Nyheder

Mælk sænker ikke blodtrykket

4. februar 2009

Australske forskning viser, at kalcium- og D-vitamintilskud ikke har nogen positive effekter på blodværdier eller blodtryk.

Mælk tilsat kalcium og D-vitamin hævdes at være godt for blodtrykket, men en ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet European Journal of Clinical Nutrition viser, at det ikke er tilfældet.

Tidligere epidemiologiske undersøgelser har antydet, at et øget forbrug af mejeriprodukter og tilskud af kalcium og D-vitamin kan have gavnlige effekter på kolesterol, blodtryk og lipoproteiner. Derfor gennemførte australske forskere et langtidsstudie for at undersøge effekterne af kalcium og D-vitamin.
I undersøgelsen indgik 140 mænd over 50 år, der blev fordelt i to grupper. Mændene i den ene gruppe fik 400 ml kalcium- og D-vitaminberiget letmælk om dagen, mens kontrolgruppen ikke fik ekstra mælk. Hver sjette måned over en toårig periode måltes vægt, blodtryk, kolesterol og lipoproteiner.
Forskerne fandt ingen signifikant forskel i effekt, hvad angår vægt, blodtryk, totalkolesterol og triglycerider mellem grupperne.
De konkluderer, at kalcium- og D-vitamintilskud ikke synes at have nogen positive effekter på blodværdier eller blodtryk hos midaldrende, raske mænd.
Kilde: Dagens Medicin

Forrige artikelRygende teenagere bliver depressive voksne

Næste artikelSkolebørn vælger økologisk mælk