Mad

Maden styrker din psykiske energi

Ro og koncentration i hovedet er en forudsætning for at kunne møde dagligdagens udfordringer med positiv energi. Det, vi spiser, har stor betydning for det mentale helbred – og du kan faktisk hurtigt lære, hvordan menuen bliver mad for hjernen.

Foto: Rikke Westesen
11. juli 2023

Psykisk sygdom er en folkesygdom i Danmark – større end kræft, diabetes og hjertekarsygdom. Og det er i stigende grad en sygdom, som rammer mange børn og unge.

Det er ikke i orden.

Alt tyder på, at vi kan blive stærkere, sundere, glade og kommer af med nogle af de psykiske problemer, hvis vi arbejder med vores kost og livsstil. Men hvordan finder vi overskud til det midt i en travl hverdag?

Karen Nørby giver sit bud på udfordringen i sin nye bog Mad til hjernen. Som ernæringsekspert med speciale i kost og psyke har hun set mange eksempler på, hvordan den rette kost kan gøre både børn og voksne mere robuste over for det pres, vi oplever fra omgivelserne i det 21. århundrede.

Start hvor du vil

– Der er lavet så meget forskning, som dokumenterer sammenhængen mellem kost og psyke. Men man gør ikke ret meget brug af det. Jeg synes faktisk, det er synd, at vi på den måde lader mennesker lide. At vi ikke gør brug af mere af den evidens, der findes, forklarer Karen Nørby.

Hendes bog indeholder både en sektion, hvor hun beskriver sammenhængen mellem vores hjerne, vores mad og vores mentale energi, en anden sektion med trin-for-trin-anvisning til at komme i gang med at spise hjerne- sundt – samt en sektion med 80 opskrifter til inspiration.

– Du kan starte, hvor du vil. Du kan læse et afsnit og en opskrift hist og her, eller du kan læse fra ende til anden. Bogen skal helst fungere som et opslagsværk, hvor du plukker det ud, som du kan bruge, siger Karen Nørby.

Hun er meget bevidst om, at hun skriver til en meget skrøbelig målgruppe, når hun ønsker at række ud til mennesker med psykiske udfordringer. Et af gruppens typiske symptomer er netop, at energien og evne til at tage initiativ er presset i bund.

– Derfor er bogen også i høj grad henvendt til mennesker, der arbejder professionelt med behandling af psykiske lidelser. Samt alle andre med interesse for emnet. Alle gode råd er baseret på erfaring og videnskab.

GRATIN MED SPINAT, BLOMKÅLSSALAT OG DILDDIP

4 personer

DET SKAL DU BRUGE:’
• 200-250 g blomkål, groft blendet
• 6-8 frosne spinatkugler
• 6-8 fed hvidløg, fint hakket
• 8 æg
• 1 tsk salt
• lidt peber

BLOMKÅLSSALAT
• 300 g blomkål
• 1 stor gulerod, cirka 150 g
• 1 bundt radiser, kan erstattes med ekstra gulerod
• 1 bundt purløg

DRESSING
• 3 spsk olivenolie
• 3 spsk citronsaft
• salt og peber

DILDDIP
• 1 dl dild, finthakket
• 2 spsk citronsaft
• 4 spsk økologisk mayonnaise
• 4 spsk sojayoghurt, naturel
• salt og peber

• Tilbehør: Skiver af laks og stenalderbrød

SÅDAN GØR DU:
Gratin: Smør et tærtefad med olivenolie. Tø spinaten op i en gryde ved at koge det med lidt vand. Blend blomkålen eller hak den meget fint. Blomkålen piskes sammen med æg, hvidløg, salt og peber. Rør den optøede spinat ned i æggemassen. Æggemassen hældes op i et smurt tærtefad på cirka 29 cm, og gratinen bages ved 180 grader i 25 minutter ved varmluft.

Blomkålssalat: Skær blomkål, gulerod og radiser i tynde skiver. Snit purløget fint. Rør dressingen sammen, og vend grøntsager og urløg i dressingen. Smag salaten til med salt og peber.

Dilddip: Bland alle ingredienserne sammen, og smag til med mere citronsaft, salt og peber. Servér gratinen med blomkålssalat, røget laks, dilddip og stenalderbrød.

Frygt ikke fedtstofferne

Ud over at skrive indtil videre to bøger om kost og ADHD fungerer Karen Nørby som rådgiver for private, institutioner og kommuner, og hun udbyder en efteruddannelse til ansatte i sundhedssystemet, som er i kontakt med mennesker med psykisk sygdom.

– Efteruddannelsen er rettet mod fagpersoner på institutioner, og de behøver ikke have andre forudsætninger på forhånd. Det er ret afgørende, at disse kostråd er nemme at tage hul på.

For at lette indgangen til de gode kostvaner fremhæver Karen Nørby ”tallerkenmodellen” som et godt redskab. Hvis man sørger for, at tallerkenen både rummer grøntsager, noget groft, noget protein og nogle sunde fedtstoffer, er man langt!

Hvis du skal give ét godt råd, så kosten kan styrke den mentale sundhed, hvordan skal det så lyde?

– Bare at rydde ud i de sukkerholdige ting og turde spise flere sunde fedtstoffer, det vil gøre en stor forskel. Mange mennesker er lidt for forskrækkede over fedtstoffer, men dem har hjernen altså brug for. Så lav en dressing med god olie og tilføj frø eller nødder, hvis du vil gøre noget godt for din hjerne – og resten af din krop, siger Karen Nørby.

BLÅBÆRIS MED CHOKOLADESAUCE

3-4 personer

DET SKAL DU BRUGE:
• 2 meget modne bananer, frosne
• 2 dl blåbær, frosne
• 50 g valnødder, hakkede
• 2 spsk koldpresset kokosolie
• 2 spsk rent kakaopulver uden sukker

SÅDAN GØR DU:
Skær de frosne bananer i små stykker, og blend dem sammen med blåbær i en blender, indtil isen er jævn og cremet. Det kræver lidt tålmodighed og en dejskraber til at skrabe isen ned, når den sidder fast på siderne af skålen.

Smelt kokosolie og kakaopulver til en sauce i en gryde ved meget svag varme. Ingredienserne skal kun lige smelte sammen. Saucen tager kun et øjeblik at tilberede.

Servér isen portionsanrettet i små skåle, og pynt med chokoladesauce og valnødder.

Prøv også opskrifterne:

FALAFLER MED BLOMKÅLSTABOULEH OG TAHINDRESSING

Misosuppe


FAKTA

KOSTTILSKUD (fra bogen Mad for hjernen)

Det er svært at anbefale kosttilskud overordnet, da ingen mennesker er biokemisk ens og spiser og optager den samme mad. Opsøg eventuelt en dygtig behandler med viden om kost og tilskud. Du kan også have brug for calcium, B-vitaminer eller Q10. De to sidstnævnte er vigtige, når der skal dannes energi i vores nerveceller

Bogen

Karen Nørby: Mad for hjernen 262 sider, 299 kroner KCN forlag 2023

Forrige artikelGiv dit skolebarn god søvn – og dermed bedre livskvalitet

Næste artikelRejse hudpleje

Carsten Gottlieb

Redaktør

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.