Nyheder

Madlavning og allergi

23. marts 2007

Når du laver mad til dig selv eller andre med fødevareallergi, handler det først og fremmest om at undgå de fødevarer, som I ikke kan tåle.

Læs varedeklarationenDu er nødt til at læse varedeklarationen på de fødevarer, som indgår i madlavningen for at sikre dig, at der ikke er noget af det i produktet, som du eller andre ikke kan tåle. Hovedreglen er, at alle ingredienser i færdigpakkede fødevarer skal nævnes på varedeklarationen, men der er vigtige undtagelser. Desuden bør du kende de forskellige navne, der kan anvendes om den fødevare, du skal undgå. Hold allergimad adskilt fra anden mad Under madlavning skal du være omhyggelig med, at den mad, som personen med fødevareallergi skal spise, ikke kommer i kontakt med de fødevarer, som vedkommende ikke kan tåle. I værste fald kan overførsel af selv ganske små mængder af den allergifremkaldende fødevare give symptomer. Tips til hvad du kan gøre:– Det er en god idé altid at lave allergimaden først. Hvis du fx både smører madpakke til et barn med fødevareallergi og et barn uden, kan du starte med madpakken til den, der har allergi. Så er du sikker på, at der ikke er rester på spækbrættet eller kniven af det, som barnet ikke kan tåle. – Brug særskilt serveringsbestik, fad o.l. til den mad, som personen med allergi skal spise.- Vask hænder, hvis du har rørt ved noget, som du selv eller den, som du laver mad til, er overfølsom over for. – Sig, hvis der er sket en fejl. Hvis maden til personen med fødevareallergi ved et uheld har været i kontakt med det, som vedkommende ikke kan tåle, er det vigtigt at sige det. Så kan han eller hun selv tage stilling til, om det går an at spise maden. Fx kan en person med allergi over for rejer få symptomer, hvis han spiser en salat, som har været pyntet med rejer, selv om rejerne er fjernet igen. FiskeallergiNogle med fiskeallergi er så følsomme, at de får allergiske reaktioner blot ved at indånde dampen fra kogning af fisk. Råt eller kogt?I de fleste tilfælde fremkalder fødevarerne allergiske symptomer, uanset om de er rå eller kogte. Men ved pollenallergi ser man ofte, at kogte, stegte eller bagte frugter og grønsager tåles bedre end rå. Der kan dog være forskel fra person til person og fra fødevare til fødevare. Får du fx symptomer af rå selleri og nødder, kan du opleve også at have problemer med de to fødevarer, når de er varmebehandlede. Du må prøve dig frem, med mindre du har oplevet kraftige reaktioner. Da bør du tale med lægen først. Kilde: www.altomkost.dk

Forrige artikelForebyg kræsenhed – giv dit barn maser af smagsindtryk

Næste artikelOvervægt øger risikoen for kræft i livmoderen