde vaner med videre, når vi ikke længere er på kur. Din indstilling bliver også anderledes, når det er en forkælelseskur og ikke en hård slankekur.

Tag en bid af livet!

Grundstenen i opskrifterne er råkost med masser af grøntsager, udrensende safter og i det hele taget antiinflammatorisk og basedannende kost. Men der er også forslag til, hvordan man kan bruge opskrifterne uden for kuren og evt. tilsætte kød eller andre mere syredannende ingredienser, når man ikke længere er på den udrensende uge-kur. For livet skal ifølge Susy også være værd at leve:

– Jeg synes, at det er misforstået sundhed at sidde med det rigtige på tallerkenen og undlade at tage en stor bid af livet! Det samme gælder omkring søvn. Ja, det er sundt at gå tidligt i seng, men hvis klokken bliver over midnat, fordi man f.eks. maler passioneret eller er i gang med noget, der får timerne til at flyve afsted, så tror jeg, at det opvejer det usunde i at gå sent i seng.

Hun er i det hele taget fortaler for, at livet og sundheden skal omfavnes med glæde, hvilket afspejler sig i bogen, der både har opskrifter på mad, samt andre former for fysisk og psykisk udrensning – f.eks. råbeterapi, så man kan få renset ud i vreden og de dårlige tanker. Derfor er bogen måske også kommet tættere på den sundhedsbog, der var planen, end ‘bare’ en kurbeskrivelse.

– Jeg savnede lidt en bog, der kom omkring de andre aspekter af sundheden end lige maden, så det har jeg forsøgt at lave. F.eks. synes jeg også, at vi generelt har det så godt her i Danmark, at vi skal være taknemmelige, så derfor er der en taknemmeligheds-dagbog med.

Vi har fået lov at bringe opskrifter fra Retrokuren, så vores læsere selv kan se, hvordan kosten eksempelvis kan se ud på en dag i løbet af kuren. Har du mod på en hel uges kur, så er det bare med at få fat i bogen, så kan du selv indløse dit kurophold, når du er klar til en uges udrensning og genopfriskning af sundheden.

En dag på RETROKUREN

VAND: Start med et stor glas vand med friskpresset citronsaft. Det virker rensende og slimløsende.

GRØN TE: Grøn Te er rig på anti-oxidanter og bitterstoffer, som virker stabiliserende på blodsukkeret og har en slankende effekt.

MORGENMAD: Frugtsalat

Retrokurens morgenmad er REN indre skønhedspleje. Lav en stor skål med forskelligt frugt og bær.

Brug f.eks. ananas, net- eller cantaloupemeloner og granatæbler. Papaya er også fin at få med, da den indeholder gode enzymer til fordøjelsen. Herudover årstidens frugt og bær, som æbler, pærer, jordbær, blåbær eller solbær. Udenfor den danske sæson kan du selvfølgelig også spise frugter som appelsiner, kiwi, bananer, eller hvad du bedst kan lide.

Al frugten skæres i små passende stykker, som drysses med toppings:  En spiseske omega 3 olie, kanel, hampeprotein, hakkede mandler, granatæbler, kakaonibs eller lidt mørk chokolade.

 

10813

FORMIDDAGSDRIK: Ingefær Shot

Masser af ingefær, der både er anti-inflammatorisk, basedannende og smager forrygende.

Du skal bruge:

Ca. 20-25 g ingefær

2 æblebåde

1 spsk. friskpresset citron

7-8 små chilikorn, gerne med lidt chilikød

1 tsk. Omega 3

8-10 friske pebermynteblade

Sådan gør du:

Kom det hele i en saftcentrifuge. Hvis du ikke har sådan en, så brug blenderen og tilsæt lidt kokosvand eller bare vand og blend det godt igennem.

Det bliver mere lækkert i en saftcentrifuge, men i blenderen bevarer du også fiberstofferne.

 

 

10814

FROKOST: Rødbederåkost med hvidløgsknas.

Rødbeder indeholder hylaluronsyre, som er naturens egne “fillere” til huden.

Du skal bruge:

2-3 rødbeder

1 lille æble

1 cm. peberrod

peber

appelsinsaft

Hvidløgsknas:

1 helt hvidløg (ca. 10 fed)

7 saltede mandler

1 en håndfuld persille eller andre krydderurter til at drysse over

Dressing:

1 spsk. Omega 3

1 spsk. friskpresset appelsinsaft

Sådan gør du:

Salaten bliver virkelig flot, hvis du river rødbederne igennem en spiralizer, men du kan selvfølgelig også rive dem på et helt almindeligt råkostjern. Riv de rå rødbeder, peberrod og æblet.

Hæld dressing på og lad det trække i 10 minutter.

Skær hvidløgene i fine tynde skiver og steg dem svagt på panden, så de bliver til knas. Hak mandlerne groft. Drys hvidløg og mandler på rødbederåkosten, og den er klar til servering eller til at komme i madkassen.

 

EFTERMIDDAGSDRIK: Grønkåls Shot

I Retrokuren får du hver dag en masse farverige opskrifter på smoothier og grønsagsdrikke. Vi har valgt den årstids aktuelle Grønkåls Shot.

Du skal bruge:

En stor håndfuld grønkål

En skive gul melon

1 tsk.ingefær

½ æble

½ tsk. gurkemeje

vand

1 lille spsk. omega 3

Sådan gør du:

 Blend og drik.

Hvis du ikke får lavet det selv, så anbefales de økologiske og biodynamiske grøntsagscoctails fra Voelkel eller Beutelsbacher.

 

 

 

10816

AFTENSMAD: Raw Ratatouille

Her får du en ret med hele paletten af farver, smag og vitaminer, men det tager lidt tid at skære alle grønsagerne i små bitte stykker, altså helt petit.

Du skal bruge:

2 cm agurk

2 cm squash

½ lille rødløg

½ grøn peber

½ rød peber

1 gulerod

1 fed hvidløg

1 stor tomat, uden indmad

1 stor håndfuld finhakket persille

lidt frisk chili

1 cm Noritang klippet i små strimler

7 hakkede saltede mandler

1 spsk. friskpresset citronsaft

1-2 spsk. omega 3 olie

Sådan gør du:

 Alle grønsager hakkes fint, meget fint.

Det hele blandes sammen i en skål og står og trækker i 15 minutter.

Kom din Ratatouille ned i en rund serveringsform, så den ser flot ud på tallerkenen.

Serveres på toppen af en rundskåret plade Noritang.

 

10817

AFTEN SNACKS: Detox Kugler

Detox kuglerne har sødme fra abrikoser og sundhed fra mandler og krydderier. En smagfuld lille kugle, der giver en sund mundfuld.

ca. 30 små fine Detox kugler

Du skal bruge:
200 g mandler
200 g abrikoser
3 tsk. tørret ingefærpulver
2 tsk. kanelpulver
8 tsk. hybenpulver
3 tsk. rå hampeprotein
2 spsk. kakaonibs
1 knivspids chilipulver
1 spsk. friskpresset citronsaft
lakridspulver eller
mørk chokolade (70 %)

Sådan gør du:

Alle ingredienser blendes eller hakkes godt sammen og formes til små kugler. De færdige kugler vendes i lakridspulver eller overtrækkes med chokolade. Hvis du har lyst til begge dele, kan du lave halvt af hver.

Opbevar dem køligt.

 

 

GODNAT TE: Kryb tidlig i seng med en varm kop Pukka Night te.

 

Forrige artikelSyv fejl på badeværelset

Næste artikelRødbederåkost med hvidløgsknas