Mad

Mad: Simpelt! Små ændringer – store resultater

11. november 2011

Det er ikke det ene rundstykke eller den hindbærtærte, vi deler med familien to gange om måneden, som slår os ihjel. Omvendt er det heller ikke en enkelt cykeltur eller den økologiske laks, som giver os et overlegent energioverskud.

 Vi ved godt, at små forandringer gør en kæmpe forskel på den lange bane. De fleste af os hørte om det allerede som børn, når vores forældre lærte os om filosofien bag ‘mange bække små gør en stor å’. Og intet kan være mere rigtigt, når vi taler sundhed og personlig udvikling. Det er på tide, at vi  anerkender effekten af små daglige handlinger, som gennem tiden bliver til rigtig meget. I finansverdenen kalder man det renters rente, og der kan sagtens drages en direkte parallel til vores sundhedstilstand – både hvad angår kost, træning og personlig udvikling. En fremgang på blot 0,4 pct. hver dag  svarer til en forbedring på 1,75 pct. hver uge, 7 pct. forbedring hver måned og 87 pct. forbedring på kun et år.

6 ud af 7 dage

Det er netop, hvad Mads Bo’s, bestsellerforfatter og foredragsholder, nye bog handler om:

– Det er selvfølgelig et spørgsmål om temperament. Men erfaringen viser, at de, som vælger den mindre, men kontinuerlige fremgang frem for store, enkeltstående og dramatiske omlægninger, når længere på sigt. Ikke nok med, at de når deres mål, de har også en fantastisk tendens til at nyde rejsen.  Det er altså ikke det ene rundstykke eller den hindbærtærte, vi deler med familien to gange om måneden, som slår os ihjel. Omvendt er det heller ikke en enkelt cykeltur eller den økologiske laks, som redder vores røv.

I “Super Simpel Sundhed” kommer han med masser af idéer til, hvordan du kan fokusere på de små ting, som gør den største forskel – uden det bliver kompliceret. Derudover indeholder bogen 26 super simple opskrifter på sunde retter, der sikrer et overlegent energioverskud.

– Det er det, vi gør, seks ud af ugens syv dage, som tæller. Ofte er det de mindste og umiddelbart ubetydelige dagligdagsbeslutninger, som gør den største forskel. Mit håb er, at vi får lige så meget tillid til ‘mange bække små-filosofien’, som vi har til, at lyset tænder, når vi trykker på lyskontakten, fortæller Mads Bo.

Selvdisciplin er overvurderet

– Når jeg holder foredrag, møder jeg rigtig mange mennesker, og ofte hører jeg folk beklage sig: ‘Jeg har ikke nok selvdisciplin’. I min verden er selvdisciplin betydeligt overvurderet, og jeg har mødt rigtig mange folk, der straffer sig selv, når de træder ved siden af. De bliver deres egen slavepisker. Men  det er ikke selvdisciplin, der holder dig motiveret – det er den rette filosofi. Hemmeligheden bag en succesfuld livsstilsændring hedder tid og tålmodighed. Vedkender du dig effekten af tid, vil du vide, at hvis du fortsætter med at gøre en specifik ting længe nok, kan du ikke undgå at opnå det resultat, du  ønsker. Det er ikke et spørgsmål om disciplin, det er et spørgsmål om viden og tålmodighed.

Super nemme forandringer

– Jeg ved for eksempel, at et dagligt glas friskpresset juice med rødbede, broccoli og frisk ingefær toptuner min krop, jeg ved, at en daglig morgengåtur på 10 minutter ilter mine celler og gør dem glade, jeg ved, at 2-3 liter vand hver dag er med til at skylle affaldsstoffer ud og give mig energi. Dette er  blot et par eksempler på små daglige handlinger, som er super nemme at gøre, men også super nemme ikke at gøre. Forestil dig effekten af ovenstående handlinger efter 5 år – 1825 glas grønsagsjuice, 1825 gåture, 5475 liter postevand.

Instant life

Den største trussel for vores motivation – og dermed vores sundhed – er, at vi ønsker at se resultater med det samme.

– Vi lever i en verden, hvor vi kan lave kaffe på et minut, varme vores mad på to minutter – og stadig synes, det går for langsomt! Vi har mistet tidsfornemmelsen og skulle måske søge råd hos den gamle bondemand. Han arbejder med fire årstider og har efter min mening godt fat i principperne om vækst  og liv. Først planter han sine afgrøder, så vander han og efter en rum tid høster han. I vores moderne verden ønsker folk at høste med det samme. Nogle sår ved at træne for så at blive frustrerede over, at de ikke kan høste en sundere og slankere krop senere på ugen. I et forsøg på at høste hurtigere, drikker vi måske cola light, minimælk, spiser nupo, kemi, kunstige sødemidler eller andre ‘fedtfattige’ produkter. Vi vil så gerne have et hurtigt fiks. Vi glemmer at vande og dyrke planterne, og modsat det at så og høste, tager denne proces tid.

– Problemet er, at vi har mistet tidsfornemmelsen gennem tv og film, pulverkaffe, lynlån, breaking news og konstant information. Det skræmmende er, at den gamle bondemand nu også er ved at få øjnene op for effekten af epo og turboavl. I film ser vi aldrig de små skridt, som har gjort helten til det,  han er. Det er der simpelthen ikke tid til. I den virkelige verden sker alt vigtigt over tid. Bryder man succes ned i dens allermindste bestanddele, er det nemt at skabe den. Men desværre også nemt ikke at gøre det.

Små forandringer bliver til kraftfulde vaner

Med denne filosofi in mente, bliver de små beslutninger stille og roligt til nye kraftfulde vaner.

– Vaner skaber vores identitet, og det er der, vi skal hen, for intet er mere kraftfuldt, end hvordan vi definerer os selv. Jeg tror ikke, at vi skal veje vores mad, give det point og farver. Min erfaring siger mig, at det bare fører til, at vi bliver mentalt usunde, hvilket jeg vurderer som meget mere skadeligt end at være fysisk usund. 80 pct. af det at være sund sidder mellem ørene. Et højt selvværd, nære sociale relationer og et positivt livssyn vejer efter min mening tungest i vægtskålen. Husk på at fremtiden afhænger af de små valg, du har gjort i fortiden.

Vil du have lidt inspiration til simpel sundhed? Så se med på de næste sider, hvor vi bringer et par smagsprøver fra bogen “Super Simpel Sundhed”.

Italiensk baghyler

Kulørte kikærter

Tovlig Tofu

Persilledrøm

 

Om Mads Bo

Mads Bo er Danmarks førende juicemester og smoothiepusher. Han er forfatter til bestsellerne “High on Juice” og “High on Smoothies”, som tilsammen har solgt over 100.000 eksemplarer. Mads Bo er et levende eksempel på, hvad flydende livskraft kan byde ind med, efter at være sluppet af med eksem, allergi og 10 overflødige kilo. Han har afholdt et utal af foredrag og arrangementer for virksomheder, foreninger, skoler, m.v.

Derudover er han stifter af High on Life og JuiceService, som arbejder for et sundere og sjovere Danmark.

Forrige artikelKræftmedicin mod fedme

Næste artikelBølger og stråler overalt