Nyheder

Mælkesyrebakterier mod post-jule-tilstand

Foto: Colourbox
3. januar 2018

Ny forskning viser, at uskadelige mælkesyrebakterier kan forebygge depression, der udspringer af fed mad og usund levevis.

Efter en måned med tung julemad og julegodter kan humøret godt hænge lidt i bremsen – men der er håb forude.

I forbindelse med et forskningsforsøg fra Århus Universitet lavet på rotter er det blevet klart, at de såkaldte probiotika, der normalt gør gavn i tarmen, også påvirker hjernen og eventuelt kan beskytte mod depression.

Mælkesyrebakterierne påvirker depression

I forsøget på Institut for Klinisk Medicin ved Århus Universitet blev forsøgsrotterne først fodret med ekstra fedt og fiberløst foder.

Derefter fik den ene del af rotterne probiotika i deres drikkevand, hvorimod den anden del ikke fik andet end den fede, usunde kost.

Det viste sig, at rotterne, som ikke fik mælkesyrebakterier, udviklede depressionslignende adfærd, imens rotterne, der indtog mælkesyrebakterier, opvejede følgevirkningerne af den usunde kost.

Tarmbakterierne har betydning for hele kroppen

Hvis resultatet af dyreforsøget kan overføres til mennesker, kan det i fremtiden få stor betydning for behandling af især lettere depressioner.

– Her har vi påvist, at indtagelse af mælkesyrebakterier modvirker depressivt adfærd forbundet med fed kost, siger læge Anders Abildgaard til Politiken.

Forsøget understreger også den store betydning tarmbakterierne har – også når vi taler depression, som altså ikke nødvendigvis er en ubalance i hjernen.

– Det kan tyde på, at probiotika blandt andet virker ved at omprogrammere immunsystemet. Det gør resultatet interessant for depressionsbehandling, hvis det kan overføres til mennesker med livsstilssygdomme, siger Anders Abildgaard til Politiken.

 

Kilde: https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art6267566/Mælkesyrebakterier-modvirker-fed-mad-og-depression

 

 

 

 

 

Forrige artikelSådan lykkes det dig at få et godt nytår!

Næste artikelRent grøntsagsdruk!