Norske forskere er kommet frem til, at mælk kan beskytte os mod både Listeria og e-colibakterier.
Det er forskere med speciale i fordøjelsen fra universitetet i den norske by Ås, der er kommet frem til det opsigtsvækkende resultat.
Mælks sundhedsfremmende egenskaber er omdiskuteret, og de senere år er hele bevægelser skudt frem, som fravælger mælk og mælkeprodukter. De tider, hvor de fleste danskere fulgte sundhedsmyndighedernes råd om at drikke mælk hver dag er ovre. Sundhedsmyndighederne (og Mejeriforeningen) peger og pegede på, at mælken er en livsvigtig og naturlig kilde til kalk. Men flere ernæringseksperter – herunder Naturlis ”huslæge”, Carsten Vagn-Hansen – mener, at kroppen slet ikke kan optage kalken i mælken i tilstrækkelig grad, og at grøntsager er en langt bedre kalk-kilde end mælk.
Men måske er det slet ikke kalken, vi skal fokusere så meget på.
De norske forskere har udviklet en metode, der gør det muligt at studere i detaljer, hvad der sker i maven og tarmen, og hvilken virkning, forskellige fødevarer har på fordøjelsen. Hvor de fleste andre forskere i verden bruger enzymer fra grisetarme i forsøgene, har man i Norge udviklet en metode, hvor man kan bruge enzymer fra mennesker i stedet. Det gør resultaterne langt mere brugbare. Enzymerne kommer fra studerende, der har leveret mave- og tarmsaft på fastende mave.
Forskerne har kigget på, hvad der sker med mælkens indhold af proteiner, mineraler og fedt, når mælken nedbrydes af enzymerne.
– Vi kunne se, at proteinerne i mælken nedbrydes til komponenter, der hæmmer sygdomsfremkaldene bakterier og vira. Effekten af visse mælkekomponenter er større, end vi havde ventet, siger professor Gerd Elisabeth Vegarud fra universitetet.
Hun mener, at den naturlige beskyttelse, enkelte komponenter i mælken giver mod bakterier og vira, er årsag til, at spædbørn slipper for rotavirus-diarré, når de får modermælk.
Gerd Elisabeth Vegarud siger også, at mennesker, der ikke kan tåle komælk, eventuelt kan undersøge mulighederne for andre typer mælk. F.eks. er hestemælk og æselmælk en almindelig fødevare i andre egne af verden, og måske kan indtagelse af mælkeproteiner fra andre typer mælk give de samme effekter, som forskerne er stødt på med almindelig komælk.
Forskerne vil nu se på, om vitaminberiget mælk har de samme egenskaber som ren mælk, og hvilken effekt tilsætningsstoffer kan have på mælkeproteinernes egenskaber.
Kilde: forskning.no